ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Ιούνη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Κι όμως, δεν προχωρούν τα έργα

Απόρρητη έκθεση των Συμβούλων Διαχείρισης του ΠΕΠ Θεσσαλίας αναφέρει πως δε θα υλοποιηθούν 33 μεγάλα έργα που είχαν προγραμματιστεί στην περιοχή, διαψεύδοντας τον πρωθυπουργό που δήλωσε πως προχωρούν τα έργα στην περιφέρεια

"Προχωρούν τα έργα στην περιφέρεια",δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, μετά τη συνάντηση που είχε, προχτές, με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας. Πάντως, σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο ισχυρισμός του δεν ισχύει, αφού 33 μεγάλα έργα που είχαν προγραμματιστεί δεν προχωρούν. Αυτό αναφέρεται σε απόρρητη έκθεση της Εταιρίας Συμβούλων Διαχείρισης του ΠΕΠ Θεσσαλίας,η οποία υπάρχει στα συρτάρια του περιφερειάρχη, Π. Βασιλείου,και άλλων κυβερνητικών αρμοδίων στην Αθήνα.

Στην έκθεσή τους οι σύμβουλοι αναφέρουν συγκεκριμένα ότι τα έργα αυτά, που είχαν ενταχθεί στο ΠΕΠ Θεσσαλίας από το 1994, δε θα ολοκληρωθούν έως το 2000 που λήγει η διάρκεια χρηματοδότησης μέσω του Β Πακέτου Ντελόρ και του περιφερειακού προγράμματος κι επισημαίνουν ότι η Περιφέρεια θα απολέσει - εκτός των άλλων - και τα κοινοτικά κονδύλια που ανέρχονται στο ύψος των 31 δισεκατομμυρίων δραχμών. Μάλιστα, στην έκθεση, αναφέρονται τα έργα που έχουν δημοπρατηθεί, αλλά βρίσκονται "μπλοκαρισμένα". Ανάμεσά τους είναι το φράγμα Αγιονερίου Ελασσόνας με δεσμευθέντα κονδύλια 2,7 δισ., ο δρόμος στα παράλια Λάρισας μέχρι τα όρια του Νομού Μαγνησίας, με δέσμευση 600 εκατ., η διαμόρφωση - αξιοποίηση της εσωτερικής κοίτης του Πηνειού και με τη χρηματοδότηση του Δήμου Λάρισας με 1 δισ., το λαογραφικό μουσείο Λάρισας,για την αποπεράτωση του οποίου δεσμεύτηκαν 400 εκατ., το Αρχοντικό Δ. Σβαρτς στα Αμπελάκια, η χρηματοδότηση του οποίου για την αναστήλωση ανέρχεται σε 300 εκατ., ο ΧΥΤΑ Δυτικής Θεσσαλίας (Τρίκαλα - Καρδίτσα) με δεσμευμένο κονδύλι 2 δισ., η ολοκλήρωση της σήραγγας Λεονταρίου (4 δισ.), το αρδευτικό της Ράξας (3,3 δισ.), η παράκαμψη Βόλου (1,5 δισ.), η παράκαμψη Ζαγοράς (1,4 δισ.), η παράκαμψη Μεγαλοχωρίου (1,3 δισ.), ο περιφερειακός δακτύλιος Τρικάλων (1,6 δισ.), η σήραγγα της Γκρόπας (1,2 δισ.) κ.ά.

Οι βασικές αιτίες του προβλήματος αποδίδονται από τους συμβούλους στο σχεδιασμό του ΠΕΠ Θεσσαλίας και σε καθυστερήσεις του υπουργείου Γεωργίας και στην έκθεση, αναφέρεται σχετικά:

  • "Κατά την επιλογή των έργων που προγραμματίστηκαν να ενταχθούν στο ΠΕΠ Θεσσαλίας δεν ελήφθη σοβαρά υπόψη η έλλειψη ωριμότητας ενός αριθμού έργων, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να υπάρξουν για τα έργα αυτά μεγάλες καθυστερήσεις στη σύνταξη μελετών και άλλων προϋποθέσεων για την οριστική έγκριση της δημοπράτησής τους".
  • "Η πρόβλεψη αρχικών δεσμεύσεων κατωτέρων των αναγκών για μια σειρά έργα είχε αποτέλεσμα αυτά να μην μπορούν σήμερα να ολοκληρώσουν το φυσικό τους αντικείμενο στα πλαίσια του προγράμματος. Οι λανθασμένες αυτές εκτιμήσεις σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στην προσπάθεια να ενταχθούν στο ΠΕΠ όσο γινόταν περισσότερα έργα".
  • "Η παροχή μεγάλων εκπτώσεων, που πολλές φορές ξεπερνούν το 50%, καθιστά ορισμένα έργα επισφαλή ως προς τη δυνατότητα λειτουργικής τους ολοκλήρωσης".
  • "Οι καθυστερήσεις των έργων του υποπρογράμματος Αγροτική Ανάπτυξη οφείλεται στις χρονοβόρες διαδικασίες ανάθεσης μελετών, εγκρίσεων και δημοπρατήσεων του υπουργείου Γεωργίας".

Αλλά και ακόμα μεγαλύτερα και σημαντικά έργα, όπως η παράδοση του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλίας και η δημοπράτηση του ταμιευτήρα της Κάρλας - δεν αναφερόμαστε στην εκτροπή του Αχελώου,γιατί αυτή, πλέον, έχει ξεγραφτεί από τα κυβερνητικά "κιτάπια" - δεν προχωρούν με τους ρυθμούς που χρειάζεται και καθυστερούν πολύ, παρά τους ισχυρισμούς της Περιφέρειας και της κυβέρνησης πως αποτελούν προτεραιότητες.

Ανάλογη - και χειρότερη καθώς εκτιμάται ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει συγκριτικά καλύτερους ρυθμούς απορρόφησης κονδυλίων - είναι η κατάσταση και στις υπόλοιπες 12 Περιφέρειες της χώρας κι ας ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός πως δήθεν "προχωρούν τα έργα".

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
"Ψήνονται" μαύρες αποφάσεις

Νέα "παρτίδα" αντιαγροτικών αποφάσεων αναμένεται να ληφθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας που συνεδριάζει στις 22 - 23 και 24 του Ιούνη στο Λουξεμβούργο με θέματα: Το πακέτο αγροτικών τιμών και συναφών μέτρων 1998/99 και τις προτάσεις για την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς ελαιολάδου και καπνού.

Αναφορικά με το "μαύρο" πακέτο αγροτικών τιμών προτείνεται για άλλη μια χρονιά πάγωμα, πράγμα που σημαίνει ακόμα πιο χαμηλές τιμές για τους Ελληνες αγρότες για την ερχόμενη χρονιά. Σχετικά με το θέμα αυτό, το Συμβούλιο πρόκειται να πάρει τις τελικές αποφάσεις σε αυτή τη συνεδρίαση. Απόφαση επίσης αναμένεται να ληφθεί για την αναθεώρηση της ολέθριας πρότασης για τα καπνά, όπου προτείνεται μεταβλητή επιδότηση 40% και μέτρα για το οριστικό "ξεκλήρισμα" των καπνοπαραγωγών, μέσω της καθιέρωσης πριμ απόσυρσης.

Οσον αφορά το λάδι τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, καθώς η ισπανική πλευρά διεκδικεί ποσόστωση 800.000 τόνων, από 650.000 που προτείνει η Κομισιόν. Αν όμως γίνει το "χατίρι" της Ισπανίας και αυτή η καταστροφική πρόταση μπορεί να ψηφιστεί μετά και τη σχετική γνωμοδότηση που έκανε χτες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκτός των άλλων το αρνητικό για τους ελαιοπαραγωγούς είναι ότι η όποια αύξηση της ποσόστωσης, θα γίνει με τα ίδια κονδύλια, πράγμα που σημαίνει ακόμα μικρότερες επιδοτήσεις για τους ελαιοπαραγωγούς. Η Κομισιόν προτείνει το κοινοτικό πλαφόν στο λάδι να είναι 1.562.000 τόνοι, από 1.350.000 που ήταν, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρότεινε χτες η αύξηση να φτάσει τους 1.800.000 τόνους.

Επίσης σε αυτό το Συμβούλιο, θα συζητηθούν οι προτεινόμενες τροποποιήσεις της Κομισιόν στο καθεστώς για το βαμβάκι, με κύρια αυτή που λέει να δίνεται η επιδότηση σε τρεις δόσεις: Η προκαταβολή όπου θα υπολογίζεται με προσαύξηση της ηρτημένης παραγωγής κατά 15%, η δεύτερη προκαταβολή που θα υπολογίζεται με βάση τη δεύτερη εκτίμηση της ηρτημένης παραγωγής και προσαύξηση 7,5%, την οποία οι παραγωγοί θα παίρνουν μετά τον Δεκέμβρη και στη συνέχεια η εξόφληση θα δίνεται όπως και τώρα κατά τον Αύγουστο.

  • Με αφορμή τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, η ΠΑΣΕΓΕΣ εξέδωσε χτες άλλη μια υποκριτική ανακοίνωση, όπου καλείται ο υπουργός Γεωργίας να θυμηθεί τα ψευτοαιτήματα των καρεκλοκένταυρων της ΠΑΣΕΓΕΣ για την αναθεώρηση της ΚΟΑ ελαιολάδου. Η ΠΑΣΕΓΕΣ στη χτεσινή ανακοίνωσή της, αρκείται σε "τεχνοκρατικές" επισημάνσεις, πράγμα που έκανε και προχτές για τα καπνά, καλώντας ανάμεσα σε άλλα τον υπουργό Γεωργίας να απαιτήσει η αναθεώρηση της ΚΟΑ ελαιολάδου να έχει χρονικό ορίζοντα το 2006 και όχι το 2001.
Μεθοδεύσεις υπονόμευσης του ΓΕΩΤΕΕ

Ανακοίνωση - καταγγελία της "Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γεωτεχνικών"

Μερίδα στελεχών της ΔΑΚΕ και όλα τα μέλη της ΠΑΣΚΕ που συμμετέχουν στη διοίκηση του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και επιδιώκουν με νύχια και με δόντια να "ρίξουν" το όργανο αυτό στο τέλμα και στην αδράνεια καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή της, η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γεωτεχνικών.

Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση οι παραπάνω έθεσαν θέμα μομφής κατά του υπάρχοντος προεδρείου, με σκοπό να το αδρανοποιήσουν: "Οι στόχοι τους συνίστανται στην ανατροπή της σημερινής σύνθεσης του προεδρείου, που είναι γνωστό πως συγκροτήθηκε τον προηγούμενο Δεκέμβρη, ύστερα από έξι μήνες ατέρμονων συζητήσεων στο ΔΣ, με κύριο θέμα τη διεκδίκηση της θέσης του προέδρου. Αυτή η σύνθεση αποδεικνύεται πλέον ότι για τα μισά μέλη της ΔΑΚΕ στο ΔΣ αποτέλεσε λύση προσωρινού συμβιβασμού, δίνοντας διέξοδο στο πρόβλημα του Προέδρου, έστω και με πρόσωπο εκτός των επιδιώξεών τους, μόνο όμως για μια ορισμένη περίοδο. Αυτός είναι ο λόγος που τώρα τα μέλη αυτά κίνησαν τέτοια διαδικασία, εφαρμόζοντας σ' όλο το διάστημα από τη συγκρότηση μέχρι σήμερα, τακτική ανοιχτής πολεμικής, επιδιώκοντας, ανάμεσα στα άλλα, και τη διεκδίκηση ξανά της θέσης του προέδρου. Στην εξυπηρέτηση αυτών των επιδιώξεων δεν έλειψε και η ανάλογη επιχειρηματολογία από πλευράς τους, περί της αναγκαιότητας του ΓΕΩΤΕΕ να έχει "πολιτισμένες" θέσεις, τα κείμενά του να μην έχουν "αντικυβερνητικό" και "αντι - ΕΟΚικό" χαρακτήρα κλπ., ζητήματα στα οποία όπως φαίνεται η εικόνα του σημερινού προεδρείου δεν τους ικανοποιούσε".

"Η επίθεση αυτή, όμως, συνεχίζει η ανακοίνωση, συνιστά και για τους εκπροσώπους της ΠΑΣΚΕ στο ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ, μια νέα ευκαιρία. Θεωρώντας, πως με την εξέλιξη αυτή δίνεται ξανά η δυνατότητα επαναφοράς της ίδιας κατάστασης εκφυλισμού, που υπήρχε επί 6 μήνες πριν τη συγκρότηση του σημερινού προεδρείου, αξιοποίησε τις αντιθέσεις μεταξύ των εκπροσώπων της ΔΑΚΕ, συνυπογράφοντας την ίδια πρόταση μομφής και με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα.

Ομως πιο εξευτελιστικό ήταν το γεγονός ότι, αμέσως πριν φέρουν τέτοιο ζήτημα στο ΔΣ, από κοινού εκπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ μαζί με τα μέλη της ΔΑΚΕ που συμφωνούν μαζί τους, φρόντισαν να λύσουν το πρόβλημα εκπροσώπησης του ΓΕΩΤΕΕ στο ΕΘΙΑΓΕ, αποφασίζοντας να αναδείξουν τον ίδιο όπως και σήμερα εκπρόσωπο(Ζούκατας), που εντελώς τυχαία συμβαίνει να είναι ένας εκ των διαφωνούντων με το προεδρείο μελών της ΔΑΚΕ. Δηλαδή, στο αποκορύφωμα της υποκρισίας και καταρρακώνοντας κάθε έννοια δημοκρατικής ευαισθησίας, δε διαπίστωσαν κανένα πρόβλημα στο να αποφασίσει το ΔΣ για εκπρόσωπό του στο ΕΘΙΑΓΕ αμέσως πριν την υποχρέωση, κατά τη γνώμη τους, της απαλλαγής του προεδρείου από τα καθήκοντά του.

Οι ευθύνες για την κατάσταση αυτή, για τους εμπνευστές και τους δημιουργούς της είναι πελώριες. Ο στόχος τους για χειραγώγηση του ΓΕΩΤΕΕ και μετατροπή του σε κυβερνητικό φερέφωνο δεν πρόκειται να εγκαταλειφθεί και δε θα διστάσουν να δημιουργούν συνεχώς και νέα προβλήματα, αν πρόκειται να το παρεμποδίσουν να αποτελέσει όργανο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των γεωτεχνικών. Για τους παραπάνω λόγους - καταλήγει η ανακοίνωση - χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ η μεγαλύτερη δυνατή ετοιμότητα και συσπείρωση των ίδιων των μελών του για την αποτροπή των σχεδίων αυτών".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ