Σάββατο 13 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΙ
Στις ράγες του αγώνα

Ομόφωνη απόφαση για τρίωρες στάσεις εργασίας στις 19 - 23 Ιούνη και 24ωρη απεργία στις 24 του ίδιου μήνα

Την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων από την ερχόμενη εβδομάδα αποφάσισαν οι σιδηροδρομικοί, αντιδρώντας στην επιχειρούμενη ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων, που προωθούν κυβέρνηση και διοίκηση του ΟΣΕ, μέσω των νέων κανονισμών εργασίας.

Σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), οι απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 19, 22, 23 και 24 Ιούνη. Τις τρεις πρώτες μέρες έχουν κηρυχτεί στάσεις εργασίας, από: 3 - 6 π.μ., 12 - 3 μ.μ. και 8 - 10 μ.μ., ενώ στις 24 Ιούνη οι σιδηροδρομικοί θα κατέλθουν σε 24ωρη απεργία.

Στο εξώδικο που απέστειλε το ΔΣ της ΠΟΣ σε κυβέρνηση και διοίκηση, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι οι νέοι κανονισμοί "αποτελούν μνημείο αντεργατικής νοοτροπίας και προβλέπουν την κατάργηση του 8ωρου, την αύξηση του συνολικού χρόνου απασχόλησης, τη διευθέτηση του χρόνου απασχόλησης σε εξάμηνη βάση και γενικά περιέχουν διατάξεις που ακυρώνουν βασικά δικαιώματα των εργαζομένων, τα οποία έχουν κατακτηθεί με πολύχρονους αγώνες και έχουν κατοχυρωθεί με διεθνείς συμβάσεις εργασίας". Επίσης, η ΠΟΣ καταγγέλλει ότι οι νέοι κανονισμοί εργασίας είναι εναρμονισμένοι στο "Επιχειρηματικό Σχέδιο του ΟΣΕ", το οποίο αποσκοπεί στη συρρίκνωση του σιδηροδρομικού δικτύου και των δραστηριοτήτων του Οργανισμού και στην ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων τμημάτων του σιδηροδρόμου.

Ειδικότερα, όσον αφορά το νέο Γενικό Κανονισμό Προσωπικού (ΓΕΚΑΠ), η ΠΟΣ καταγγέλλει ότι προβλέπει: Την πρόσληψη προσωπικού μερικής απασχόλησης, που θα οδηγήσει στον περιορισμό και την αντικατάσταση θέσεων πλήρους απασχόλησης. Την εισαγωγή της "διαλείπουσας" απασχόλησης. Τη μαζική ανάθεση καθηκόντων κατωτέρου βαθμού και την υποχρέωση του προσωπικού να απασχολείται σε αλλότρια καθήκοντα. Την καθιέρωση συστήματος προαγωγών με υποκειμενικά και αυθαίρετα κριτήρια. Την αύξηση των ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση κλπ.

Για το νέο Κανονισμό Ωρών Εργασίας Απασχόλησης Προσωπικού (ΚΩΕΑΠ), η θέση της ΠΟΣ είναι ότι "αποτελεί μνημείο αντεργατικής νοοτροπίας και προβλέπει την κατάργηση του 8ωρου, την αύξηση του συνολικού χρόνου απασχόλησης, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε εξάμηνη βάση κλπ.".

Να σημειωθεί ότι αρχικά οι εκπρόσωποι των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΕΚ(πρόσκειται στο ΣΥΝ) στο προεδρείο της ΠΟΣ αποφάσισαν και κάθισαν στο "τραπέζι του διαλόγου" με τη διοίκηση, απορρίπτοντας την πρόταση του Σωτ. Ραυτόπουλου,αναπληρωτή προέδρου της Ομοσπονδίας και στελέχους της ΔΕΣΚ (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ), να απορριφθούν ως απαράδεκτοι οι νέοι κανονισμοί και να προγραμματιστούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Λίγες μέρες μετά την έναρξη του "διαλόγου", οι εκπρόσωποι των συγκεκριμένων παρατάξεων... διαπίστωσαν ότι η διοίκηση εμμένει "στην ίδια κατεύθυνση" και αποφάσισαν "να μη συνεχίζουν το διάλογο", ζητώντας: Να αποσυρθούν οι νέοι κανονισμοί εργασίας και να γίνει βάση συζήτησης για το νέο ΓΕΚΑΠ το προσχέδιο της Ομοσπονδίας. Να σταματήσει κάθε ενέργεια τροποποίησης του ΚΩΕΑΠ, ο οποίος αν και είναι "επαχθέστερος της εργατικής νομοθεσίας, δεν έχει περιθώρια χειροτέρευσης, ενώ έχει αποδειχτεί ότι εξυπηρετεί τις ανάγκες του Οργανισμού".

Ο Σωτ. Ραυτόπουλος επισημαίνει ότι εκείνο που προέχει τώρα, είναι να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα (ενημέρωση των σιδηροδρομικών, περιοδείες και συγκεντρώσεις στους χώρους δουλιάς κλπ.) για την επιτυχία των απεργιακών κινητοποιήσεων. Ωστόσο, προσθέτει, είναι αναγκαίο να υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων των σιδηροδρομικών, σε συντονισμό και με τους άλλους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, ώστε να συγκροτηθεί ένα ισχυρό και δυναμικό μέτωπο, με στόχο την απόκρουση της κυβερνητικής πολιτικής ξεπουλήματος του δημόσιου τομέα και ανατροπής των εργασιακών σχέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ