Σάββατο 13 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υπό αστυνομική κατοχή η Πάτρα

Το αποκρουστικό πρόσωπο της ωμής αστυνομικής βίας και της κρατικής καταστολής αντιμετώπισαν τη νύχτα Πέμπτης προς Παρασκευή, αλλά και χτες χιλιάδες εκπαιδευτικοί, φοιτητές και εργαζόμενοι της Πάτρας. Το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε το μαζικότερο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο της τελευταίας 20ετίας, όταν χιλιάδες αδιόριστοι και μόνιμοι εκπαιδευτικοί, φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι πορεύτηκαν από το μνημείο του Ν. Τεμπονέρα στους δρόμους της Πάτρας μέχρι το σχολικό συγκρότημα Λάγγουρα, με στόχο να κάνουν συναυλία στην πλατεία μπροστά από το σχολείο. Ομως, ολόκληρη η συνοικία γύρω από το εξεταστικό κέντρο βρισκόταν υπό αστυνομική κατοχή. Αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών συναντήθηκε με τον εισαγγελέα και τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, εξηγώντας τους το χαρακτήρα της εκδήλωσης και ζητώντας τους να οπισθοχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις. Ομως, η εντολή ήταν να χτυπήσουν στο ψαχνό τον "εχθρό - λαό". Ο αστυνομικός διευθυντής δήλωσε πως δεν επιτρέπει την είσοδο στο χώρο, επειδή είχε "πληροφορίες" ότι μέσα στους συγκεντρωμένους υπήρχαν "50 προβοκάτορες" που θα επιχειρούσαν επεισόδια, "προφητεύοντας" μάλιστα πολλά από όσα ακολούθησαν. Ενώ διαρκούσαν οι διαπραγματεύσεις, από το μπαλκόνι παρακείμενης πολυκατοικίας έπεσε ένα δακρυγόνο στη μέση της διαδήλωσης. Μικρή μερίδα από τους συγκεντρωμένους, βάλθηκαν να επαληθεύσουν τις "προφητείες" και αντέδρασαν πετώντας πέτρες και μπουκάλια στους αστυνομικούς, δίνοντας έτσι το πρόσχημα. Τα ΜΑΤ ανέλαβαν δράση και με ρόπαλα και ασφυξιογόνα επιτέθηκαν, μετατρέποντας μια κατοικημένη περιοχή σε πεδίο μάχης. Οι συγκεντρωμένοι υποχώρησαν και για ώρες συνεχίστηκε η απώθηση τους από τα ΜΑΤ πολύ πέρα από το εξεταστικό κέντρο. Η περιοχή βομβαρδιζόταν συνεχώς από χημικά. Τα ΜΑΤ συμπεριφέρονταν σαν στρατός κατοχής, αδιαφορώντας για την ασφάλεια των συγκεντρωμένων και των κατοίκων της περιοχής. Η επίθεση διήρκεσε ώρες, μέχρι που δύναμη των ΜΑΤ έκανε κυκλωτική κίνηση και έπιασε τα νώτα των συγκεντρωμένων. Τότε, και χωρίς την παραμικρή πρόκληση από την πλευρά των διαδηλωτών, τα ΜΑΤ έκαναν επίθεση και, χτυπώντας αδιακρίτως, συνέλαβαν 10 άτομα εκπαιδευτικούς και φοιτητές, τα οποία μετά την παρέμβαση συνδικαλιστών αφέθηκαν ελεύθερα.

Τις πρώτες πρωινές ώρες ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, όπου καταγγέλθηκε η αστυνομική βία.

Χτες από νωρίς το πρωί οι εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν ξανά στους δρόμους μπροστά από το εξεταστικό κέντρο, καλώντας τους υποψήφιους να απέχουν από το διαγωνισμό. Και πάλι αντιμετώπισαν τη βία των ΜΑΤ, καθώς η Αστυνομία δεν ήθελε την παρουσία διαδηλωτών σε μεγάλη απόσταση από το εξεταστικό κέντρο. Αστυνομικοί μετέφεραν υποψήφιους με περιπολικά από στενά δρομάκια. Επειδή, όμως, η συμμετοχή των υποψηφίων δεν ήταν καθόλου ικανοποιητική, δόθηκε παράταση για την προσέλευση υποψηφίων, στους οποίους γινόταν κατ' οίκον τηλεφωνήματα που τους καλούσαν να πάνε να γράψουν και να είναι σίγουροι πως θα διοριστούν. Οι εκπαιδευτικοί παρέμειναν στο χώρο μέχρι τις 10 π.μ., όταν ανακοινώθηκαν τα θέματα του διαγωνισμού.

Κανένας από τους υπεύθυνους των "εξετάσεων" δεν έδωσε στοιχεία για τη συμμετοχή. Τελικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατόρθωσαν να συλλέξουν οι εκπαιδευτικοί, η συμμετοχή των υποψηφίων ήταν κάτω από το 50%!

Οι εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τη Νομαρχία Αχαϊας, όπου διαδήλωσαν ενάντια στην αστυνομική βία και κάλεσαν το νομάρχη Αχαϊας Σ. Αθανασόπουλο - Σερέτη να παραιτηθεί, καθώς πέρα από την πολιτική κάλυψη στα έκτροπα που συνέβησαν, θεωρούν πως ήταν ένας από τους εμπνευστές και ενορχηστρωτές αυτής της σύγκρουσης. Χωρίς να πτοούνται από την αστυνομική τρομοκρατία, οι εκπαιδευτικοί, κερδίζοντας συνεχώς τη στήριξη της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης, δήλωσαν πως συνεχίζουν τον αγώνα τους και τις επόμενες μέρες, δίνοντας το νέο τους αγωνιστικό ραντεβού για σήμερα στις 5 π.μ. έξω από το αστυνομοκρατούμενο εξεταστικό κέντρο.

Στον Πύργο

Το ξημέρωμα βρήκε το εξεταστικό κέντρο του Πύργου να φρουρείται μέσα και έξω από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Από τη μια μεριά τουλάχιστον τρεις διμοιρίες ΜΑΤ και από την άλλη εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές σε "θέσεις μάχης", ήταν το σκηνικό που διαμορφώθηκε από νωρίς το πρωί χτες έξω από το εξεταστικό κέντρο του 2ου Λυκείου του Πύργου. Σε μια αντιπαράθεση που κράτησε πολλές ώρες, οι διαδηλωτές περιφρούρησαν τον αγώνα τους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από τους 240 υποψήφιους μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός (20-30) συμμετείχε στις εξετάσεις.

Συνελήφθη ένας 16χρονος μαθητής, ο οποίος σύμφωνα με καταγγελίες, στη διάρκεια της κράτησής του ξυλοκοπήθηκε άγρια. Οι διαδηλωτές έμειναν έξω από το εξεταστικό κέντρο όλη την ημέρα, ενώ το απόγευμα πραγματοποίησαν ακόμα ένα συλλαλητήριο στους δρόμους του Πύργου.

Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ "χαιρετίζει τους αγώνες που αναπτύσσονται και καλεί το λαό της περιοχής να συμμετάσχει μαζικά σ'

αυτούς".
Στην Κόρινθο
Εντονη ήταν η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων και στο εξεταστικό κέντρο της Κορίνθου. Ομως παρά την παρέμβαση 2 διμοιριών ΜΑΤ, μόνο ένα μικρό ποσοστό πήρε μέρος στο διαγωνισμό. Εκατοντάδες καθηγητές, δάσκαλοι και
αδιόριστοι κινητοποιήθηκαν και περιφρούρησαν τον αγώνα τους. Μικρή ήταν και
η συμμετοχή των επιτηρητών, αφού με απόφασή του το νομαρχιακό τμήμα της
ΑΔΕΔΥ κάλεσε τους δημόσιους υπαλλήλους να μην παραστούν στο εξεταστικό
κέντρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ