Τετάρτη 17 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε οίκους του εξωτερικού ο εθνικός δανεισμός

Το νομοσχέδιο σύστασης οργανισμού δημόσιου χρέους συζητήθηκε χτες, στη Βουλή

Με αντικείμενο το νομοσχέδιο για τη σύσταση οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, συνεδρίασε χτες η Ολομέλεια της Βουλής, συζητώντας επί της αρχής το νομοθέτημα. Υπέρ του νέου οργανισμού τάχτηκε μόνο το ΠΑΣΟΚ.

Παίρνοντας τον λόγο η βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Μπόσκου, επισήμανε ότι η κυβέρνηση εισηγείται το νομοσχέδιο χωρίς να εξηγεί επί της ουσίας ποιοι είναι οι λόγοι που υπαγορεύουν την αλλαγή του καθεστώτος σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση δηλαδή την υπαγωγή του δημοσίου χρέους στην εποπτεία του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, ομολογώντας έτσι τη μέχρι τώρα αποτυχία της. Οσον αφορά το καθεστώς του νέου φορέα, η Μαρία Μπόσκου σημείωσε πως δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί οργανισμός δημοσίου δικαίου όταν "στα άρθρα αυτού του νομοσχεδίου υπάρχουν παράγραφοι που καταργούν αυτή την ιδιότητα" αναρωτώμενη πού τελικά θα λογοδοτεί αυτός ο οργανισμός. Παράλληλα αναφερόμενη στις διατάξεις που προβλέπονται για τα θέματα του δανεισμού, τόνισε πως "ανατίθενται ουσιαστικά λειτουργίες και αρμοδιότητες του υπουργείου Οικονομικών και του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους σε οίκους του εξωτερικού ή του εσωτερικού με όποιες συνέπειες σημαίνει αυτό για τη χώρα".

Εκ μέρους της ΝΔ, ο εισηγητής του κόμματος Αδάμ Ρεγκούζας, κατηγόρησε για αναξιοπιστία την κυβέρνηση στο θέμα του δημόσιου χρέους, τονίζοντας ότι χαρακτηριστική απόδειξη είναι οι χειρισμοί της σε θέματα δανεισμού που προηγήθηκαν της πρόσφατης υποτίμησης της δραχμής.

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΣΥΝ, Ευάγγελος Αποστόλου, τόνισε ότι ο νέος θεσμός δεν έχει να προσφέρει τίποτε στην υπόθεση του δημόσιου χρέους αφού αυτό είναι θέμα γενικότερων πολιτικών επιλογών. Εντονη κριτική ασκήθηκε από την πλευρά του ΔΗΚΚΙ αφού όπως επισήμανε ο εισηγητής του Γ. Τσαφούλιας το νομοσχέδιο είναι δείγμα "μιμητισμού και μαϊμουδισμού", υποστηρίζοντας ότι η σημερινή μορφή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες για τον έλεγχο του δημόσιου χρέους.

Ανταπαντώντας ο υφυπουργός Οικονομικών Νικ. Χριστοδουλάκης, τόνισε ότι το νομοσχέδιο στοχεύει στον εκσυγχρονισμό και στη βελτιστοποίηση των δανειακών αναγκών και του δημοσίου χρέους της χώρας, υποστήριξε δε ότι η Ελλάδα οδεύει σε καλύτερο δρόμο όσον αφορά το δημόσιο χρέος σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία και το Βέλγιο. Προέβλεψε δε ότι η αποκλιμάκωση για το 1998 θα είναι της τάξης του 9%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ