Τετάρτη 17 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Πανέτοιμοι οι καναλάρχες, ολιγωρεί η κυβέρνηση
  • Αποκαλυπτικά τα στοιχεία που κατατέθηκαν χτες κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής
  • Ηδη εκπέμπουν παράνομα 12 ψηφιακά κανάλια

Στο "παραπέντε" της έναρξης λειτουργίας της ψηφιακής τηλεόρασης και ενώ οι "καναλάρχες" είναι πανέτοιμοι να κυριαρχήσουν στην αγορά, η κυβέρνηση εμφανίζεται ανέτοιμη σε όλα τα επίπεδα, ενώ έχει αρχίσει ήδη η παράνομη εκπομπή ψηφιακών προγραμμάτων από 12 κανάλια στη χώρα μας.

Η εικόνα αυτή ήταν εμφανής χτες στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου ο μεν πρόεδρος του ΟΤΕ δήλωσε ότι ο Οργανισμός αναζητάει έναν ρόλο αλλά δεν ξέρει ακόμα ποιος θα είναι αυτός, ο ομόλογός του της ΕΡΤ μίλησε γενικά και αόριστα για συμμαχίες που θα κάνει με ιδιώτες, ενώ αποκαλυπτικός ήταν και ο πρόεδρος του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου που είπε ότι το Συμβούλιο δεν είναι έτοιμο να εποπτεύσει τη διαδικασία χορήγησης των αδειών εάν του ζητηθεί κάτι τέτοιο.

Ο γραμματέας Επικοινωνιών του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, Π. Ιωαννίδης, είπε στην επιτροπή ότι η πρόταση του υπουργείου είναι, όσοι εκ των "καναλαρχών" πάρουν άδεια για ψηφιακή τηλεόραση να εγκαταλείψουν τις συχνότητες που ήδη κατέχουν για την εκπομπή των συμβατικών προγραμμάτων.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Π. Παναγιώτου,είπε ότι το κόστος επένδυσης για την ψηφιακή θα είναι περίπου 10 δισ. τα πρώτα εφτά χρόνια και μόνο μετά από οκτώ χρόνια θα αρχίσει η επένδυση να αποδίδει κέρδη. Για την ΕΡΤ είπε ότι σκέπτεται να προχωρήσει στην εκπομπή "ψηφιακού προγράμματος δημοσίου συμφέροντος", που θα μεταδίδει με ελεύθερη πρόσβαση τις εργασίες της Βουλής, 24ωρο πολιτιστικό πρόγραμμα και ντοκιμαντέρ, ενώ για το εμπορικό της πρόγραμμα (που θα απαιτεί συνδρομή) θα προχωρήσει σε συμμαχίες. Επίσης, θα προχωρήσει στη σύσταση θυγατρικής εταιρίας για την παραγωγή ψηφιακών προγραμμάτων.

Μάλιστα, ζήτησε το αντίτιμο που καταβάλλουν όσοι πάρουν άδεια ψηφιακής να δοθεί στην ΕΡΤ για να αναπτύξει τα προγράμματά της. Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιοι έχουν ήδη κάνει αίτηση για χορήγηση άδειας ψηφιακής, είπε ότι μέχρι τώρα έχουν κάνει η εταιρία ΝΟΒΑ (των εκδοτών του ΜΕGΑ και του FILMNET), οι αδελφοί Κουρή, το NEW CHANNEL και ο Χρ. Τεγόπουλος.

Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη του προέδρου της ΕΡΤ ότι ήδη το FILMNET με άδεια της ίδιας της ΕΡΤ κάνει πειραματικές ψηφιακές εκπομπές. Το θέμα αυτό προκάλεσε την αντίδραση του γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών, ο οποίος είπε ότι κάθε ψηφιακή εκπομπή είναι παράνομη καθώς δεν υπάρχει η διαδικασία της πειραματικής εκπομπής. Μάλιστα αποκάλυψε ότι 12 κανάλια εκπέμπουν παράνομα από την Ελλάδα ανάμεσά τους ένα κινέζικο και το παιδικό κανάλι του Κουρή ενώ μέσω ΟΤΕ εκπέμπει και η εταιρία ΣΑΪΝΕΤ.

Ο γραμματέας αποκάλεσε "καιροσκόπους" όσους επενδύσουν τα όντως τεράστια ποσά που απαιτούνται για την ψηφιακή, γιατί η αγορά της Ελλάδας είναι μικρή και η επένδυση τεράστια και γι' αυτό θα θελήσουν να βγάλουν γρήγορα τα λεφτά τους προφανώς μέσα από την πώληση των αποκωδικοποιητών, που είναι απαραίτητοι για τη λήψη των ψηφιακών προγραμμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ