Παρασκευή 19 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λαθραίο πετρέλαιο από τον ΜΑΜΙΔΑΚΗ

Στα "πράσα" πιάστηκε ο ευνοούμενος της ΔΕΠ

Λαθραίο πετρέλαιο εντοπίστηκε σε εφοδιαστικό - μεταφορικό δεξαμενόπλοιο JET IV της εταιρίας ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ JET OIL,κατά τη διάρκεια ελέγχου που πραγματοποίησαν τα συνεργεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, τα αντιλαθρεμπορικά σκάφη του ΣΔΟΕ στο λιμάνι του Πειραιά διαπίστωσαν λαθραίο πετρέλαιο 46.000 κιλά (μαζούτ) και 9.000 λίτρα diesel marine (πετρέλαιο ναυτιλίας). Ο έλεγχος αφορούσε το εφοδιαστικό - μεταφορικό δεξαμενόπλοιο JET IV της εταιρίας ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ JET IV.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι πρόσφατα η εταιρία ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ εξαγοράστηκε από τη δημόσια επιχείρηση Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ (πρώην ΔΕΠ), της οποίας η μετοχοποίηση βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης. Η συγκεκριμένη κίνηση ως γνωστόν ερμηνεύτηκε ως κίνηση εξυπηρέτησης από τα Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ των συμφερόντων της ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ, η οποία βρισκόταν σε πορεία χρεοκιπίας. Τα αποτελέσματα των ελέγχων του ΣΔΟΕ είναι ενδεικτικά της τακτικής που ενδεχομένως ακολουθούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια η ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ JET IV.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα καύσιμα εντοπίστηκαν στις δεξαμενές του πλοίου από συνεργείο υπαλλήλων του ΣΔΟΕ που πραγματοποίησε αιφνιδιαστικό έλεγχο των συνοδευτικών εγγράφων και μετρήσεις των δεξαμενών του. Σημειώνεται ότι τα εφοδιαστικά σκάφη χρησιμοποιούνται μόνο για τη μεταφορά και παράδοση καυσίμων στα πλοία και πάντα με ειδική άδεια του τελωνείου που αναφέρει την ακριβή ποσότητα και το εφοδιαζόμενο σκάφος. Από το συγκεκριμένο έλεγχο προέκυψε ότι τα 46.000 κιλά μαζούτ ήταν περισσότερα από όσα επέτρεπε η άδεια που είχε εκδώσει το τελωνείο, τα 4.000 λίτρα πετρελαίου ναυτιλίας έλειπαν από την ποσότητα της άδειας εφοδιασμού του τελωνείου και τα 5.000 λίτρα βρέθηκαν χωρίς κανένα συνοδευτικό έγγραφο. Ολες οι ποσότητες προέρχονται από τη μη πραγματοποίηση εφοδιασμών πλοίων ή από τη μερική εκτέλεσή τους και στη συνέχεια θα διατίθονταν στην αγορά λαθραία.

Το ύψος των ελάχιστων διοικητικών προστίμων που αναλογούν ανέρχεται στο ποσό των 25 εκατ. δραχμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ