Σάββατο 20 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επικίνδυνη ένταση

Το "παιχνίδι" της έντασης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο για την εξωτερική πολιτική της Ουάσιγκτον. Μέσα από αυτό το "παιχνίδι" αναδεικνύεται και δικαιολογείται η αμερικανική παρουσία και παρέμβαση στη στρατηγικής σημασίας περιοχή.

Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, συνειδητά ακολουθούν μια πολιτική προσαρμοσμένη - κατ' αρχάς - στα αμερικανικά συμφέροντα. Πρώτο μέλημα των επιλογών τους είναι η συντήρηση της έντασης, προκειμένου να δικαιολογηθεί ο "διαμεσολαβητικός" ρόλος της αμερικανικής διπλωματίας.

Οι τελευταίες εξελίξεις είναι αποκαλυπτικές. Μόλις μια βδομάδα μετά την ανακοίνωση του γγ του ΝΑΤΟ, Χ. Σολάνα, για τη συμφωνία των δύο χωρών στην υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η Αθήνα έσπευσε να "χρησιμοποιήσει" το δόγμα περί ενιαίου αμυντικού χώρου, αποστέλλοντας μαχητικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο της Πάφου. Η "απάντηση" της Αγκυρας ήταν άμεση και η ελληνοτουρκική ένταση μεταφέρθηκε από το Αιγαίο στην Κύπρο.

Πρώτη και άμεση συνέπεια της ανόδου των τόνων στην περιοχή ήταν η ανακοίνωση, πως καταφτάνει στην περιοχή το αμερικανικό αεροπλανοφόρο "Αϊζενχάουερ". Αλλωστε, ο φαύλος κύκλος της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης έχει πάντοτε ως απαραίτητο συστατικό του την αμερικανική παρουσία...

Το σκηνικό αυτό διανθίζεται από φαιδρές πινελιές μικροπολιτικής, καθώς η πτήση των ελληνικών μαχητικών στην Πάφο συνέπεσε με την "ηρωική" στάση του Ελληνα πρωθυπουργού στο τηλεφώνημα του Κλίντον. Η "αντίσταση" του Ελληνα πρωθυπουργού στις μεταμεσονύχτιες πιέσεις του "πλανητάρχη" μόνο χαμόγελα είναι δυνατό να προκαλέσουν, καθώς η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη είναι απόλυτα προσαρμοσμένη σε κάθε στρατηγική επιλογή της Ουάσιγκτον.

Το πού θα καταλήξει ο νέος κύκλος της έντασης δεν είναι εύκολο να το προβλέψει κανείς, λόγω των κινδύνων ακόμη και θερμού επεισοδίου. Είναι όμως σίγουρο ότι, τουλάχιστον, όπως κάθε φορά στο παρελθόν, η κατάληξη είναι το προετοιμασμένο από την Ουάσιγκτον διπλωματικό τραπέζι, στο οποίο η ελληνική πλευρά πάντα κάτι αφήνει. Αυτό είναι το κόστος της πρόσδεσης της χώρας στο άρμα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, αυτό είναι το κόστος της αναζήτησης "ρόλου" στην οικοδομούμενη από τις ΗΠΑ "νέα τάξη".

Η ελληνική κυβέρνηση, υποταγμένη στην ιμπεριαλιστική λογική, εισέρχεται σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι, από το οποίο είναι σίγουρο ότι χαμένος θα βγει ο λαός. Η αναζήτηση ρόλου στην περιοχή, μέσα στο οικοδόμημα της αμερικανικής "νέας τάξης", προδιαγράφει ένταση των ελληνοτουρκικών τριβών, ένταση των εξοπλισμών, ενίσχυση της ενσωμάτωσης στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, ενίσχυση της επέμβασης των ξένων κέντρων λήψης αποφάσεων, εδραίωση της αμερικανικής κυριαρχίας στην περιοχή και όλα αυτά μαζί νέα δεινά για το λαό.

Το ελληνοτουρκικό "παιχνίδι" της έντασης για την αναζήτηση "ρόλου" αποκτά στην παρούσα συγκυρία μια ιδιαίτερη και επικίνδυνη φυσιογνωμία. Η Αγκυρα και η Αθήνα διαγκωνίζονται για την αμερικανική εύνοια ακριβώς στον κόμβο μεταφοράς του πετρελαίου της Ανατολής προς τη Δύση. Πρόκειται για ένα "παιχνίδι" χαμένο από χέρι και για τις δύο χώρες, καθώς η Ουάσιγκτον δεν έχει ανάγκη συνεταίρων. Μόνη της ανάγκη είναι η διατήρηση εστιών έντασης, που θα δικαιολογούν την παρουσία των αεροπλανοφόρων της και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμερικανικό αεροπλανοφόρο στον Περσικό(2019-05-07 00:00:00.0)
Το αμερικανικό «Carl Vinson» στα ανοιχτά της Κορέας(2017-04-11 00:00:00.0)
Ακόμη ψάχνουν...(2003-05-06 00:00:00.0)
Προειδοποιήσεις της ΛΔ Κορέας απέναντι στις αμερικανικές απειλές(2003-02-07 00:00:00.0)
Αμερικανική βάση και η Κύπρος...(2002-12-31 00:00:00.0)
Αμερικανικές... "προειδοποιήσεις"(1996-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ