ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούνη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΣΕ
"Ανάβει" το απεργιακό μέτωπο

Με τη συμμετοχή όλων των σιδηροδρομικών στις σημερινές στάσεις εργασίας (3-6 π.μ., 12-3 μ.μ. και 8-10 μ.μ.) "ανάβει" το απεργιακό μέτωπο των εργαζομένων στον ΟΣΕ, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για το ξεπούλημα των ελληνικών σιδηροδρόμων και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Οι στάσεις εργασίας, που κήρυξε ομόφωνα το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), θα επαναληφθούν τις ίδιες ώρες τη Δευτέρα και την Τρίτη, ενώ ο πρώτος κύκλος των απεργιακών κινητοποιήσεων στο σιδηρόδρομο θα κλείσει την ερχόμενη Τετάρτη, με την 24ωρη πανσιδηροδρομική - πανελλαδική απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις στα μεγάλα σιδηροδρομικά κέντρα Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Πάτρας.

Οπως είναι γνωστό, οι απεργιακές κινητοποιήσεις στον ΟΣΕ άρχισαν την περασμένη Τετάρτη με τις στάσεις εργασίας (10 π.μ. - 1 μ.μ. και 5-8 μ.μ.) του προσωπικού αμαξοστοιχιών. Η συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις ήταν καθολική, δηλωτικό της αγωνιστικής τους διάθεσης να αντισταθούν στις κυβερνητικές επιλογές για το μέλλον του ΟΣΕ και των εργασιακών τους σχέσεων. Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και η χτεσινή στάση εργασίας (10 π.μ. - 1 μ.μ.) του προσωπικού αμαξοστοιχιών, ενώ ανεστάλη η προγραμματισμένη για χτες το απόγευμα στάση εργασίας (5-8 μ.μ.), καθώς κρίθηκε "παράνομη και καταχρηστική" από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, στο οποίο είχε προσφύγει η διοίκηση του ΟΣΕ, κατά την πάγια τακτική της!

Αξιοσημείωτο είναι ότι η δικαστική απόφαση κοινοποιήθηκε στην κυριολεξία στο "παρά πέντε" πριν την έναρξη της στάσης εργασίας (5 μ.μ.) στους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ενωσης Προσωπικού Αμαξοστοιχιών (ΠΕΠΑ). Μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης, το ΔΣ της Ενωσης υποχρεώθηκε στην αναστολή των αυριανών και μεθαυριανών στάσεων εργασίας, καταγγέλλοντας τις μεθοδεύσεις ποινικοποίησης των αγώνων των εργαζομένων. Σημειώνεται ότι το προσωπικό αμαξοστοιχιών συμμετέχει στις στάσεις εργασίας που κήρυξε η ΠΟΣ (ενώ προσανατολίζεται και για άλλες κινητοποιήσεις μέσα στον Ιούνη), όπως και το προσωπικό έλξης, που χτες πραγματοποίησε τρεις στάσεις εργασίας 6-8 π.μ., 2-4 μ.μ. και 8-10 μ.μ.

Στο εξώδικο που απέστειλε η ΠΟΣ σε κυβέρνηση και διοίκηση, επισημαίνεται ότι οι σιδηροδρομικοί με τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, αντιδρούν στα σχέδια συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ, καθώς και στην επιχειρούμενη ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων και την κατάργηση θεμελιακών δικαιωμάτων τους.

Τα στελέχη της ΔΕΣΚ (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ), με καθημερινές περιοδείες στους χώρους δουλιάς, ενημερώνουν τους εργαζόμενους και τους καλούν με τη δυναμική τους συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις, να στείλουν το δικό τους μήνυμα σε κυβέρνηση και διοίκηση ότι τα καταστροφικά σχέδια για το σιδηρόδρομο και τους εργαζόμενους δε θα περάσουν.

ΟΧΙ στην πολιτική διάλυσης του υπουργείου Γεωργίας

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΕΣΑΚ-Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας

Την πολιτική διάλυσης του υπουργείου Γεωργίας και υποταγής στις αντιαγροτικές εντολές της ΕΕ, καθώς και την πρακτική κατασυκοφάντησης των εργαζομένων, που ακολουθεί ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ - Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα.

Σε ανακοίνωση, που εκδόθηκε με αφορμή συνάντηση που είχε στις 16/6 ο υπουργός Γεωργίας με εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων του υπουργείου Γεωργίας, επισημαίνονται τα παρακάτω:

  • Προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά ο χρόνος και η διαδικασία που επέλεξε ο Στ. Τζουμάκας, χωρίς εκ των προτέρων γνωστή την ημερήσια διάταξη, προκειμένου να προβάλει στους εργαζόμενους στο Υπουργείο, το δήθεν μέχρι σήμερα έργο του και κυρίως να αναπτύξει τους προβληματισμούς και οραματισμούς του για το μέλλον, που ουσιαστικά δεν είναι τίποτα περισσότερο από την εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης, του ίδιου προσωπικά, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
  • Οι εργαζόμενοι δεν ξεχνούν ότι από τη στιγμή που ήρθε στο υπουργείο, τους αντιμετώπισε εχθρικά και δεν έχασε καμιά ευκαιρία, που να μη συκοφαντεί και να μη λασπολογεί εναντίον τους, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την πολιτική του και την ανεπαρκή αντιμετώπιση των σοβαρών θεμάτων της αγροτικής οικονομίας. Και βέβαια κανείς εργαζόμενος στο υπουργείο δεν μπορεί να ξεχάσει ότι με προσωπική ευθύνη και του ίδιου, υλοποιήθηκε η ποινικοποίηση των αγώνων των αγροτών.
  • Ανάλογη με τα παραπάνω τύχη έχουν στα μάτια των εργαζομένων και οι διακηρύξεις του Στ. Τζουμάκα, για δήθεν αναμόρφωση του υπουργείου και ενίσχυση του επιτελικού χαρακτήρα του. Είναι σήμερα σ' όλους φανερό ότι με την τροποποίηση του ισχύοντος οργανισμού επιδιώκεται η συρρίκνωση του υπουργείου, η κατάργηση υπηρεσιών του, η παραπέρα εγκατάλειψη του όποιου αναπτυξιακού - παραγωγικού χαρακτήρα απέμενε, η μετατροπή του όλο και περισσότερο σε υπουργείο - διαχειριστή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ. Αυτό δείχνει το σχέδιο του νέου οργανισμού, αλλά και η κατάργηση των Οργανισμών Βάμβακος, Καπνού, Γάλακτος, Ελαιολάδου. Παράλληλα, με τα νομοσχέδια που ο ίδιος έχει καταθέσει προς ψήφιση, προωθείται η ιδιωτικοποίηση βασικών δραστηριοτήτων που σήμερα ασκούνται από το υπουργείο. Ολες τις παραπάνω αλλαγές που θα επιφέρει η κυβέρνηση στον αναπτυξιακό ρόλο του υπουργείου Γεωργίας, η ΕΣΑΚ - Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα δεν πρόκειται να τις αναγνωρίσει ως πολιτικά τετελεσμένες.
  • Πέρα από τα παραπάνω, οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Γεωργίας, αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, βιώνοντας τα αποτελέσματα της σκληρής αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής που τους έχει οδηγήσει στα όρια της φτώχειας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, τονίζεται στην ανακοίνωση οι εργαζόμενοι στο υπουργείο πρέπει να συμβάλουν στη δημιουργία ενός αγωνιστικού μετώπου αντίστασης και ανατροπής αυτής της αντιλαϊκής - αντιαγροτικής πολιτικής, αποκρούοντας κάθε προσπάθεια συμβιβασμού ή συναίνεσης και ουσιαστικά συνενοχής, με συναντήσεις όπως η προηγούμενη, που επιδιώκει ο υπουργός.

"Κλέβουν" 10 δισ. αποζημιώσεις από τους αγρότες

Κατόπιν εορτής βγαίνει η νόθα διοίκηση της ΓΕΣΑΣΕ, να ανακοινώσει ότι από την πρόσφατη τροποποίηση του κανονισμού φυτικής παραγωγής του ΕΛΓΑ οι αγρότες θα βγούνε ζημιωμένοι τουλάχιστον κατά 10 δισ. δραχμές.

Η ΓΕΣΑΣΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι αγρότες θα αντιμετωπίσουν εφεξής μεγαλύτερα προβλήματα στην ασφαλιστική κάλυψη της παραγωγής τους, καθώς η πρόσφατη τροποποίηση του κανονισμού ασφάλισης φυτικής παραγωγής κινείται σε εσφαλμένη κατεύθυνση. Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες που έχει στη διάθεσή της η ΓΕΣΑΣΕ, προκύπτει ότι η ενιαία άποψη των καλύψεων (καρπόδεση, ανθοφορία) θα στερήσει από τους αγρότες αποζημιώσεις τουλάχιστον 10 δισ. δραχμών.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα θριαμβολογώντας ότι θα καλύπτονται ενιαία οι καταστροφές από παγετό στα φυλλοβόλα δέντρα στο προανθικό στάδιο, την ανθοφορία και στο καρπίδιο και στο πλαίσιο αυτό η ζημιά 100% από παγετό θα αποζημιώνεται με 61,6%, ενώ ζημιές μέχρι 30% δε θα αποζημιώνονται. Μέχρι τώρα, καλυπτόταν για το στάδιο της ανθοφορίας ζημιά πάνω από 45% και στο 100% της ζημιάς αποζημιωνόταν το 48%, ενώ στο στάδιο του καρπιδίου καλυπτόταν ζημιά πάνω από 20% και στο 100% της ζημιάς αποζημιωνόταν το 74,8%.

Ομως σχετικά με το θέμα αυτό, η νόθα διοίκηση της ΓΕΣΑΣΕ γνώριζε εκ των προτέρων τη σχετική εισήγηση του προέδρου του ΕΛΓΑ που έγινε κατόπιν υποδείξεως του υπουργού Γεωργίας, χωρίς να προχωρήσει σε καμία αντίδραση. Επίσης, στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΛΓΑ, όπου πάρθηκε η συγκεκριμένη απόφαση, υπήρχε εκπρόσωπος της ΓΕΣΑΣΕ, όπως και εκπρόσωποι των ΠΑΣΕΓΕΣ και ΣΥΔΑΣΕ, αλλά κανείς δεν έβγαλε άχνα δημοσίως... Τώρα που οι ζημιογόνες αποφάσεις σε βάρος των αγροτών έχουν ληφθεί και ανακοινωθεί, έρχεται η υποτακτική διοίκηση της ΓΕΣΑΣΕ να "αντιδράσει", με προφανή σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων και στην κατεύθυνση αυτή να καλέσει το υπουργείο Γεωργίας να επανεξετάσει την πολιτική του, στον ΕΛΓΑ. Και βέβαια για αγωνιστική αντίδραση των αγροτών μπρος στη νέα αυτή κοροϊδία ούτε κουβέντα από τους καρεκλοκένταυρους της ΓΕΣΑΣΕ...

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
Από αύριο 48ωρη απεργία

Σε 48ωρη απεργία κατεβαίνουν αύριο οι ηλεκτρονικοί της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων από τις αρχές του χρόνου.

Την απεργία κήρυξαν οι Πανελλήνιοι Σύλλογοι Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Πτυχιούχων Ανωτάτων Σχολών, καταγγέλλοντας για απαράδεκτη αδιαφορία τη διοίκηση της ΥΠΑ.

Ψευτοπροτάσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ για τα καπνά

Με ψευτοπροτάσεις επιχειρούν οι καρεκλοκένταυροι της διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ, να αποπροσανατολίσουν τους καπνοπαραγωγούς, ενόψει της επικείμενης καταστροφικής αναθεώρησης της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς καπνού.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε χτες σύσκεψη στα γραφεία της ΠΑΣΕΓΕΣ, με σκοπό, όπως ανακοινώθηκε, να ξαναθυμίσουν τα ψευτοαιτήματά τους στον υπουργό Γεωργίας για τον καπνό, για να τα έχει υπόψη του στη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που γίνεται την ερχόμενη βδομάδα στου Λουξεμβούργο, όπου θα συζητηθεί ανάμεσα σε άλλα και το θέμα της αναθεώρησης του κοινοτικού καθεστώτος στα καπνά.

Η ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ αντί να εκφράσει την πλήρη αντίθεση στις νέες καταστροφικές προτάσεις της Κομισιόν για τα καπνά, αρκείται υποκριτικά σε κάποιες επιμέρους "τεχνοκρατικές" επισημάνσεις, στα πλαίσια της φιλοσοφίας της ΕΕ, για ποσοστώσεις και ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η υποτακτική διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, αποσιωπιούνται οι επικείμενες ολέθριες συνέπειες που θα επιφέρουν οι προτάσεις της Κομισιόν και αναφέρεται: Η αναθεώρηση της ΚΟΑ καπνών πρέπει να έχει χρονικό ορίζοντα το 2006 και όχι το 2003. Η μεταβλητή πριμοδότηση αν δε γίνεται αλλιώς... θα πρέπει να καθοριστεί τουλάχιστον στο 15%, ενώ για την απόσυρση των αδειών προτείνεται το πρόγραμμα αυτό να έχει διάρκεια 15 με 20 χρόνια και η αποζημίωση των παραγωγών να είναι πλήρης. Ακόμα η ΠΑΣΕΓΕΣ προτείνει: Να εφαρμοστεί αξιόπιστο και δεσμευτικό σύστημα βαθμολόγησης των καπνών. Οι συνεταιριστικές οργανώσεις - μέλη εμπορικών επιχειρήσεων να έχουν το δικαίωμα υπογραφής συμβολαίων και η εγγύηση των πληρωμών να καλύπτει το σύνολο της εμπορικής τιμής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ