Τρίτη 16 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΣΕ
Στάσεις εργασίας από αύριο

Στις 24 Ιούνη, η 24ωρη πανσιδηροδρομική - πανελλαδική απεργία, που έχει κηρύξει η Ομοσπονδία των Σιδηροδρομικών

Με τις αυριανές στάσεις εργασίας του προσωπικού αμαξοστοιχιών του ΟΣΕ, αρχίζουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των σιδηροδρομικών, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για τη συρρίκνωση και το ξεπούλημα των ελληνικών σιδηροδρόμων και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον ΟΣΕ θα κορυφωθούν στις 24 Ιούνη, με την 24ωρη πανσιδηροδρομική - πανελλαδική απεργία, που έχει κηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ).

Η Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Αμαξοστοιχιών του ΟΣΕ κήρυξε οχτώ τρίωρες στάσεις για αύριο, μεθαύριο, το Σάββατο και την Κυριακή, τις ώρες 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 μ.μ., με κεντρικό αίτημα: Να αποσυρθούν οι επαχθείς και αντεργατικοί κανονισμοί εργασίας που προωθούν κυβέρνηση και διοίκηση και να αρχίσει ειλικρινής διάλογος για την κατάρτιση νέων κανονισμών, που να ικανοποιούν και τις ανάγκες του Οργανισμού, αλλά και να μη καταργούν εργατικές κατακτήσεις.

Οπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι της Ενωσης, με τους νέους κανονισμούς (ΓΕΚΑΠ και ΚΩΕΑΠ), επιχειρείται με "βάναυσο και απάνθρωπο τρόπο" η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, με αύξηση των ωρών απασχόλησης και ταυτόχρονη δραστική μείωση του συνολικού εισοδήματος των εργαζομένων.

Σημειώνεται ότι απεργιακές κινητοποιήσεις έχει κηρύξει ομόφωνα και το ΔΣ της ΠΟΣ, αντιδρώντας στα κυβερνητικά σχέδια για τη συρρίκνωση και το ξεπούλημα κερδοφόρων δραστηριοτήτων του σιδηροδρόμου και την επιχειρούμενη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Οι κινητοποιήσεις που κήρυξε η ΠΟΣ αρχίζουν την Παρασκευή, με τις πρώτες στάσεις εργασίας 3 - 6 π.μ., 12 - 3 μ.μ. και 8 - 10 μ.μ. Στάσεις εργασίας τις ίδιες ώρες, έχουν εξαγγελθεί, επίσης, για τις 22 και 23 Ιούνη, ενώ στις 24 Ιούνη οι σιδηροδρομικοί θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία.

Στο εξώδικο που απέστειλε η ΠΟΣ σε κυβέρνηση και διοίκηση, χαρακτηρίζει τους νέους κανονισμούς εργασίας "μνημείο αντεργατικής νοοτροπίας", καθώς προβλέπουν την κατάργηση του 8ωρου, την αύξηση των ωρών απασχόλησης, τη διευθέτηση του συνολικού χρόνου απασχόλησης σε 6μηνη βάση και γενικά ακυρώνουν βασικά δικαιώματα των εργαζομένων, τα οποία έχουν κατακτηθεί με πολύχρονους αγώνες και έχουν κατοχυρωθεί με διεθνείς συμβάσεις εργασίας. Επίσης, η ΠΟΣ καταγγέλλει ότι οι νέοι κανονισμοί είναι εναρμονισμένοι στο "Επιχειρηματικό Σχέδιο του ΟΣΕ", το οποίο αποσκοπεί στη συρρίκνωση του σιδηροδρομικού δικτύου και στην ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων τμημάτων του σιδηροδρόμου.

Η ΠΟΣ ζητά να αποσυρθεί ο νέος Γενικός Κανονισμός Προσωπικού (ΓΕΚΑΠ) και να αποτελέσει βάση συζήτησης το προσχέδιο της ΠΟΣ, ενώ για το νέο Κανονισμό Ωρών Εργασίας Απασχόλησης Προσωπικού (ΚΩΕΑΠ) ζητά να σταματήσει κάθε ενέργεια τροποποίησής του, καθώς είναι ήδη "επαχθής" και δεν υπάρχουν περιθώρια χειροτέρευσής του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργίες αποφάσισαν οι εργαζόμενοι (1999-06-02 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν τον αγώνα οι σιδηροδρομικοί (1998-06-26 00:00:00.0)
"Ανάβει" το απεργιακό μέτωπο (1998-06-19 00:00:00.0)
Στις ράγες του αγώνα (1998-06-13 00:00:00.0)
Μεσαιωνικός ο νέος Κανονισμός Εργασίας (1998-06-03 00:00:00.0)
Στάσεις εργασίας στον ΟΣΕ (1996-05-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ