Σάββατο 20 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Παρενέργειες της καύσης των σκουπιδιών

Υψηλά ποσοστά της καρκινογόνου ουσίας διοξίνης βρέθηκαν σε δείγματα κρέατος που πωλείται σε σούπερ μάρκετ του Παρισιού, ανακοίνωσε ανεξάρτητη οικολογική οργάνωση, η οποία απέδωσε το φαινόμενο στα υπολείμματα καύσης αποβλήτων και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα.

"Βρέθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις διοξίνης στο κρέας, αντίστοιχες με αυτές που έχουν βρεθεί στο γάλα και τα προϊόντα του γάλακτος", δήλωσε ο διευθυντής της οργάνωσης "Εθνικό Κέντρο Ανεξάρτητης Πληροφόρησης για τα Απόβλητα", Πιερ Εμανουέλ Νερόρ, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.

Το ουσιαστικό πρόβλημα, πρόσθεσε, είναι η συγκέντρωση αυτών των ουσιών στους λιπώδεις ιστούς του ανθρώπινου οργανισμού. Η αποθηκευμένη διοξίνη στη συνέχεια μεταφέρεται από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Η διοξίνη που παράγεται από την καύση των αποβλήτων και μένει στα υπολείμματα της καύσης, προσλαμβάνεται από το χορτάρι που βόσκουν τα ζώα και συσσωρεύεται στους λιπώδεις ιστούς των βοοειδών.

Το Φλεβάρη, οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας έκλεισαν τρεις εγκαταστάσεις αποτέφρωσης στη Βόρεια Γαλλία, μετά τα υπερβολικά ποσοστά διοξίνης που εντοπίστηκαν στο γάλα των αγελάδων της περιοχής. Η πώληση γάλακτος απαγορεύτηκε προσωρινά, αλλά δεν υπήρξαν περιορισμοί στην πώληση βοοειδών. Κι όμως στη χώρα μας κάποιοι επιμένουν στη μέθοδο της καύσης των απορριμμάτων. Κάτι τέτοια δεν τους ακουμπούν...

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

Επικίνδυνα παιχνίδια Ι

Την ύπαρξη επικίνδυνων παιχνιδιών από PVC καταγγέλλει η "Γκρίνπις". Ενα θέμα που μας είχε απασχολήσει παλιότερα λόγω της σπουδαιότητάς του. Φθαλικές ενώσεις και βαρέα μέταλλα που χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα στις ουσίες αυτές υπάρχουν σε υψηλά επίπεδα στα παιχνίδια και είναι πιθανό να διαφύγουν και να περάσουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι επιπτώσεις είναι σοβαρές για το νεφρικό και το νευρικό σύστημα. Το κάδμιο και ο μόλυβδος - σε έρευνα της οργάνωσης - βρέθηκαν 460 και 470 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια! Σε πολλές χώρες γίνονται προσπάθειες για την απόσυρσή τους. Σε μας ως συνήθως βασιλεύει σιωπή.

Επικίνδυνα παιχνίδια ΙΙ

Ομως η οργάνωση μας πληροφόρησε και για το εξής καταπληκτικό. Από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς που φιλοξενούν τα παιδιά των Κοινοτικών υπαλλήλων στις Βρυξέλλες έχουν αφαιρεθεί όλα τα μαλακά παιχνίδια που περιέχουν PVC για να μην κινδυνεύουν τα παιδιά. Αυτό δηλαδή που η Επιτροπή φροντίζει για τα παιδιά των υπαλλήλων της, αρνείται να υιοθετήσει και για τα παιδιά των πολιτών της ΕΕ. Εμείς δε ρωτάμε το γιατί. Η απάντηση είναι γνωστή. Τουλάχιστο για τους μη αφελείς.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

ΤΟ ΠΑΝΤΑ τ.21

Μ' ένα αφιέρωμα για τους υγρότοπους της Μεσογείου, για την εγκλιματική αδράνεια στο Κιότο, τη γενετική μηχανική (και τη γενική αμηχανία), ένα κείμενο για τον μακαρίτη Β. Αντύπα κι όπως συνήθως με το Panda club (ένα φύλλο αποκλειστικά για τους μικρούς φίλους της WWF) κυκλοφόρησε το νέο τεύχος που εκδίδει η διεθνής οργάνωση. Να σημειώσουμε τον πολύ έξυπνο χάρτη για τις αξίες των υγροτόπων που έχει σχεδιάσει ο Β. Χατζηρβασάνης και που είναι ένα πολύ καλό εφόδιο για μαθητές που ασχολούνται με την περιβαλλοντική εκπαίδευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ