ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούνη 1998
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
Κι άλλος μποναμάς για τους τραπεζίτες

Νέο δώρο προς τις τράπεζες και τις θυγατρικές τους προσφέρει η κυβέρνηση με την έκδοση ειδικών ομολόγων, τα οποία θα απαλλάσσονται από την πληρωμή φόρου. Η ρύθμιση περιέχεται σε τροπολογία που ψηφίστηκε προχτές στη Βουλή και η οποία δίνει στο υπουργείο Οικονομικών τη δυνατότητα να προχωρήσει στην έκδοση "νέων ομολόγων", ο κάτοχος των οποίων στην πραγματικότητα θα απολαμβάνει κέρδη 10% μεγαλύτερα από την απόδοση αντίστοιχων τίτλων του δημοσίου, με την προϋπόθεση ότι δε θα εξοφλήσει τον τίτλο αυτό πριν από τη λήξη του. Οι προθέσεις της κυβέρνησης και το ποιος ωφελείται από τη ρύθμιση δεν ήταν δυνατόν να αποκρυβούν ούτε καν από την επίσημη χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, όπου με έμφαση σημειώνεται ότι "η φορολογική αυτή απαλλαγή παρέχεται ως κίνητρο για την προσέλκυση των μικροεπενδυτών και των Αμοιβαίων Κεφαλαίων σε μακροχρόνιους τίτλους του ελληνικού δημοσίου".

Με δεδομένο ότι εκείνοι που πραγματικά αξιοποιούν τους τίτλους του δημοσίου ως μια καλύτερη μορφή αποταμίευσης είναι πάντα εξαρτημένοι από αστάθμητους παράγοντες που διαμορφώνουν τα οικονομικά του νοικοκυριού τους, η ρύθμιση ουσιαστικά αφορά τα λεγόμενα αμοιβαία κεφάλαια, τις θυγατρικές εταιρίες δηλαδή των τραπεζών, που δραστηριοποιούνται στο χώρο του "τζόγου" των χρηματαγορών. Από αυτή την άποψη και αν πάρει κανείς υπόψη του το γεγονός ότι αυτές οι εταιρίες πασχίζουν κατά τη διαμόρφωση των επιτοκίων στους τίτλους του δημοσίου ακόμα και για ένα χιλιοστό της μονάδας, είναι κατανοητό πως ξεκινά ένα νέος χορός υπερκερδών και μάλιστα σε μια περίοδο που τα επιτόκια των δημοσίων τίτλων υποτίθεται πως αποκλιμακώνονται.

Οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις και οι όροι που θα ισχύουν για τα "νέα ομόλογα" θα προσδιοριστούν με υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν στο επόμενο διάστημα. Πάντως, αφού στόχος της κυβέρνησης είναι η προσέλκυση κεφαλαίων για τα μακροχρόνιας διάρκειας ομόλογα, το πιο πιθανό είναι ότι η ρύθμιση δε θα ισχύσει για τα μονοετή, αλλά τουλάχιστον από τα διετή και μεγαλύτερης διάρκειας.

Νέα δημοπρασία

Δημοπρασία ομολόγων του ελληνικού δημοσίου σε άυλη μορφή, τριετούς διάρκειας με άνοιγμα (re - opening) της έκδοσης 27-5-1998, σταθερού επιτοκίου 9,7% ετησίως, για ποσό 100 δισ. δραχμών, γίνεται την επόμενη Δευτέρα, μέσω των λεγόμενων Βασικών Διαπραγματευτών.

Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται τους τίτλους από τις τράπεζες και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από την Τετάρτη 24 Ιούνη 1998.Για τα ομόλογα αυτά δε θα δοθεί προμήθεια, ενώ η δημοπρασία θα γίνει από τους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς. Θα γίνουν δεκτές και μη ανταγωνιστικές προσφορές από Βασικούς και μη, οι οποίες μπορούν να ικανοποιηθούν μέχρι συνολικού ύψους 20% του δημοπρατούμενου ποσού.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ο "εκσυγχρονισμός" φέρνει ζογκλέρ και ακροβάτες...

Με ακροβάτες, ζογκλέρ και ταχυδακτυλουργούς εκσυγχρονίζεται η ΔΕΘ και εναρμονίζεται στις απαιτήσεις των καιρών... Οπως ανακοινώθηκε χτες, στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου, η φετινή Εκθεση θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά της παράδοσης, αλλά και της εμπορικότητας μιας πολυκλαδικής διεθνούς διοργάνωσης. Τα στοιχεία της παράδοσης θα ενισχυθούν με ένα πλήθος παράλληλων ψυχαγωγικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, στις οποίες θα πάρουν μέρος 100 ακροβάτες, ζογκλέρ, ταχυδακτυλουργοί, από την Κίνα που φέτος είναι η τιμώμενη χώρα, αλλά και από άλλα κράτη. Μάλιστα, θα υπάρχουν και μαζορέτες που θα δίνουν παραστάσεις εκτός από τους χώρους της Εκθεσης και σε άλλα σημεία μαζικής προσέλευσης όπως η Παραλία της Θεσσαλονίκης και η Πλατεία Αριστοτέλους.

Και όλα τα παραπάνω θα συμβούν στην 63η ΔΕΘ που θα διεξαχθεί από τις 5- 14 Σεπτέμβρη. Στην Εκθεση, που όπως είπε ο πρόεδρός της Α. Κούρτης, "αποτελεί την αφετηρία για την προσπάθεια που καταβάλλει η Διοίκηση της HELEXPO για τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού και την περαιτέρω εναρμόνισή του στις απαιτήσεις των καιρών".

Κατά τα άλλα σε ό,τι αφορά τη διαδικασία μετοχοποίησης της ΔΕΘ, έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τώρα οι διαδικασίες σχετικά με το στρατηγικό σχεδιασμό και τα στοιχεία έχουν σταλεί στο ΥΠΕΘΟ. Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται η μελέτη του χρηματοοικονομικού συμβούλου και η εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων του Οργανισμού.

Λαθραίο πετρέλαιο από τον ΜΑΜΙΔΑΚΗ

Στα "πράσα" πιάστηκε ο ευνοούμενος της ΔΕΠ

Λαθραίο πετρέλαιο εντοπίστηκε σε εφοδιαστικό - μεταφορικό δεξαμενόπλοιο JET IV της εταιρίας ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ JET OIL,κατά τη διάρκεια ελέγχου που πραγματοποίησαν τα συνεργεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, τα αντιλαθρεμπορικά σκάφη του ΣΔΟΕ στο λιμάνι του Πειραιά διαπίστωσαν λαθραίο πετρέλαιο 46.000 κιλά (μαζούτ) και 9.000 λίτρα diesel marine (πετρέλαιο ναυτιλίας). Ο έλεγχος αφορούσε το εφοδιαστικό - μεταφορικό δεξαμενόπλοιο JET IV της εταιρίας ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ JET IV.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι πρόσφατα η εταιρία ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ εξαγοράστηκε από τη δημόσια επιχείρηση Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ (πρώην ΔΕΠ), της οποίας η μετοχοποίηση βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης. Η συγκεκριμένη κίνηση ως γνωστόν ερμηνεύτηκε ως κίνηση εξυπηρέτησης από τα Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ των συμφερόντων της ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ, η οποία βρισκόταν σε πορεία χρεοκιπίας. Τα αποτελέσματα των ελέγχων του ΣΔΟΕ είναι ενδεικτικά της τακτικής που ενδεχομένως ακολουθούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια η ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ JET IV.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα καύσιμα εντοπίστηκαν στις δεξαμενές του πλοίου από συνεργείο υπαλλήλων του ΣΔΟΕ που πραγματοποίησε αιφνιδιαστικό έλεγχο των συνοδευτικών εγγράφων και μετρήσεις των δεξαμενών του. Σημειώνεται ότι τα εφοδιαστικά σκάφη χρησιμοποιούνται μόνο για τη μεταφορά και παράδοση καυσίμων στα πλοία και πάντα με ειδική άδεια του τελωνείου που αναφέρει την ακριβή ποσότητα και το εφοδιαζόμενο σκάφος. Από το συγκεκριμένο έλεγχο προέκυψε ότι τα 46.000 κιλά μαζούτ ήταν περισσότερα από όσα επέτρεπε η άδεια που είχε εκδώσει το τελωνείο, τα 4.000 λίτρα πετρελαίου ναυτιλίας έλειπαν από την ποσότητα της άδειας εφοδιασμού του τελωνείου και τα 5.000 λίτρα βρέθηκαν χωρίς κανένα συνοδευτικό έγγραφο. Ολες οι ποσότητες προέρχονται από τη μη πραγματοποίηση εφοδιασμών πλοίων ή από τη μερική εκτέλεσή τους και στη συνέχεια θα διατίθονταν στην αγορά λαθραία.

Το ύψος των ελάχιστων διοικητικών προστίμων που αναλογούν ανέρχεται στο ποσό των 25 εκατ. δραχμών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νέο φορολογικό πλήγμα για τους ΕΒΕ

Ετοιμάζουν 8,3% αύξηση της λεγόμενης εμπορικής αμοιβής

Νέο φορολογικό "πλήγμα" ετοιμάζεται να επιφέρει και το 1999 στους επαγγελματοβιοτέχνες και τους εμπόρους η κυβέρνηση, αφού η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσανατολίζεται στην υπογραφή απόφασης για νέα αναπροσαρμογή της λεγόμενης εμπορικής αμοιβής. Σημειωτέον, ότι η εμπορική αμοιβή είναι ένα από τα στοιχεία που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό των ελάχιστων ορίων εισοδήματος στο γνωστό φορομπηχτικό σύστημα των "αντικειμενικών" κριτηρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός Οικονομικών ετοιμάζεται να υπογράψει απόφαση, η οποία θα προβλέπει την αύξηση της εμπορικής αμοιβής για εμπορικές επιχειρήσεις και για επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών γύρω στο 8,3%.Ετσι, η εμπορική αμοιβή θα ανέλθει για τις εμπορικές επιχειρήσεις που κλείνουν τη διαχείρισή τους από 1-1-1998 έως 31-12-1998 στο ποσό των 2.600.000 δρχ. από 2.400.000 δρχ. που είναι σήμερα, ενώ αντίστοιχα για τις επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες η πιο πάνω εμπορική αμοιβή θα ανέλθει στο ποσό των 3.380.000 δρχ. από 3.120.000 δρχ. που είναι σήμερα. Η αναπροσαρμογή στα παραπάνω επίπεδα της εμπορικής αμοιβής που λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του ελάχιστου ορίου δηλωθέντος εισοδήματος, θα σημάνει σημαντικές αυξήσεις στο φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν το 1999 ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες (που φορολογούνται με το συγκεκριμένο σύστημα).

Η επιβάρυνση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη αν για τον προσδιορισμό των ελάχιστων ορίων εισοδήματος, ληφθούν υπόψη οι νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες ακινήτων που ισχύουν από τις αρχές του 1998, μετά τις "τσουχτερές" αυξήσεις που είχαν επιβληθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Την αντίθεσή τους στη σύσταση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων εξέφρασαν σε χτεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Υπαλλήλων του Γενικού Χημείου του Κράτους, της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων, του Πανελλήνιου Συλλόγου Υγειονολόγων Γιατρών και της Πανελλήνιας Ενωσης Εποπτών. Οπως υποστηρίζουν οι παραπάνω σύλλογοι, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, όπως εξαγγέλθηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση, όχι μόνο δεν πρόκειται να λύσει τα υπαρκτά προβλήματα στον έλεγχο των τροφίμων, αλλά θα δημιουργήσει νέα πολυπλοκότητα και θα κάνει τους ελέγχους ανεπαρκέστερους απ' ό,τι είναι σήμερα. Οι ίδιοι από τη μεριά τους προτείνουν τη σύσταση μιας διυπουργικής συντονιστικής επιτροπής που θα απαρτίζεται από στελέχη των υπηρεσιών των συναρμόδιων υπουργείων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ