Σάββατο 13 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Λαϊκή κατακραυγή κατά της κυβερνητικής βίας

Στα εξεταστικά κέντρα που έχουν μετατραπεί σε "αστυνομικά φρούρια", με συμμετοχή λίγων διαγωνιζομένων, με "επιτηρητές" τους ΜΑΤατζήδες και με τους εκπαιδευτικούς να διαδηλώνουν μαχητικά και να συγκρούονται με τις δυνάμεις καταστολής, άρχισε χτες, με μεγάλη όμως χρονική καθυστέρηση, ο διαγωνισμός της "ντροπής" του ΑΣΕΠ, στη Θεσσαλία.

Μέσα στα σχολεία και στις εισόδους εκατοντάδες αστυνομικοί, με ασπίδες, κράνη και ρόπαλα, για να προστατεύσουν την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, από τους εκπαιδευτικούς και τον "εχθρό - λαό". Απέναντι στις δυνάμεις του κρατικού αυταρχισμού και της καταστολής το πάθος των συνθημάτων, τα τραγούδια του αγώνα, η αξιοπρέπεια του εκπαιδευτικού κόσμου, η λαϊκή κατακραυγή κατά της κυβέρνησης της βίας.

Κάποιοι υποβαθμίζοντας, εν γνώσει τους, την εκπαιδευτική αξιοσύνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια κι άλλοι, υποκύπτοντας στον κυβερνητικό εκβιασμό - "ή συμμετέχετε ή πετιέστε στο "καλάθι των αχρήστων"" - "καταπίνοντας" την ντροπή τους, διάβηκαν τις εισόδους των εξεταστικών κέντρων για να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό της καταισχύνης. Μερικοί - όπως στην Καρδίτσα,όπου η συμμετοχή κυμάνθηκε σε πολύ μικρά επίπεδα - δεν τόλμησαν να δείξουν ούτε τα σκυμμένα κεφάλια τους και μπήκαν στα εξεταστικά κέντρα μέσα σε αυτοκίνητα της Αστυνομίας. Μικρή ήταν η συμμετοχή διαγωνιζομένων και επιτηρητών και στο Βόλο και τη Λάρισα,αφού πάρα πολλοί που είχαν δηλώσει συμμετοχή δεν παρουσιάστηκαν, συνειδητοποιώντας τη θέση τους ως παιδαγωγοί και αντιδρώντας στην προσβλητική, αυταρχική επιχείρηση της κυβέρνησης.

Στο Βόλο και στην Καρδίτσα οι πολυάριθμες αστυνομικές δυνάμεις δεν επέτρεπαν στους διαδηλωτές να πλησιάζουν πολύ κοντά. Σε επεισόδια που προκάλεσαν οι δυνάμεις καταστολής, τραυματίστηκε, ευτυχώς ελαφρά, ο Σεραφ. Τσιώνος,πρόεδρος της ΕΛΜΕ Καρδίτσας και συνελήφθησαν τρία άτομα, τα οποία αργότερα αφέθηκαν ελεύθερα. Κοντά στους αγωνιζόμενους βρέθηκαν, ο Ν. Γκατζής,βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ και οι Β. Μπούτας και Αχ. Κανταρτζής,βουλευτές Καρδίτσας και Τρικάλων αντίστοιχα του Κόμματος, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι μαζικών φορέων,

Στη Λάρισα, εκπαιδευτικοί και άλλοι εργαζόμενοι - ιδιαίτερα δυναμική ήταν η συμμετοχή σπουδαστών των ΤΕΙ που βρίσκονται σε κατάληψη για την προστασία του ασύλου - βρέθηκαν από τις 6 π.μ. έξω από το εξεταστικό κέντρο. Και προχτές το βράδυ εκατοντάδες Λαρισαίοι είχαν διαδηλώσει, επί πολλές ώρες, έξω από το εξεταστικό κέντρο, όταν έφτασαν εκεί αμέσως μετά τη μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ταχυδρομείου με διοργανωτές τον Σύλλογο Αδιορίστων Εκπαιδευτικών, την ΕΛΜΕ, το Σύλλογο Δασκάλων - Νηπιαγωγών, την Ενωση Γονέων, το Εργατικό Κέντρο και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Πολλές φορές οι διαδηλωτές αντιμετωπίστηκαν με αγριότητες από τις αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο Τ. Τσιόγκας,γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, ενώ οι αστυνομικές "περιποιήσεις" προκάλεσαν τη λιποθυμία ενός εκπαιδευτικού και ελαφρά τραύματα σε άλλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ