Παρασκευή 19 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
Κι άλλος μποναμάς για τους τραπεζίτες

Νέο δώρο προς τις τράπεζες και τις θυγατρικές τους προσφέρει η κυβέρνηση με την έκδοση ειδικών ομολόγων, τα οποία θα απαλλάσσονται από την πληρωμή φόρου. Η ρύθμιση περιέχεται σε τροπολογία που ψηφίστηκε προχτές στη Βουλή και η οποία δίνει στο υπουργείο Οικονομικών τη δυνατότητα να προχωρήσει στην έκδοση "νέων ομολόγων", ο κάτοχος των οποίων στην πραγματικότητα θα απολαμβάνει κέρδη 10% μεγαλύτερα από την απόδοση αντίστοιχων τίτλων του δημοσίου, με την προϋπόθεση ότι δε θα εξοφλήσει τον τίτλο αυτό πριν από τη λήξη του. Οι προθέσεις της κυβέρνησης και το ποιος ωφελείται από τη ρύθμιση δεν ήταν δυνατόν να αποκρυβούν ούτε καν από την επίσημη χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, όπου με έμφαση σημειώνεται ότι "η φορολογική αυτή απαλλαγή παρέχεται ως κίνητρο για την προσέλκυση των μικροεπενδυτών και των Αμοιβαίων Κεφαλαίων σε μακροχρόνιους τίτλους του ελληνικού δημοσίου".

Με δεδομένο ότι εκείνοι που πραγματικά αξιοποιούν τους τίτλους του δημοσίου ως μια καλύτερη μορφή αποταμίευσης είναι πάντα εξαρτημένοι από αστάθμητους παράγοντες που διαμορφώνουν τα οικονομικά του νοικοκυριού τους, η ρύθμιση ουσιαστικά αφορά τα λεγόμενα αμοιβαία κεφάλαια, τις θυγατρικές εταιρίες δηλαδή των τραπεζών, που δραστηριοποιούνται στο χώρο του "τζόγου" των χρηματαγορών. Από αυτή την άποψη και αν πάρει κανείς υπόψη του το γεγονός ότι αυτές οι εταιρίες πασχίζουν κατά τη διαμόρφωση των επιτοκίων στους τίτλους του δημοσίου ακόμα και για ένα χιλιοστό της μονάδας, είναι κατανοητό πως ξεκινά ένα νέος χορός υπερκερδών και μάλιστα σε μια περίοδο που τα επιτόκια των δημοσίων τίτλων υποτίθεται πως αποκλιμακώνονται.

Οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις και οι όροι που θα ισχύουν για τα "νέα ομόλογα" θα προσδιοριστούν με υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν στο επόμενο διάστημα. Πάντως, αφού στόχος της κυβέρνησης είναι η προσέλκυση κεφαλαίων για τα μακροχρόνιας διάρκειας ομόλογα, το πιο πιθανό είναι ότι η ρύθμιση δε θα ισχύσει για τα μονοετή, αλλά τουλάχιστον από τα διετή και μεγαλύτερης διάρκειας.

Νέα δημοπρασία

Δημοπρασία ομολόγων του ελληνικού δημοσίου σε άυλη μορφή, τριετούς διάρκειας με άνοιγμα (re - opening) της έκδοσης 27-5-1998, σταθερού επιτοκίου 9,7% ετησίως, για ποσό 100 δισ. δραχμών, γίνεται την επόμενη Δευτέρα, μέσω των λεγόμενων Βασικών Διαπραγματευτών.

Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται τους τίτλους από τις τράπεζες και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από την Τετάρτη 24 Ιούνη 1998.Για τα ομόλογα αυτά δε θα δοθεί προμήθεια, ενώ η δημοπρασία θα γίνει από τους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς. Θα γίνουν δεκτές και μη ανταγωνιστικές προσφορές από Βασικούς και μη, οι οποίες μπορούν να ικανοποιηθούν μέχρι συνολικού ύψους 20% του δημοπρατούμενου ποσού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ