Σάββατο 13 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΠ. ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Αναγκαία η ελπίδα και το όραμα

Αποσπάσματα από το χαιρετισμό του στο συνέδριο

"Στη μάχη που δίνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στα θέματα της ψυχικής υγείας, κατά την άποψη του ΚΚΕ, είναι αναγκαία τα δύο στοιχεία, που αναφέρονται στον τίτλο του Συνεδρίου σας, η ελπίδα και το όραμα. Χωρίς ελπίδα, δίχως όραμα, χωρίς την ουσιαστική έννοια του λειτουργού - αλλά όχι τουκακώς εννοούμενου υπάλληλου - δεν μπορείς να προσφέρεις".

Με τα παραπάνω λόγια άρχισε το χαιρετισμό του στο συνέδριο ο Σπ. Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. "Η κυβέρνηση, είπε σε άλλο σημείο ο Σπ. Χαλβατζής, αποφάσισε, στη βάση των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να σταματήσει την επιχορήγηση των ψυχιατρείων της χώρας από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Αυτό συμβαίνει τα τρία τελευταία χρόνια. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία στην εξαθλίωση. Ο προβληματισμός, λοιπόν, για την οργάνωση και αναβάθμιση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας είναι αλληλένδετος με τη συζήτηση για το παρόν και το μέλλον του Συστήματος Υγείας, για το χαρακτήρα του και τον προορισμό του. Και από αυτή την άποψη καθορίζει τα αιτήματα και τους στόχους της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης".

Στη συνέχεια ο Σπ. Χαλβατζής ανέφερε για το τι πρέπει να γίνει άμεσα:

  • Γενναία επιχορήγηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και ειδικότερα του Τομέα Ψυχικής Υγείας από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
  • Διαμόρφωση μιας συνολικής πολιτικής για την Ψυχική Υγεία, επεξεργασμένη στη βάση των αρχών της σύγχρονης Ψυχιατρικής και της αντι-ιδρυματικής φιλοσοφίας, με ανθρωποκεντρική διάσταση και έμφαση στην πρόληψη μιας πολιτικής με κεντρικό σχεδιασμό που θα αξιοποιεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό τους υλικούς και ανθρώπινους πόρους.
  • Ενεργητική και αποφασιστική συμμετοχή των εργαζομένων στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Η αποασυλοποίηση δεν είναι υπόθεση τεχνοκρατών, δεν αφορά μόνον κτίρια και δομές. Αφορά πάνω απ' όλα ανθρώπους που πρέπει να επανακτήσουν την ανθρώπινη υπόσταση και την αξιοπρέπειά τους. Και αυτό απαιτεί απ' όσους εμπλέκονται τη μεγαλύτερη δυνατή κατάθεση ψυχής.
  • Διαμόρφωση μιας άλλης στάσης ζωής των λειτουργών της ψυχικής υγείας, με σεβασμό στα ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας.
  • Η ανάπτυξη δομών αποκατάστασης να γίνεται με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Είναι αναγκαία η θεσμική κατοχύρωση όλων των δομών, καθώς και η κοινωνική στήριξη.
  • Διασφάλιση σε όλα τα επίπεδα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (νομικών, κοινωνικών, πολιτικών) των ψυχασθενών.
  • Η εξασφάλιση των όρων διαρκούς εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης όλων των στελεχών της ψυχικής υγείας.
  • Στελέχωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Η άμεση προκήρυξη όλων των κενών θέσεων ψυχιάτρων, ψυχολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού μέχρι να διαμορφωθούν νέοι οργανισμοί που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες του χώρου.
  • Αυτή τη στιγμή αναγνωρίζεται, σχεδόν, απ' όλους, τουλάχιστον στα λόγια, ότι η έλλειψη προσωπικού είναι τόσο μεγάλη που όχι μόνον δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, αλλά ούτε και η στοιχειωδώς επαρκής, επιστημονικά και ανθρώπινα, αντιμετώπιση των αρρώστων. Η κάλυψη αυτών των ελλείψεων είναι επιτακτικά αναγκαία.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδραστική εκ θεμελίων η «ψυχιατρική μεταρρύθμιση», δίνουμε μάχη για τη δημόσια και δωρεάν Υγεία (2024-07-27 00:00:00.0)
Επικίνδυνη η κατάσταση στην Ψυχιατρική κλινική (2021-12-08 00:00:00.0)
Εμπαιγμός η «επικαιροποίηση των μέτρων πρόληψης» για τις δομές Ψυχικής Υγείας (2020-09-16 00:00:00.0)
Απορρόφηση κονδυλίων αντί αποασυλοποίησης (2004-10-08 00:00:00.0)
Ψυχιατρική μεταρρύθμιση "από τα κάτω" (1998-06-13 00:00:00.0)
Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση θα έρθει "απ' τα κάτω" (1998-06-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ