Τρίτη 16 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ασεβής μεταχείριση δηλώσεων

Το θέμα με τίτλο "Οι νεολαίες των κομμάτων ψηφίζουν Χριστόδουλο", που δημοσιεύτηκε προχτές στη "Βραδυνή της Κυριακής", περιλάμβανε και μια δήλωση του Λάζαρου Σορόπουλου, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Μόνο που το κείμενο, που δημοσιεύτηκε στο ρεπορτάζ ως δήλωση του Λ. Σορόπουλου, ήταν μια επιλεκτική συρραφή φράσεων των όσων είπε το στέλεχος της ΚΝΕ, με συνέπεια το συνολικό αποτέλεσμα να μην έχει ουδεμία σχέση με την ουσία της τοποθέτησης της ΚΝΕ στο συγκεκριμένο θέμα!

"Η συγκεκριμένη ανήθικη και αντιδεοντολογική συμπεριφορά της συντάκτριας της εν λόγω εφημερίδας, Ηλιάνας Τσαγκάρη, αποτελεί βάναυση κακοποίηση της αλήθειας, προκειμένου να υπηρετήσει ένα προαποφασισμένο συμπέρασμα και αφήνει έκθετη την αξιοπιστία της εφημερίδας", επισημαίνει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ. Να σημειωθεί πως η συντάκτρια στο ρεπορτάζ της χρησιμοποιεί μόνο την πρώτη παράγραφο της δήλωσης του Λ. Σορόπουλου και τις δύο πρώτες φράσεις της 5ης παραγράφου. Για την αποκατάσταση της αλήθειας παραθέτουμε ολόκληρο το κείμενο της δήλωσης του στελέχους της ΚΝΕ στη"Βραδυνή":

"Αμέσως μετά την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου, επισημάναμε την πάγια θέση του ΚΚΕ, για διαχωρισμό της Εκκλησίας από το κράτος. Και αυτό, πρώτα και κύρια, για να αποτραπεί κάθε προσπάθεια για χρησιμοποίηση της Εκκλησίας από τις εκάστοτε κυβερνήσεις για εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Οι πρώτες παρεμβάσεις του νέου Αρχιεπισκόπου χαρακτηρίζονταν από συμβουλές και παραινέσεις, χωρίς να λείπουν και οι αιχμές. Ξεχώρισε το ζήτημα της κατηγορηματικής και ανένδοτης θέσης του σε θέματα που αφορούν το διαχωρισμό Εκκλησίας και κράτους, της υποχρεωτικότητας του όρκου, των ωρών διδασκαλίας των θρησκευτικών, όπως και το ζήτημα, τελευταία, του αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων, το οποίο μάλλον δεν άπτεται εκκλησιαστικών αρμοδιοτήτων.

Ταυτόχρονα έδειξε και τις προθέσεις του, μιλώντας για ανάληψη εκστρατείας από μέρους του για την "εξυγίανση της πολιτικής", τον "εκσυγχρονισμό της κοινωνίας", τη "διαμόρφωση των διεθνών σχέσεων" της χώρας μας κλπ.

Στην πορεία - και εκμεταλλευόμενος την παρουσία των ΜΜΕ - έφερε μια νέα μέθοδο επικοινωνίας με τους πιστούς: Ο άμβωνας μετατράπηκε σε μπαλκόνι, οι εκκλησίες σε πλατείες προεκλογικών συγκεντρώσεων και οι πιστοί σε οπαδούς χειροκροτητές. Ο λόγος του δεν είναι μόνο πολιτικός, αλλά και επιθετικός, με χαρακτηρισμούς, εναντίον όλων όσοι έχουν διαφορετική γνώμη από τον ίδιο.

Κανένας δεν αμφισβητεί το δικαίωμα του Αρχιεπισκόπου να λέει δημόσια τη γνώμη του. Οταν όμως αυτή η γνώμη συνοδεύεται και από επιθέσεις εναντίον όσων διαφωνούν, τότε ο καθένας έχει το δικαίωμα του αντιλόγου. Πολύ περισσότερο που η ιστορία δείχνει, ότι ο εκκλησιαστικός άμβωνας πολλές φορές στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε για να εξυμνηθούν τα "ελληνοχριστιανικά" δικτατορικά καθεστώτα, για να γίνει αποδεκτή η γερμανική κατοχή, για να αναπτυχθούν αντικομμουνιστικά κηρύγματα κλπ.

Εκείνο που πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι ότι ο ρόλος της Εκκλησίας δεν είναι να συγκυβερνά. Ο ελληνικός λαός και η νεολαία δεν πρόκειται να δεχτούν τη χρησιμοποίηση της θρησκευτικής πίστης για εξυπηρέτηση αλλότριων στόχων και σκοπών, ούτε τη διαίρεση του ελληνικού λαού σε "πιστεύοντες" και μη "πιστεύοντες", πολύ περισσότερο σήμερα που η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική χτυπά όλους ανεξαίρετα, χωρίς διαχωρισμούς".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ