ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Ιούνη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Στον αραμπά του ... εκσυγχρονισμού

Μεγαλόστομες διακηρύξεις περί εκπαίδευσης παιδοενταντικολόγων, όταν παραμένουν κλειστά 70 κρεβάτια, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού

Με αόριστες υποσχέσεις, που απέχουν ακόμα και από αυτές τις καταγεγραμμένες απ' το ίδιο το υπουργείο Υγείας ανάγκες σε κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) προσπάθησε χτες ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας να αντιπαρέλθει τα δραματικά κενά που υπάρχουν στον τομέα της επείγουσας Ιατρικής. Οι δραματικές αυτές ελλείψεις ήρθαν στην επικαιρότητα με το δηλητηριασμό των τριών αδελφών απ' τη Χαλκιδική.

Ο Κ. Γείτονας επισκέφτηκε χτες τα παιδιά στη ΜΕΘ του "Αγία Σοφία", όπου, μεταξύ άλλων, δήλωσε τα εξής:

  • Η κυβέρνηση κινείται με το πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει: Δηλαδή τη συμπλήρωση 600 κρεβατιών ΜΕΘ μέχρι το 2000. Ο Κ. Γείτονας μίλησε για τη λειτουργία 400 κρεβατιών σήμερα, όταν - όπως είπε - πριν δυο χρόνια λειτουργούσαν 240 κρεβάτια.

Σύμφωνα με γιατρούς που δουλεύουν σε ΜΕΘ, τα κρεβάτια που λειτουργούν σήμερα είναι 350, ενώ οι ανάγκες που καταγράφηκαν το καλοκαίρι του 1997 είναι ότι σε πανελλαδική κλίμακα χρειάζονται τουλάχιστον 700 κρεβάτια ΜΕΘ. Δηλαδή η Ελλάδα βρίσκεται κάπου στα μισά και ο υπουργός υπόσχεται επιτάχυνση των βηματισμών με διπλάσιους ρυθμούς μέσα στην επόμενη διετία, όταν για να φτάσουν τα κρεβάτια των ΜΕΘ σε 350 - από 100 που ήταν το 1984 - χρειάστηκαν 14 χρόνια!

  • Ειδικότερα, ο υπουργός, αναφερόμενος στα κρεβάτια των ΜΕΘ για παιδιά, ενώ ήταν αφειδώλευτος στην ...προφορική εκπαίδευση γιατρών ως παιδοενταντικολόγων, δεν έλεγε λέξη για την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού στις ΜΕΘ που αποτελεί το "άλφα και το ωμέγα" στη λειτουργία των ΜΕΘ. Κι όταν ρωτήθηκε, μίλησε για την πρόσληψη 1.500 νοσηλευτών, χωρίς να διευκρινίσει αν είναι το "υπόλοιπο" των προσλήψεων για το 1997 ή είναι για το 1998.

Πάντως, ενώ ο υπουργός έκανε αυτές τις γαλαντόμες για τις ΜΕΘ δηλώσεις, 60 - 70 έτοιμα κρεβάτια παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.

Ο υπουργός δεν έκανε καμιά νύξη για τις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη συνεπικουρία στις ΜΕΘ...

Δύσκολες περιπτώσεις

Ο Κ. Γείτονας επισκέφτηκε χτες τις τρεις αδελφές στη ΜΕΘ του "Αγία Σοφία" και αμέσως μετά δήλωσε ότι τα παιδιά "είναι υπό πλήρη στήριξη και εφαρμόζεται ό,τι καλύτερο σε μεθόδους και σε μέσα διαθέτει σήμερα η ιατρική επιστήμη".

Ο υπουργός μίλησε για δύσκολες περιπτώσεις, καθώς το "δηλητήριο ήταν ισχυρότατο" και πρόσθεσε ότι "προσφέρεται και στα τρία παιδιά ό,τι καλύτερο μπορεί να προσφέρει η ιατρική επιστήμη".

Θυμίζουμε ότι τα τρία κοριτσάκια από την Ορμύλια Χαλκιδικής δηλητηριάστηκαν με φυτοφάρμακο, το οποίο βρήκαν στην αποθήκη του σπιτιού τους. Η 8χρονη Χριστίνα και η 6χρονη Ελευθερία Τσιβδάρη νοσηλεύονται από το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία", ενώ η μικρότερη αδελφή τους, Αναστασία, που είναι μόλις 16 μηνών, νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του "Αγλαϊα Κυριακού".

Χωρίς γιατρούς οι απομακρυσμένες περιοχές

Ερωτήσεις βουλευτών του ΚΚΕ για τα κενά στα αγροτικά ιατρεία

Με δύο Ερωτήσεις, προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Κ. Γείτονα,που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Απ. Τασούλας και Μ. Μπόσκου,αποκαλύπτουν τις κενές θέσεις γιατρών στα αγροτικά ιατρεία των απομακρυσμένων περιοχών. Η πρώτη Ερώτηση αφορά τις περιοχές Δροσοπηγή Κονίτσης, Κεράσοβο Πωγωνίου και Χουλιαράδες του Νομού Ιωαννίνων, ενώ η δεύτερη αναφέρεται στα ιατρεία Ασσου, Σινώπης, Αγιάς, Μουζακαίων, καθώς και σε δύο από τις θέσεις των αγροτικών γιατρών στο Κέντρο Υγείας Καναλακίου στο Νομό Πρέβεζας. Και στις δύο Ερωτήσεις, οι βουλευτές του ΚΚΕ εκτιμούν ότι οι αγροτικοί γιατροί αποθαρρύνονται, εξαιτίας της περικοπής, από το κράτος, της προσαύξησης του μισθού των γιατρών στις άγονες περιοχές.Οσον αφορά την πρώτη Ερώτηση, οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν ότι παρόλο που τα τρία αυτά αγροτικά ιατρεία είχαν κατασκευαστεί με στόχο την περίθαλψη των κατοίκων δέκα συνολικά χωριών της γύρω περιοχής, κανένα από αυτά δε λειτουργεί λόγω έλλειψης γιατρών. Αυτό συμβαίνει, αφ' ενός, διότι τα τρία χωριά είναι απομακρυσμένα και, αφ' ετέρου, διότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης, δεδομένου ότι το ΚΤΕΛ πραγματοποιεί ελάχιστα δρομολόγια (μια ή δύο φορές τη βδομάδα).

Με δεδομένο το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι αυτών των περιοχών, οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Υγείας γιατί είναι κενά τα αγροτικά ιατρεία των χωριών Δροσοπηγής, Κερασόβου και Χουλιαράδων και τι μέτρα θα πάρει, ώστε να διοριστούν εκεί άμεσα αγροτικοί γιατροί. Τέλος, ερωτάται ο υπουργός αν θα επαναφέρει το κίνητρο της προσαύξησης του μισθού των αγροτικών ιατρών στα άγονα αγροτικά ιατρεία.

Στη δεύτερη Ερώτηση, οι βουλευτές Απ. Τασούλας και Μ. Μπόσκου τονίζουν ότι συνέπεια των κενών θέσεων είναι να καλύπτονται με δυσκολία οι ανάγκες περίθαλψης των κατοίκων.

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας: Γιατί είναι κενές οι θέσεις των αγροτικών γιατρών στα παραπάνω ιατρεία και στο Κέντρο Υγείας Καναλακίου; Τι μέτρα θα ληφθούν, ώστε να καλυφθούν άμεσα οι κενές θέσεις; Θα επαναφέρει το κίνητρο της προσαύξησης του μισθού των αγροτικών γιατρών στις άγονες περιοχές;

Τηλε - διάσκεψη ανοιχτής καρδιάς

Η εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς που έγινε χτες στο νοσοκομείο Παίδων Αγίας Σοφίας ήταν το αντικείμενο τηλε-διάσκεψης ανάμεσα στο παραπάνω νοσοκομείο, το "Βενιζέλειο" νοσοκομείο, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας, και το Νοσοκομείο Μπρόμτον στην Αγγλία. Η εγχείρηση της ανοιχτής καρδιάς έγινε σε ένα παιδάκι Αλβανών ηλικίας μόλις 17 μηνών απ' το Διευθυντή καρδιοχειρουργόΓ. Στήνιο και το επιτελείο του.

Η τηλε-διασύνδεση των νοσοκομείων έγινε χάρη σε ένα πρόγραμμα που συνέταξε το νοσοκομείο "Αγία Σοφία" σε συνεργασία με τον ΟΤΕ και την εταιρία ERBO ΑΕΒΕ και το οποίο χρηματοδοτείται κατά 50% απ' την Ευρωπαϊκή Ενωση και 50% από ίδιους πόρους. Εχει διάρκεια 18 μηνών και ήδη λειτουργεί ικανοποιητικά εντός του πρώτου εξαμήνου.

Ο πρόεδρος του νοσοκομείου Ν. Ντάνος ανέφερε ότι κάθε χρόνο γεννιούνται στην Ελλάδα 1.000 παιδιά με ενδοκαρδιακά προβλήματα εκ των οποίων τα 500 χρειάζονται επέμβαση. Στο "Αγία Σοφία" γίνονται 250 επεμβάσεις το χρόνο.

Οπως εξήγησαν οι οργανωτές της τηλε-διάσκεψης οι δυνατότητες αυτές της διασύνδεσης μπορούν να προσφέρουν στην τηλεϊατρική, την τηλεκπαίδευση την τηλε-εργασία. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι στη βάση ενός προγράμματος θα αναπτυχθούν 120.000 τέτοιες συνδέσεις που θα αφορούν όλη τη χώρα.

Μιλώντας στη διάρκεια της τηλε-διάσκεψης ο υπουργός Κ. Γείτονας, πέρα απ' τα επαινετικά λόγια, μίλησε για τηλε-ομπρέλα για το νησιωτικό χώρο και αναφέρθηκε ονομαστικά στη Χίο, στο νοσοκομείο της οποίας υπάρχει πρόβλημα με την πρόσληψη παιδιάτρου. Ο υπουργός - εκτός απ' την τηλεομπρέλα - υποσχέθηκε και την πρόσληψη γιατρού.

Καλά και άγια η νέα τεχνολογία με τις εφαρμογές της. Το ερώτημα όμως που προκύπτει είναι: Θα αναπτυχθεί απ' το δημόσιο τομέα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου ή σε κάποια στιγμή θα αποτελέσει επιχειρηματικό εργαλείο; Η όποια ανάπτυξη θα "αντικαταστήσει" την κλασική ιατρική ή θα αποτελέσει την προοδευτική εξέλιξη αυτής της κατάστασης;

Κύκλωμα παράνομων αποφυλακίσεων

Κύκλωμα με τη συμμετοχή μεγαλοδικηγόρων, δικαστών και σωφρονιστικών υπαλλήλων δρούσε στις φυλακές Κορυδαλλού προκειμένου να διευκολύνει παράνομες αποφυλακίσεις και μεταγωγές κρατουμένων. Τα στοιχεία αυτά βγαίνουν από σχετικό πόρισμα που παρέδωσε ο αντεισαγγελέας εφετών Ανδρέας Μήτης στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Π. Ζαβολέα.Η έρευνα είχε διενεργηθεί μετά από εντολή της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Μετά από μακροχρόνια έρευνα του αντεισαγγελέα εφετών Α. Μήτη αποκαλύφτηκε συμμετοχή οκτώ μεγαλοδικηγόρων της Αθήνας και του Πειραιά στο παράνομο κύκλωμα, οι οποίοι έπαιρναν χρηματικά ποσά που κυμαίνονται από ένα μέχρι 4,5 εκατομμύρια δραχμές για ευνοϊκές μεταγωγές κρατουμένων, αντικαταστάσεις φυλάκισης υποδίκων κλπ.

Στο πόρισμα που αποτελείται από 30 σελίδες αναφέρεται και κρούσμα με ιατροδικαστή, ο οποίος πήρε 500.000 δραχμές για ψευδή βεβαίωση. Επίσης, σωφρονιστικός υπάλληλος με 300.000 δραχμές έκανε διευκολύνσεις σε κρατούμενο στη φυλακή. Τέλος, στο πόρισμα ο αντεισαγγελέας εφετών προτείνει να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον όσων ενέχονται στο κύκλωμα, οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες για απάτη και παράβαση του νόμου περί μεσαζόντων.

Εκπτώσεις στις οφειλές

Εκπτωση έως και 25% θα έχουν όσοι εξοφλήσουν εφάπαξ οφειλές από περιοριστικούς της ελευθερίας ποινές, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε χρηματικές και επιβλήθηκαν από διάφορα δικαστήρια της χώρας, σύμφωνα με εγκύκλιο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, ως απάντηση σε σχετικό ερώτημα που διατύπωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου.

Στο μέτρο αυτό υπάγονται οφειλές για ποινές που δεν εισπράχτηκαν μέχρι το τέλος του 1996, καθώς και οι οφειλές από μετατρέψιμες ποινές χρηματικές, για δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί μέχρι το τέλος του 1996 και η εκτέλεσή τους εκκρεμεί στα αρμόδια τμήματα εισαγγελιών. Ολες αυτές οι διαδικασίες θα ισχύσουν αφού υποβληθεί αίτηση του πληρεξούσιου δικηγόρου.

Τέλος, οι οφειλές αυτές θα πρέπει να τακτοποιηθούν μέχρι το τέλος του 1998 και θα εισπραχθούν κατά τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Λεζάντα 3ου

Ο Γ. Στήνιος και το επιτελείο του στη διάρκεια παλιότερης επέμβασης ανοιχτής καρδιάς

Καταγγελία για διώξεις στο "Ωνάσειο"

Αναίτιες διώξεις εργαζομένων, ακόμη και συνδικαλιστικών εκπροσώπων τους, στο "Ωνάσειο" Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ), εκ μέρους της διεύθυνσης και των προϊσταμένων τους, καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων σε επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της διοίκησης του ΩΚΚ.

Το σωματείο εργαζομένων αναφέρει ότι αναίτιες διώξεις ασκούνται και σε μέλη του ΔΣ του σωματείου, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον αντιπρόεδρο Β. Γκλεζάκο. Το σωματείο καλεί τον πρόεδρο του ΔΣ του ΩΚΚ να συμβάλει ώστε να σταματήσουν τέτοια περιστατικά που δε βοηθούν στη δημιουργία καλού κλίματος στο Νοσοκομείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ