ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούνη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Πιέσεις υπέρ της Αγκυρας

Να ανατρέψει, υπέρ της Τουρκίας, τις αποφάσεις του Λουξεμβούργου, επιδιώκει η βρετανική προεδρία

Μια ακόμη προσφορά προς την Τουρκία από την ΕΕ μεθοδεύει η βρετανική προεδρία, η οποία, στο σχέδιο συμπερασμάτων που ήδη έχει αποστείλει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την τελική διαβούλευση, επιδιώκει να αναβαθμίσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις ανατρέποντας τις αποφάσεις του προηγούμενου Συμβουλίου Κορυφής στο Λουξεμβούργο.

Στο σχέδιο συμπερασμάτων που "διακινεί" η προεδρία, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν τρία σημεία που ανατρέπουν, υπέρ της Τουρκίας, τις προηγούμενες κοινοτικές αποφάσεις του Λουξεμβούργου.

Το πρώτο σημείο, ουσιαστικά, "δίνει" στην Αγκυρα το χαρακτηρισμό της εντάξιμης χώρας, καθώς η διατύπωση που χρησιμοποιείται τοποθετεί την Τουρκία "στις 12 χώρες που σθεναρώς συνεχίζουν την προσπάθεια υποστήριξης της υποψηφιότητάς τους στην ΕΕ".

Το δεύτερο σημείο κάνει λόγο για την "εξέταση της προσαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου στην τουρκική νομοθεσία με βάση το άρθρο 28 της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας το 1963".

Το τρίτο, ενοχλητικό για την Αθήνα, σημείο αφορά στις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προς την Τουρκία. Στο σημείο αυτό, "καλείται η Επιτροπή να υποβάλει νέο σχέδιο χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής στρατηγικής της Τουρκίας".

Η Αθήνα, σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν την περασμένη Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου, προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής, στο Κάρντιφ, αποφασισμένη να μην επιτρέψει την προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων χωρίς την παραμικρή κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά της Αγκυρας.

Ο Θ. Πάγκαλος

"Αυτό είναι ένα πρόβλημα που έχει ήδη επιλυθεί", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Θόδωρος Πάγκαλος, σε συνέντευξή του προς το πρακτορείο "Ρόιτερς". "Δεν είμαστε στην Ενωση για να μιλάμε συνεχώς για την Τουρκία", πρόσθεσε.

Ο Θ. Πάγκαλος απέρριψε τις προσπάθειες της βρετανικής προεδρίας της ΕΕ να βρει τρόπο να κατευνάσει το θυμό της Τουρκίας επειδή στη σύνοδο του Λουξεμβούργου, τον περασμένο Δεκέμβρη, αποκλείστηκε από τον κατάλογο των υποψηφίων προς ένταξη στην ΕΕ χωρών.

"Δεν καταλαβαίνω γιατί μία πολύ επιτυχής διάσκεψη κορυφής, όπως αυτή του Λουξεμβούργου, πρέπει να αναβιώσει και να επαναδιατυπωθεί μόνο και μόνο επειδή η Τουρκία έχει πρόβλημα με την απόφασή μας", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, η Τουρκία, η οποία βρίσκεται σε διαμάχη με την Ελλάδα για το Αιγαίο και την Κύπρο, δεν έχει κάνει τίποτα πέρα από το να εκτοξεύει "προσβολές, εκβιασμούς και απειλές" κατά της ΕΕ από τότε που έμεινε εκτός του καταλόγου των νέων μελών.

Δ. Μ.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προς παράταση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης

ΛΕΥΚΩΣΙΑ .-

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, σε έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, προτείνει νέα εξάμηνη παράταση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Στην έκθεσή του, που καλύπτει την περίοδο από τις 8 του περασμένου Δεκέμβρη μέχρι τις 8 Ιούνη, ο ΓΓ διαπιστώνει ότι και οι δυο πλευρές στην Κύπρο συνέχισαν την αναβάθμιση των στρατιωτικών τους δυνατοτήτων, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για μείωση των στρατιωτικών δαπανών και του αριθμού των ξένων στρατευμάτων.

Ο Κ. Ανάν αναφέρει ειδικότερα ότι οι κατοχικές δυνάμεις συνέχιζαν να εκσυγχρονίζουν τον εξοπλισμό τους και να αντικαθιστούν τα άρματα μάχης με τα σύγχρονα Μ-48, Α-5 και Τ-2.

Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρεται επίσης στην απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης για εγκατάσταση των πυραύλων S-300, αν δεν επιτευχθεί πρόοδος για την εξεύρεση συνολικής λύσης στο Κυπριακό, και στην ανακοίνωση ότι η στρατιωτική βάση στην Πάφο είναι τώρα λειτουργήσιμη.

Στην έκθεσή του, ο Κόφι Ανάν επισημαίνει ότι δε σημειώθηκε οποιαδήποτε πρόοδος στο πακέτο των αμοιβαίων μέτρων που πρότεινε η ΟΥΝΦΙΚΥΠ για μείωση της έντασης κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός.

Ο Κ. Ανάν καταγγέλλει ότι Τούρκοι στρατιώτες συνεχίζουν να λεηλατούν την Αμμόχωστο. Στο θέμα των αγνοουμένων επιρρίπτει ευθύνη στην τουρκική πλευρά, αναφέροντας ότι λόγω της στάσης της δε σημειώθηκε πρόοδος στην εφαρμογή της συμφωνίας της 31ης Ιούλη 1997 μεταξύ Κληρίδη και Ντενκτάς.

Εκφράζει, τέλος, λύπη διότι, όπως σημειώνει, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν επιτρέπει τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων σε δικοινοτικές εκδηλώσεις που οργανώνουν η ΟΥΝΦΙΚΥΠ και άλλοι.

Σπ. Κυπριανού: Δεν κινούνται στην ορθή κατεύθυνση οι ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Βουλής, Σπ. Κυπριανού, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτε στον ορίζοντα που να πείθει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποφασίσει να κινηθούν προς την ορθή κατεύθυνση λύσης του Κυπριακού.Ο Σπ. Κυπριανού παρατήρησε ότι πρώτη προτεραιότητα για την αμερικανική πλευρά αποτελεί η βελτίωση των σχέσεων της Ευρώπης με την Τουρκία, δεύτερη η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τρίτη το Κυπριακό.

Ο πρόεδρος της Βουλής έκανε τις δηλώσεις κατά την αναχώρησή του, χτες το πρωί, για τη Στοκχόλμη, όπου θα συμμετάσχει στην τρίτη συνδιάσκεψη των προέδρων Κοινοβουλίων της Ευρώπης.

Ο Σπ. Κυπριανού είπε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν μπορούν να προφέρουν τις λέξεις εισβολή και κατοχή, όταν αναφέρονται στην Κύπρο.

Η στάση τους αυτή, τόνισε, είναι απαράδεκτη και θα πρέπει να κινητοποιηθεί αμέσως η ομογένεια.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
Να καταδικαστεί η συμφωνία της υποταγής

Η Επιτροπή Ειρήνης Αργυρούπολης καλεί, με ανακοίνωσή της, το λαό και τους μαζικούς φορείς της πόλης να καταδικάσουν την εν κρυπτώ υπογραφή, από τη μεριά της κυβέρνησης, της συμφωνίας για την παράταση της παραμονής των αμερικανικών βάσεων, υπογράφοντας σε κείμενο που έχει δώσει γι' αυτόν το σκοπό στη δημοσιότητα.

Στο κείμενο για τη συλλογή υπογραφών σημειώνει:

"Η κυβέρνηση Σημίτη, συνεχίζοντας την πολιτική της εξυπηρέτησης των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή, προχώρησε "εν κρυπτώ" σε ανανέωση της συμφωνίας παραμονής των βάσεων στην Ελλάδα έως και το Νοέμβρη του 1999.

Αυτή η πράξη ΥΠΟΤΑΓΗΣ και ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ κάνει το λαό ΘΥΜΑ και ΘΥΤΗ στα σχέδια της παγκόσμιας κυριαρχίας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

ΘΥΜΑ γιατί:

  • Το Αιγαίο διχοτομείται και παραδίδεται στην αμερικανική κυριαρχία με τη Νέα Δομή του ΝΑΤΟ.
  • Οι λαοί των Βαλκάνιων πληρώνουν με το αίμα τους, τους ανταγωνισμούς των μεγάλων δυνάμεων για το μοίρασμα της περιοχής.
  • Οι ιμπεριαλιστές και με ΝΑΤΟική τρομοκρατία προσπαθούν να υποδουλώνουν την ανθρωπότητα.

ΘΥΤΗΣ γιατί:

  • Παραχωρείται ελληνικός στρατός στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ, για την κηδεμονία και υποταγή των λαών.
  • Η ύπαρξη βάσεων μεταμορφώνει τη χώρα μας σε επιθετικό για την περιοχή αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο".

Και το κείμενο - κάλεσμα για υπογραφές της Επιτροπής καταλήγει: "Οι βάσεις δε μας προστάτεψαν ποτέ ούτε πρόκειται να μας προστατέψουν, αντίθετα, υπονομεύουν την εθνική μας ανεξαρτησία και εθνική μας κυριαρχία. Γι' αυτό απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους, στους νέους, στο λαό, στα σωματεία, στους φορείς, δημοτικές παρατάξεις και τους καλούμε να αγωνιστούν μαζί μας για τη διαφύλαξη της ειρήνης στη χώρα μας και σε όλη την περιοχή. Να καταδικάσουν αυτή την πράξη υποταγής και υποτέλειας της κυβέρνησης, συνυπογράφοντας αυτό το κείμενο".

Ψήφος ιδιαίτερης σημασίας

"Ποιος κυβερνά;", αναρωτήθηκε, δήθεν αφελώς, ο υπουργός Παιδείας Γερ. Αρσένης χτες σε ραδιοφωνικό σταθμό. Και απάντησε μόνος του: "Οι αναπληρωτές καθηγητές δεν είναι κυβέρνηση, υπονομεύουν τη δημοκρατία"!

Είχε προηγηθεί ο Κ. Σημίτης από το βήμα της Βουλής, που είχε διαπιστώσει ότι "δεν είναι οι λίγοι εκπαιδευτικοί ο λαός - ο λαός εκφράζεται μέσα από τη Βουλή και η Βουλή αποφασίζει" και προειδοποίησε ότι "η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανεχθεί καμία ανομία". Δεν παρέλειψε, βέβαια, να επαναλάβει τα περί μετώπου, "που αρχίζει από το ΚΚΕ και φτάνει έως τη ΝΔ".

Η ατμόσφαιρα σύγκρουσης και το κλίμα πολέμου που καλλιέργησε η κυβέρνηση, με τις παραπάνω ή παρόμοιες δηλώσεις στελεχών, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από τον απαραίτητο μανδύα "νομιμοποίησης" της τεράστιας επιχείρησης βίας και τρομοκρατίας, που είχε σχεδιάσει για τα επόμενα 24ωρα και εκτελεί κατά γράμμα. Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Σημίτη, στο όνομα της "λαϊκής εντολής", επιχειρεί να επιβάλει τις πλέον σκληρές αντιλαϊκές επιλογές. Στα δύο χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, είναι η συνήθης "καραμέλα" που πιπιλάει, για να επιβάλει διά πυρός και σιδήρου τη νεοφιλελεύθερη επέλαση. Οντας κυβέρνηση μειοψηφίας, αφού μόνο τη λαϊκή εντολή του 41% κατάφερε να υφαρπάξει το Σεπτέμβρη του 1996, από την αρχή, στηρίχτηκε στους μηχανισμούς καταστολής, στη βία και την τρομοκρατία. Οι διαδικασίες ενσωμάτωσης και το άλλοθι που επιχείρησε να στήσει μέσω του "κοινωνικού διαλόγου" πολύ γρήγορα κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος. Ετσι, κατάφερε να αναδειχτεί στη χειρότερη κυβέρνηση, της μεταπολίτευσης, τουλάχιστον.

Πολύ σύντομα, όμως, θα έχει την ευκαιρία να δει και τη "λαϊκή εντολή" της να καταρρέει. Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για το λαό, να της αφαιρέσει τα προσχήματα περί "λαϊκής εντολής". Η κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει ακριβά για τη λυσσαλέα και βάρβαρη επίθεση κατά των λαϊκών συμφερόντων. Το μήνυμα που θα βγει από τις κάλπες του Οκτώβρη είναι επιτακτική ανάγκη να της κόψει κάθε σκέψη και διάθεση "ανανέωσης" και ενίσχυσης της αντιλαϊκής επέλασής της. Τα όσα ισχυρίζεται και, περισσότερο, τα όσα κάνει τις μέρες αυτές η κυβέρνηση αναδείχνουν την ιδιαίτερη και σοβαρή πολιτική σημασία της ψήφου του Οκτώβρη. Την ιδιαίτερη και σοβαρή πολιτική σημασία του μηνύματος, που μπορούν και πρέπει να στείλουν οι εργαζόμενοι.

Ενα μήνυμα, που δε θα βρει το στόχο του, αν επιχειρηθεί να σταλεί μέσω των ψηφοδελτίων των λεγόμενων "ανταρτών" του ΠΑΣΟΚ. Τέτοιοι υπήρχαν και στις προηγούμενες εκλογές και είναι γνωστό πού κατέληξαν: Ευθυγραμμίστηκαν με την κυβέρνηση και τις επιλογές της. Το ίδιο θα συμβεί, αν η ψήφος κατευθυνθεί σε υποψηφίους της ΝΔ ή της "κεντροαριστερής" συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, που στηρίζουν ποικιλόμορφα και στην πράξη την ίδια πολιτική, πίσω από τα μεγάλα, δήθεν αντιπολιτευτικά και ψεύτικα λόγια και συνθήματα.

Μόνον η ψήφος στα πλατιά, αγωνιστικά ψηφοδέλτια, που στηρίζει το ΚΚΕ, θα είναι ψήφος απερίφραστης και αποφασιστικής καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής και του αυταρχισμού, ψήφος αγωνιστικής συσπείρωσης, ενότητας και αισιοδοξίας. Θα είναι η μόνη εγγύηση και προϋπόθεση, για να ξεκινήσουν οι εργαζόμενοι, την επομένη των δημοτικών εκλογών, από καλύτερες θέσεις τους αγώνες τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ