ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Ιούνη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΣΕ ΨΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΨΥΚΤΕΣ
Τα αποτελέσματα μιας έρευνας

Η σπατάλη ενέργειας και γενικά το ενεργειακό μοντέλο που επικρατεί στις αναπτυγμένες χώρες, είναι μια από τις μεγαλύτερες πληγές του αιώνα μας μιας και συνδέεται άμεσα με τα τεράστια οικολογικά προβλήματα του πλανήτη. Οι συνεχώς αυξανόμενες - και εν πολλοίς επιβαλλόμενες - ανάγκες για ενέργεια εξαντλούν τα αποθέματα σε άνθρακα και πετρέλαιο από τη μια πλευρά κι από την άλλη δίνουν επιχειρήματα στο πυρηνικό λόμπι που εξακολουθεί να καταθέτει προτάσεις για την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων ανά την υφήλιο. Μόνο που η δεύτερη προσέγγιση είναι θανατηφόρα, γιατί εκτός από την πιθανότητα ενός ατυχήματος - με όλα τα παρεπόμενα - και το αδιέξοδο με τα απόβλητα, έχουμε τη δυνατότητα της κατασκευής πυρηνικών όπλων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανά πάσα στιγμή από διάφορους ανεγκέφαλους και καθεστώτα που κάθε άλλο παρά δημοκρατικά μπορούν να χαρακτηριστούν. Οσο για τις ήπιες μορφές ενέργειας,η συζήτηση εξακολουθεί να είναι υποτονική και η έρευνα να γίνεται με ρυθμούς χελώνας (συγκριτικά με τις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν). Τα συμφέροντα είναι τόσο ισχυρά που δεν επιτρέπουν παρεκτροπές...

Μια οδηγία στα αζήτητα

Ελάχιστα είναι τα νοικοκυριά στις χώρες της ΕΕ που δε διαθέτουν ψυγεία ή καταψύκτες. Αν προσθέσουμε τις συσκευές σε μια σειρά από βιομηχανικούς κλάδους και υπηρεσίες, μπορούμε να φανταστούμε τις τεράστιες ποσότητες ενέργειας που καταναλώνονται καθημερινά. Από την 1η Ιανουαρίου του 1994 ισχύει υποτίθεται η Οδηγία 94/4 βάσει της οποίας οι συσκευές αυτές έπρεπε να έχουν σε εμφανές σημείο την ετικέτα ενεργειακής επισήμανσης.Και γράφουμε υποτίθεται, γιατί μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης,σε συνεργασία με μια σειρά Ευρωπαϊκών Καταναλωτικών Οργανώσεων (σ. σ. δημοσιεύεται στο τ. 60 του περιοδικού Ποιότητα Ζωής της ΕΚΠΟΙΖΩ) απέδειξε ότι μόνο το 56% των συσκευών (σε σύνολο 7.103 που ελέγχθηκαν στα 15 κράτη - μέλη) είχαν την ενεργειακή επισήμανση. Τρία χρόνια μετά τη θέσπισή της οι κατασκευαστές αρνούνται να την εφαρμόσουν χωρίς κανένας μηχανισμός ελέγχου να επιβάλει τη σήμανση.

Στόχος της έρευνας

Οι Καταναλωτικές Ενώσεις ήθελαν να εντοπίσουν με την εν λόγω έρευνα, εάν και κατά πόσο οι παραγωγοί και οι πωλητές εκτελούν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με την Οδηγία και να προσδιοριστεί το είδος της συμμόρφωσής τους. Παράλληλα ήθελαν να διαπιστώσουν το ποσοστό των συσκευών που είχαν την απαιτούμενη ετικέτα, αλλά οι πληροφορίες που έδιναν ήταν ασαφείς. Η έρευνα λοιπόν αποκάλυψε ότι το 44% των συσκευών δεν είχαν ετικέτα.Ποσοστό που ποικίλει κατά χώρα. Το ρεκόρ κατέχει η Ιταλία (με 65%) και ακολουθεί η "εκσυγχρονιστική" Ελλάς με 41%. Οι χώρες που τηρούν την Οδηγία είναι η Ολλανδία, η Δανία και η Μ. Βρετανία με ποσοστά συμμόρφωσης 94%,86%,83%. Ομως τα προβλήματα δε σταματούν εκεί, όπως δείχνει και ο πίνακας ΙΙ. Ενα 2% του δείγματος εμφάνιζε μόνο το αριστερό τμήμα της ετικέτας, το 15% μόνο το δεξιό, 1% ήταν σε λάθος σημείο, το 8% βρισκόταν στο εσωτερικό και 1% δεν είχε συμπληρωμένο το δεξιό τμήμα. Η χώρα μας κατέχει άλλα δυο ρεκόρ (σ. σ. δεύτερες θέσεις, σαν να λέμε αργυρό μετάλλιο). Το 25% των συσκευών που ελέγχθηκαν είχε μόνο το δεξιό μέρος της ετικέτας (σ. σ. την πρωτιά κατέχει η Ισπανία) και το 14% των ετικετών βρισκόταν στο εσωτερικό της συσκευής. Να επαναλάβουμε ότι η σήμανση θεωρείται αναπόσπαστο τμήμα των συσκευών και αποσκοπεί στη διευκόλυνση των καταναλωτών που αναζητούν προϊόντα του είδους, τα οποία σπαταλούν λιγότερη ενέργεια. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην εξοικονόμηση χρημάτων του οικογενειακού προγραμματισμού (μακροπρόθεσμα).

Για την αγορά ψυγείου ή καταψύκτη η ΕΚΠΟΙΖΩ μάς συμβουλεύει:

- Να απαιτούμε (ή να αναζητούμε) ψυγεία με την ένδειξη της ετικέτας.

- Να επιλέγουμε συσκευές που εξασφαλίζουν τη μικρότερη ενέργεια και παράγουν το μικρότερο θόρυβο.

- Να προτιμούμε τα καταστήματα που σέβονται την υπάρχουσα νομοθεσία.

Ο λόγος ανήκει στους καταναλωτές. Δηλαδή σ' όλους μας.


ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Παρενέργειες της καύσης των σκουπιδιών

Υψηλά ποσοστά της καρκινογόνου ουσίας διοξίνης βρέθηκαν σε δείγματα κρέατος που πωλείται σε σούπερ μάρκετ του Παρισιού, ανακοίνωσε ανεξάρτητη οικολογική οργάνωση, η οποία απέδωσε το φαινόμενο στα υπολείμματα καύσης αποβλήτων και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα.

"Βρέθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις διοξίνης στο κρέας, αντίστοιχες με αυτές που έχουν βρεθεί στο γάλα και τα προϊόντα του γάλακτος", δήλωσε ο διευθυντής της οργάνωσης "Εθνικό Κέντρο Ανεξάρτητης Πληροφόρησης για τα Απόβλητα", Πιερ Εμανουέλ Νερόρ, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.

Το ουσιαστικό πρόβλημα, πρόσθεσε, είναι η συγκέντρωση αυτών των ουσιών στους λιπώδεις ιστούς του ανθρώπινου οργανισμού. Η αποθηκευμένη διοξίνη στη συνέχεια μεταφέρεται από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Η διοξίνη που παράγεται από την καύση των αποβλήτων και μένει στα υπολείμματα της καύσης, προσλαμβάνεται από το χορτάρι που βόσκουν τα ζώα και συσσωρεύεται στους λιπώδεις ιστούς των βοοειδών.

Το Φλεβάρη, οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας έκλεισαν τρεις εγκαταστάσεις αποτέφρωσης στη Βόρεια Γαλλία, μετά τα υπερβολικά ποσοστά διοξίνης που εντοπίστηκαν στο γάλα των αγελάδων της περιοχής. Η πώληση γάλακτος απαγορεύτηκε προσωρινά, αλλά δεν υπήρξαν περιορισμοί στην πώληση βοοειδών. Κι όμως στη χώρα μας κάποιοι επιμένουν στη μέθοδο της καύσης των απορριμμάτων. Κάτι τέτοια δεν τους ακουμπούν...

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

Επικίνδυνα παιχνίδια Ι

Την ύπαρξη επικίνδυνων παιχνιδιών από PVC καταγγέλλει η "Γκρίνπις". Ενα θέμα που μας είχε απασχολήσει παλιότερα λόγω της σπουδαιότητάς του. Φθαλικές ενώσεις και βαρέα μέταλλα που χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα στις ουσίες αυτές υπάρχουν σε υψηλά επίπεδα στα παιχνίδια και είναι πιθανό να διαφύγουν και να περάσουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι επιπτώσεις είναι σοβαρές για το νεφρικό και το νευρικό σύστημα. Το κάδμιο και ο μόλυβδος - σε έρευνα της οργάνωσης - βρέθηκαν 460 και 470 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια! Σε πολλές χώρες γίνονται προσπάθειες για την απόσυρσή τους. Σε μας ως συνήθως βασιλεύει σιωπή.

Επικίνδυνα παιχνίδια ΙΙ

Ομως η οργάνωση μας πληροφόρησε και για το εξής καταπληκτικό. Από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς που φιλοξενούν τα παιδιά των Κοινοτικών υπαλλήλων στις Βρυξέλλες έχουν αφαιρεθεί όλα τα μαλακά παιχνίδια που περιέχουν PVC για να μην κινδυνεύουν τα παιδιά. Αυτό δηλαδή που η Επιτροπή φροντίζει για τα παιδιά των υπαλλήλων της, αρνείται να υιοθετήσει και για τα παιδιά των πολιτών της ΕΕ. Εμείς δε ρωτάμε το γιατί. Η απάντηση είναι γνωστή. Τουλάχιστο για τους μη αφελείς.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

ΤΟ ΠΑΝΤΑ τ.21

Μ' ένα αφιέρωμα για τους υγρότοπους της Μεσογείου, για την εγκλιματική αδράνεια στο Κιότο, τη γενετική μηχανική (και τη γενική αμηχανία), ένα κείμενο για τον μακαρίτη Β. Αντύπα κι όπως συνήθως με το Panda club (ένα φύλλο αποκλειστικά για τους μικρούς φίλους της WWF) κυκλοφόρησε το νέο τεύχος που εκδίδει η διεθνής οργάνωση. Να σημειώσουμε τον πολύ έξυπνο χάρτη για τις αξίες των υγροτόπων που έχει σχεδιάσει ο Β. Χατζηρβασάνης και που είναι ένα πολύ καλό εφόδιο για μαθητές που ασχολούνται με την περιβαλλοντική εκπαίδευση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ