Τρίτη 16 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ"
Επιτροπές Πρωτοβουλίας παντού

Με κατοίκους και επαγγελματίες του Ψυρρή, συναντήθηκε ο Λεων. Αυδής

Με τον τρόπο που ξέρουμε, όσο κι αν προσπαθούν να μας στερήσουν. Με συζήτηση γύρω από τραπέζια με κρασί και μεζέ. Με λόγια που ακούγονται και όχι κουβέντες που χάνονται στο θόρυβο. Σε μια - ίσως την τελευταία πραγματικά παραδοσιακή - ταβέρνα του Ψυρρή, όπου μαζεύονται άνθρωποι που γνωρίζονται, της γειτονιάς. Και γυρνούν την καρέκλα στο πλάι του τραπεζιού, για να μιλήσουν με τη διπλανή παρέα...

Στου Ψυρρή, που αλλάζει, αλλά όχι για χάρη των τελευταίων κατοίκων του, ή των εμπόρων και των μικροβιοτεχνών, που βγάζουν εκεί το ψωμί τους, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας Λεων. Αυδής,κατά την εκδήλωση για τις δημοτικές εκλογές που οργάνωσε η ΚΟ του ΚΚΕ το περασμένο Σάββατο το μεσημέρι, κάλεσε να "δημιουργήσουμε σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο Επιτροπές Πρωτοβουλίας", ώστε να στηριχτεί και να φέρει αποτελέσματα η πρωτοβουλία που ανέλαβε η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα", για τη δημιουργία ενός μετώπου με τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση, που θα είναι αποφασισμένο να παλέψει διεκδικώντας να μείνει η πόλη στους κατοίκους της. Ο Λεων. Αυδής δε χρειάστηκε να εξηγήσει αναλυτικά γιατί η "Αθήνα μετατρέπεται σε κέντρο εγκατάστασης πολυεθνικών ή ντόπιων επιχειρήσεων, δράσης του μεγάλου κεφαλαίου, με αντικείμενο την εκμετάλλευση και την άντληση κερδών από τον ντόπιο πληθυσμό αλλά και την επέκταση των δραστηριοτήτων τους στα Βαλκάνια, στον Εύξεινο Πόντο, στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και τη Μέση Ανατολή".

Οι άνθρωποι στου Ψυρρή το ζουν στο πετσί τους. Με τις διαβόητες αναπλάσεις, που αποδεικνύεται τώρα ότι δε γίνονται γι' αυτούς. Δεν είναι μόνο η γενικότερη κατάσταση, όπως την περιέγραψε στο δικό του επάγγελμα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υποδημάτων, Θ. Τσαγκαλάκης: "Από 1.200 βιοτεχνίες σε όλη τη χώρα τη δεκαετία του '80 έχουν μείνει οι μισές. Αλλά οι εισαγωγές ξεπερνούν πλέον την κατανάλωση".

Ετσι, οι μικροεπαγγελματίες και οι βιοτέχνες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το κόστος στις συνθήκες που διαμορφώνονται ούτε στον ίδιο τους το χώρο. Τα νοίκια μεγαλώνουν, τα έξοδα πολλαπλασιάζονται και η περιοχή περνάει με ταχείς ρυθμούς σ' όσους μπορούν να αντεπεξέλθουν στις νέες απαιτήσεις. Παράλληλα, δυσκολεύουν οι συνθήκες ζωής για τους κατοίκους. Οι πεζόδρομοι έγιναν για να καταλαμβάνονται από τραπεζοκαθίσματα. Ο θόρυβος μεγάλωσε, άνοιξαν δεκάδες ψευτο - παραδοσιακά καφενεία, που μόνο καφενεία δεν είναι...

Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να εκδιωχθούν φτηνά από τις προς οικονομική αξιοποίηση περιοχές της πόλης οι σημερινοί χρήστες τους προς τις γειτονιές, όπου οι συνθήκες ζωής χειροτερεύουν διαρκώς, οι δημοτικές υπηρεσίες γίνονται χειρότερες, οι όροι δόμησης επιδεινώνονται, όπως και οι όροι κυκλοφορίας.

Σε αυτές τις συνθήκες, τόνισε ο Λεων. Αυδής, "εμείς θέλουμε να σφυρηλατήσουμε ανάμεσα στον κόσμο δεσμούς ενότητας, να δημιουργήσουμε ένα πλατύ μέτωπο συμπαράταξης, που θα αντισταθεί στην επιδρομή του κεφαλαίου στην πόλη, στην επίθεση που διεξάγεται σε βάρος του βιοτικού και πολιτιστικού μας επιπέδου". Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας σημείωσε ότι ήδη η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" συνεργάζεται με την "Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία", ενώ ανέφερε ότι συνεχίζονται οι επαφές με ομάδες και πρόσωπα που έχουν τη διάθεση να έρθουν σε ρήξη με τη σημερινή κυρίαρχη πολιτική, να συστρατευτούν σε πείσμα των συρμών της υποταγής, που είναι κοινωνικά ευαισθητοποιημένοι και, βέβαια, δεν ενδιαφέρονται για την προσωπική τους σταδιοδρομία, αλλά θέλουν να δρουν και να διεκδικούν".

"Δεν μπορούμε να κάνουμε την Αθήνα όαση", τόνισε ο Λεων. Αυδής. "Δεν μπορεί να υπάρξει μια νησίδα ευτυχίας μέσα σε μια θάλασσα δυστυχίας". Μπορούμε όμως να δείξουμε στα "θαλάσσια τέρατα" - τις λέξεις αυτές χρησιμοποίησε ένας απ' τους πολλούς κατοίκους του Ψυρρή, που βρέθηκαν στην εκδήλωση - ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να τα αφήσουμε να αλωνίζουν ανενόχλητα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ