ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Ιούνη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε οίκους του εξωτερικού ο εθνικός δανεισμός

Το νομοσχέδιο σύστασης οργανισμού δημόσιου χρέους συζητήθηκε χτες, στη Βουλή

Με αντικείμενο το νομοσχέδιο για τη σύσταση οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, συνεδρίασε χτες η Ολομέλεια της Βουλής, συζητώντας επί της αρχής το νομοθέτημα. Υπέρ του νέου οργανισμού τάχτηκε μόνο το ΠΑΣΟΚ.

Παίρνοντας τον λόγο η βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Μπόσκου, επισήμανε ότι η κυβέρνηση εισηγείται το νομοσχέδιο χωρίς να εξηγεί επί της ουσίας ποιοι είναι οι λόγοι που υπαγορεύουν την αλλαγή του καθεστώτος σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση δηλαδή την υπαγωγή του δημοσίου χρέους στην εποπτεία του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, ομολογώντας έτσι τη μέχρι τώρα αποτυχία της. Οσον αφορά το καθεστώς του νέου φορέα, η Μαρία Μπόσκου σημείωσε πως δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί οργανισμός δημοσίου δικαίου όταν "στα άρθρα αυτού του νομοσχεδίου υπάρχουν παράγραφοι που καταργούν αυτή την ιδιότητα" αναρωτώμενη πού τελικά θα λογοδοτεί αυτός ο οργανισμός. Παράλληλα αναφερόμενη στις διατάξεις που προβλέπονται για τα θέματα του δανεισμού, τόνισε πως "ανατίθενται ουσιαστικά λειτουργίες και αρμοδιότητες του υπουργείου Οικονομικών και του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους σε οίκους του εξωτερικού ή του εσωτερικού με όποιες συνέπειες σημαίνει αυτό για τη χώρα".

Εκ μέρους της ΝΔ, ο εισηγητής του κόμματος Αδάμ Ρεγκούζας, κατηγόρησε για αναξιοπιστία την κυβέρνηση στο θέμα του δημόσιου χρέους, τονίζοντας ότι χαρακτηριστική απόδειξη είναι οι χειρισμοί της σε θέματα δανεισμού που προηγήθηκαν της πρόσφατης υποτίμησης της δραχμής.

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΣΥΝ, Ευάγγελος Αποστόλου, τόνισε ότι ο νέος θεσμός δεν έχει να προσφέρει τίποτε στην υπόθεση του δημόσιου χρέους αφού αυτό είναι θέμα γενικότερων πολιτικών επιλογών. Εντονη κριτική ασκήθηκε από την πλευρά του ΔΗΚΚΙ αφού όπως επισήμανε ο εισηγητής του Γ. Τσαφούλιας το νομοσχέδιο είναι δείγμα "μιμητισμού και μαϊμουδισμού", υποστηρίζοντας ότι η σημερινή μορφή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες για τον έλεγχο του δημόσιου χρέους.

Ανταπαντώντας ο υφυπουργός Οικονομικών Νικ. Χριστοδουλάκης, τόνισε ότι το νομοσχέδιο στοχεύει στον εκσυγχρονισμό και στη βελτιστοποίηση των δανειακών αναγκών και του δημοσίου χρέους της χώρας, υποστήριξε δε ότι η Ελλάδα οδεύει σε καλύτερο δρόμο όσον αφορά το δημόσιο χρέος σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία και το Βέλγιο. Προέβλεψε δε ότι η αποκλιμάκωση για το 1998 θα είναι της τάξης του 9%.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Πανέτοιμοι οι καναλάρχες, ολιγωρεί η κυβέρνηση
  • Αποκαλυπτικά τα στοιχεία που κατατέθηκαν χτες κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής
  • Ηδη εκπέμπουν παράνομα 12 ψηφιακά κανάλια

Στο "παραπέντε" της έναρξης λειτουργίας της ψηφιακής τηλεόρασης και ενώ οι "καναλάρχες" είναι πανέτοιμοι να κυριαρχήσουν στην αγορά, η κυβέρνηση εμφανίζεται ανέτοιμη σε όλα τα επίπεδα, ενώ έχει αρχίσει ήδη η παράνομη εκπομπή ψηφιακών προγραμμάτων από 12 κανάλια στη χώρα μας.

Η εικόνα αυτή ήταν εμφανής χτες στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου ο μεν πρόεδρος του ΟΤΕ δήλωσε ότι ο Οργανισμός αναζητάει έναν ρόλο αλλά δεν ξέρει ακόμα ποιος θα είναι αυτός, ο ομόλογός του της ΕΡΤ μίλησε γενικά και αόριστα για συμμαχίες που θα κάνει με ιδιώτες, ενώ αποκαλυπτικός ήταν και ο πρόεδρος του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου που είπε ότι το Συμβούλιο δεν είναι έτοιμο να εποπτεύσει τη διαδικασία χορήγησης των αδειών εάν του ζητηθεί κάτι τέτοιο.

Ο γραμματέας Επικοινωνιών του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, Π. Ιωαννίδης, είπε στην επιτροπή ότι η πρόταση του υπουργείου είναι, όσοι εκ των "καναλαρχών" πάρουν άδεια για ψηφιακή τηλεόραση να εγκαταλείψουν τις συχνότητες που ήδη κατέχουν για την εκπομπή των συμβατικών προγραμμάτων.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Π. Παναγιώτου,είπε ότι το κόστος επένδυσης για την ψηφιακή θα είναι περίπου 10 δισ. τα πρώτα εφτά χρόνια και μόνο μετά από οκτώ χρόνια θα αρχίσει η επένδυση να αποδίδει κέρδη. Για την ΕΡΤ είπε ότι σκέπτεται να προχωρήσει στην εκπομπή "ψηφιακού προγράμματος δημοσίου συμφέροντος", που θα μεταδίδει με ελεύθερη πρόσβαση τις εργασίες της Βουλής, 24ωρο πολιτιστικό πρόγραμμα και ντοκιμαντέρ, ενώ για το εμπορικό της πρόγραμμα (που θα απαιτεί συνδρομή) θα προχωρήσει σε συμμαχίες. Επίσης, θα προχωρήσει στη σύσταση θυγατρικής εταιρίας για την παραγωγή ψηφιακών προγραμμάτων.

Μάλιστα, ζήτησε το αντίτιμο που καταβάλλουν όσοι πάρουν άδεια ψηφιακής να δοθεί στην ΕΡΤ για να αναπτύξει τα προγράμματά της. Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιοι έχουν ήδη κάνει αίτηση για χορήγηση άδειας ψηφιακής, είπε ότι μέχρι τώρα έχουν κάνει η εταιρία ΝΟΒΑ (των εκδοτών του ΜΕGΑ και του FILMNET), οι αδελφοί Κουρή, το NEW CHANNEL και ο Χρ. Τεγόπουλος.

Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη του προέδρου της ΕΡΤ ότι ήδη το FILMNET με άδεια της ίδιας της ΕΡΤ κάνει πειραματικές ψηφιακές εκπομπές. Το θέμα αυτό προκάλεσε την αντίδραση του γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών, ο οποίος είπε ότι κάθε ψηφιακή εκπομπή είναι παράνομη καθώς δεν υπάρχει η διαδικασία της πειραματικής εκπομπής. Μάλιστα αποκάλυψε ότι 12 κανάλια εκπέμπουν παράνομα από την Ελλάδα ανάμεσά τους ένα κινέζικο και το παιδικό κανάλι του Κουρή ενώ μέσω ΟΤΕ εκπέμπει και η εταιρία ΣΑΪΝΕΤ.

Ο γραμματέας αποκάλεσε "καιροσκόπους" όσους επενδύσουν τα όντως τεράστια ποσά που απαιτούνται για την ψηφιακή, γιατί η αγορά της Ελλάδας είναι μικρή και η επένδυση τεράστια και γι' αυτό θα θελήσουν να βγάλουν γρήγορα τα λεφτά τους προφανώς μέσα από την πώληση των αποκωδικοποιητών, που είναι απαραίτητοι για τη λήψη των ψηφιακών προγραμμάτων.

Περισσότερη θητεία στα σύνορα

Αλλαγές στη θητεία, όσον αφορά τον χρόνο παραμονής στα σύνορα, εξήγγειλε χτες από τον Εβρο, ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος,που επισκέφθηκε την περιοχή στα πλαίσια συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής που πραγματοποιήθηκε στο Διδυμότειχο. Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας, πρόκειται άμεσα να αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς, όσον αφορά την υποχρεωτική παραμονή στα σύνορα των στρατιωτών. Σύμφωνα με τη νέα εξαγγελία, που θα μπει σε εφαρμογή μέσα στο μήνα, η υποχρεωτική παραμονή στην παραμεθόριο θα αυξηθεί από 6 μήνες, που υποτίθεται πως είναι σήμερα, σε 9 - 10 μήνες, ενώ το υπόλοιπο της θητείας θα υπηρετείται σε μια από τις τρεις περιοχές που θα δηλώνει ο στρατιώτης ότι επιθυμεί.

Η αλλαγή αυτή αφορά κυρίως τον Στρατό Ξηράς, όπου εξάλλου το εξάμηνο υποχρεωτικής παραμονής, ούτως ή άλλως δεν ισχύει για τη μεγάλη μάζα των στρατιωτών, οι οποίοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία υπηρετούν ολόκληρη τη θητεία τους σε απομακρυσμένες μονάδες και μόνο μια μικρή μειοψηφία κάνοντας χρήση του γνωστού "ρουσφετιού" εξασφάλιζε κάθοδο στην Αθήνα με τη συμπλήρωση του εξαμήνου.

Επίσης ο Α. Τσοχατζόπουλος μιλώντας για το νομοσχέδιο περί Παλλαϊκής Αμυνας, είπε ότι στα πλαίσια αυτής προβλέπεται ίδια υποχρέωση για άνδρες και γυναίκες που θα είναι ενημέρωση σε ετήσια βάση για μια ή δύο μέρες. Οσον αφορά την επίσκεψη στην περιοχή του Εβρου και την εκεί συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας, ο υπουργός Αμυνας είπε ότι διαπιστώθηκε επιτόπου το υψηλό φρόνημα και η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων σε ένα σημείο των συνόρων που είναι σημαντικό για τη συνολική άμυνα της χώρας και η επάρκεια άμυνας, αλλά και συγχρόνως η ικανότητα ανταπόδοσης οιασδήποτε απειλής.

ΚΥΨΕΛΗ
Εκδήλωση της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη"

Εκδήλωση με αναφορές στην ιστορία του φιλειρηνικού κινήματος της χώρας μας, την ανάγκη η νεολαία να διδάσκεται από αυτό, αλλά και να συμμετέχει ενεργά, καθώς και συζήτηση για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αιγαίο και τα Βαλκάνια, διοργανώνει η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" Κυψέλης την Παρασκευή 19 Ιούνη,στα γραφεία της, Καλλιφρονά 30 Κυψέλη.

Συγκεκριμένα η εκδήλωση περιλαμβάνει σύντομες ομιλίες για τους μάρτυρες της ειρήνης Γρ. Λαμπράκη και Ν. Νικηφορίδη, για τους σκοπούς της "Νεανικής Δράσης", για το ΝΑΤΟ και νέα δομή του και για τις εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ν/Α Μεσογείου. Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας "Πέτρινα χρόνια".

ΚΜΕ
Δεκαήμερη εκδρομή στην Κέρκυρα

To KME διοργανώνει 10ήμερο καλοκαιρινών διακοπών, στο διάστημα 22 - 31 Ιούλη 1998, στην πανέμορφη Κέρκυρα, σε πολυτελές ξενοδοχείο δίπλα στη θάλασσα. Η τιμή είναι προσιτή και σ' αυτήν περιλαμβάνεται πρωινό και μεσημεριανό φαγητό. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για πληροφορίες στα τηλ: 8810.074 και 8810.046, από τις 8.30 πμ έως 7 μμ.

Παρακολουθήστε στον "902" TV

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του "902", σήμερα Τετάρτη 17 Ιούνη την εκπομπή "Από το Σήμερα στο Αύριο", ώρα 21.30 μμ. Ο δημοσιογράφος Ανδρέας Θερμός συζητάει με την Ζωή Σώκου, στέλεχος της ΕΣΑΚ, με θέμα: "Εκτίμηση των εργασιών της 86ης Διεθνούς Συνδιάσκεψης Εργασίας της Γενεύης"

ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ
Κινητοποιούνται οι εργαζόμενοι

Στάση εργασίας μεταξύ 10.30 και 14.30 πραγματοποιούν σήμερα οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους), αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να αναθέσει στις "δυνάμεις της αγοράς" τη διαχείριση του δημόσιου χρέους της χώρας, ύψους 43 τρισ. δραχμών.

Παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων του Γενικού Λογιστηρίου, η κυβέρνηση έφερε χτες προς ψήφιση στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο περί συγκρότησης "Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους" (ΟΔΔΧ). Οπως προβλέπεται από το σχετικό νομοσχέδιο, η συγκρότηση του νέου Οργανισμού θα γίνει από "ειδικούς των αγορών" στελέχη τραπεζών, χρηματιστηριακών εταιριών, ενώ παρακάμπτονται οι υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου, με τη δικαιολογία ότι δε γνωρίζουν να χειρίζονται τα σύνθετα εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί τις διεθνείς κεφαλαιαγορές... Πίσω όμως από τη μάσκα των "ειδικών" βρίσκεται βέβαια η απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει έμμεσα η άμεσα όλες τις ζωτικές δραστηριότητες των δημοσίων υπηρεσιών, για τις οποίες ενδιαφέρονται ιδιώτες. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η απόφαση για τη δημιουργία του ΟΔΔΧ.

Ξανά απών ο Γιαννόπουλος

Για δεύτερη συνεχή φορά, δεν προσήλθε στη Βουλή για να απαντήσει σε Ερώτηση του ΚΚΕ, σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα

Σοβαρότατα ερωτηματικά εγείρει πλέον η στάση που τηρεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος, ο οποίος απουσίασε χτες για δεύτερη φορά από τη Βουλή, ενώ του είχε τεθεί Ερώτηση επείγοντος χαρακτήρα από τον βουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα,σχετικά με τη μη λειτουργία της ανεξάρτητης αρχής για την προστασία συγκέντρωσης προσωπικών δεδομένων, την ίδια ώρα που ιδιωτικοί φορείς διαθέτουν τέτοιες βάσεις δεδομένων.

Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ, που επισήμανε ότι "πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική Ερώτηση, που έχει σχέση με το ηλεκτρονικό φακέλωμα που λειτουργεί ανεξέλεγκτα", ενώ ζήτησε και την παρέμβαση του προεδρείου της Βουλής.

Αξίζει εδώ να επισημάνουμε ότι σε γραπτή απάντηση που έστειλε ο υπουργός όταν κατατέθηκε η Ερώτηση παραδέχεται ότι η εν λόγω ανεξάρτητη αρχή δε λειτουργεί λόγω ελλείψεως προσωπικού, χωρίς όμως να απαντά και στο ποιοι φορείς σήμερα χειρίζονται - ανεξέλεγκτα, εφόσον δε λειτουργεί η αρχή - προσωπικά δεδομένα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ