Σάββατο 13 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διαγωνισμός διά πυρός και σιδήρου...

Με τα ΜΑΤ να επιτίθενται βάρβαρα σε όσους διαδήλωναν έξω από τα εξεταστικά κέντρα, τα χημικά αέρια να κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική, τους "επιτηρητές" - άσχετους υπαλλήλους από υπηρεσία που μπορεί κανείς να φανταστεί - να μεταφέρονται με κλούβες της Αστυνομίας στα εξεταστικά κέντρα, άρχισε χτες ο επαίσχυντος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών. Ενας διαγωνισμός που δε νομιμοποιείται στη συνείδηση του λαού, και παρά τα "μαγειρέματα" των ποσοστών και τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, απέτυχε παταγωδώς όσον αφορά τη συμμετοχή.

Οι εντολές της κυβέρνησης ήταν σαφείς. Πάση θυσία ο διαγωνισμός θα γίνει. Οι δυνάμεις καταστολής ανέλαβαν τα περαιτέρω. Ολα τα εξεταστικά κέντρα μετατράπηκαν σε πεδία μάχης, δημιουργώντας ένα σκηνικό πρωτόγνωρο, τουλάχιστον για τα μεταδικτατορικά χρόνια. Εκατοντάδες οι χτυπημένοι, πάνω από 40 οι συλληφθέντες που παραπέμπονται σε δίκες και δεκάδες άλλοι που συνελήφθησαν και αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι, μεταξύ των οποίων και ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Αγ. Σαχίνης.

Η κυβέρνηση έσπευσε χτες να θριαμβολογήσει για την επιτυχία, ανακοινώνοντας ότι συμμετείχε το 59% των υποψηφίων. Στην πραγματικότητα το ποσοστό συμμετοχής είναι πολύ μικρότερο και γι' αυτό απέφυγε να δώσει αναλυτικούς αριθμούς για κάθε εξεταστικό κέντρο. Ομως, ο αγώνας συνεχίζεται. Οι εκπαιδευτικοί και οι επιτροπές αγώνα ενάντια στο διαγωνισμό βρίσκονται και σήμερα στα εξεταστικά κέντρα. Χτες, το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε την παράταση της απεργίας που έληγε χτες μέχρι μεθαύριο Δευτέρα, οπότε ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας που όλο το προηγούμενο διάστημα διατυμπάνιζε ότι 45.000 εκπαιδευτικοί συμπλήρωσαν αιτήσεις συμμετοχής (σε σύνολο 130.000 περίπου) αναγκάστηκε χτες να αναγάγει σε επιτυχία το 59%. Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε "ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την ανταπόκριση", κάνοντας μάλιστα λόγο για "ρεκόρ που δεν έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ"! Και ενώ από παντού πλέον εγείρεται θέμα ακυρότητας του διαγωνισμού, έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι οι εξετάσεις "θα γίνουν όπως έχουμε προγραμματίσει". Οσο για την ωμή επέμβαση των ΜΑΤ, αρκέστηκε να τα χαρακτηρίσει "ορισμένα θλιβερά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν έξω από ορισμένα εξεταστικά κέντρα, που αμαυρώνουν την εικόνα του εκπαιδευτικού και είναι άνευ αποτελέσματος".

Οι νομικοί σύμβουλοι της ΟΛΜΕ δήλωναν χτες ότι ο διαγωνισμός ύστερα και από τις χτεσινές εξελίξεις είναι ουσιαστικά άκυρος, καθώς δεν τηρήθηκαν οι όροι διεξαγωγής του, τίθεται ζήτημα ανισότητας, καθώς πολλοί υποψήφιοι δεν προσήλθαν, ενώ δεν έχει υπάρξει απάντηση από το υπουργείο Παιδείας στην αίτηση αναστολής που έχει κατατεθεί.

Εξάρτημα της κυβέρνησης το ΑΣΕΠ

Και το τελευταίο ίχνος αυτονομίας και ανεξαρτησίας του ΑΣΕΠ και της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων αφαίρεσε η κυβέρνηση προκειμένου να επιβάλει τις αντιεκπαιδευτικές επιλογές της.

Η κυβέρνηση παρέμβηκε χθες με απροκάλυπτο τρόπο στο ΑΣΕΠ και το υποχρέωσε να "διορθώσει" τις αρχικές δηλώσεις των μελών του, σύμφωνα με τις οποίες αφήνονταν ανοιχτό το ενδεχόμενο επανάληψης του διαγωνισμού. Λίγη ώρα μετά τη συνέντευξη Τύπου όπου ειπώθηκαν τα παραπάνω, ο πρόεδρος της Κεντρικής Εξεταστικής Επιτροπής Γ. Βέης,μετά από άνωθεν προφανώς παρεμβάσεις, εξέδωσε δήλωση με την οποία αποκλειόταν το ενδεχόμενο επανάληψης του διαγωνισμού, αφ' ενός, λόγω "του υψηλού ποσοστού συμμετοχής των υποψηφίων" και, αφ' ετέρου, γιατί λειτούργησαν "όλα ανεξαιρέτως τα εξεταστικά κέντρα".

Ομως, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που είχε προηγηθεί, ο Γ. Βέης είχε αφήσει "όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά", τόσο για την επανάληψη του διαγωνισμού, αν και, όπως είπε, αυτό είναι πιο δύσκολο, όσο και της μερικής επανάληψής του, δηλαδή για τους υποψηφίους που δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν. Μάλιστα, είπε ότι θα συνέλθει η Ολομέλεια του ΑΣΕΠ και θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα, προσθέτοντας ότι η απόφαση του Συμβουλίου θα εξαρτηθεί και από τις διαμαρτυρίες των εκπαιδευτικών που θα φτάσουν στο ΑΣΕΠ.

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι υπάρχει πρόβλημα ισονομίας σε ό,τι αφορά τα θέματα στα οποία θα εξεταστούν στο μερικό επαναληπτικό διαγωνισμό οι υποψήφιοι, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των υποψηφίων στο διαγωνισμό, υποστήριξε ότι ο μέσος όρος ήταν 59% "με μεγάλες διαφορές από το ένα εξεταστικό κέντρο στο άλλο", χωρίς όμως να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία.

Παραδέχτηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση στη μετάδοση των θεμάτων στα εξεταστικά κέντρα, αγνοούσε αν υπήρχαν κενά στους επιτηρητές, και υποστήριξε ότι καλύφθηκαν τα κενά που είχαν δημιουργηθεί στην Κεντρική Εξεταστική Επιτροπή εξαιτίας παραιτήσεων μελών της.

Σχετικά με το θέμα που δημιουργήθηκε με τη "διαρροή" θεμάτων προχθές στις σελίδες του υπουργείου Παιδείας στο "Ιντερνετ", προτίμησε να απαντήσει ειρωνικά "ας πάνε να τα βρουν εκεί και ας γράψουν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ