Σάββατο 20 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
"Ισες αποστάσεις" από τους "συμμάχους"

Ευθύνες και στις "δύο πλευρές", στην Αθήνα και την Αγκυρα, για την ένταση στην Κύπρο επιρρίπτουν ΗΠΑ και "Κοινοτικοί εταίροι" (Γερμανία, Γαλλία), επιχειρώντας να εμφανιστούν ως "ουδέτεροι διαιτητές".

"Οι εξελίξεις στην Κύπρο αποσταθεροποιούν την περιοχή και είναι ενδεικτικές του πώς μπορεί ν' αυξηθεί η ένταση από τη μεταφορά οπλικών συστημάτων στο νησί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταστήσει σαφή την αντίθεσή τους στην αποσταθεροποιητική ανάπτυξη δυνάμεων στο Αιγαίο και - ειδικότερα - την Κύπρο".

Αυτό ανέφερε, αργά προχτές, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Κεν Μπέικον,ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία και του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας για τις εξελίξεις στην Κύπρο. Κληθείς να σχολιάσει τις κινήσεις του αεροπλανοφόρου "Αϊζενχάουερ", που αναμένεται να καταπλεύσει στη Μεσόγειο σήμερα, Σάββατο, ο Κ. Μπέικον είπε πως το αεροπλανοφόρο θα κινηθεί στην Αδριατική.

Πιο σαφής ήταν ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο, Κένεθ Μπριλ,ο οποίος υποστήριξε ότι "με τις πτήσεις ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών έχει αχρείαστα κλιμακωθεί η ένταση".

Σε ερώτηση κατά πόσο η Ουάσιγκτον διακρίνει μια διαφορά ανάμεσα στις πτήσεις ελληνικών αεροσκαφών που γίνονται κατόπιν πρόσκλησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και των παράνομων πτήσεων των τουρκικών αεροσκαφών απάντησε: "Δεν πρόκειται να υπεισέλθω σε θέματα... Θεολογίας σήμερα. Είναι Παρασκευή όχι Κυριακή" (!).

Παρέμβαση από Βόννη - Παρίσι

Στο θέμα παρέμβηκε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ,ο οποίος δήλωσε χτες ότι οι νέες στρατιωτικές εντάσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα στην Κύπρο είναι "απαράδεκτες".

"Είναι αδιανόητο δύο χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ να αλληλοαπειλούνται", πρόσθεσε, εκφράζοντας ανησυχία για "τη νέα κλιμάκωση στην Κύπρο".

Το σχέδιο της κυπριακής κυβέρνησης να εγκαταστήσει ρωσικούς πυραύλους εδάφους - αέρος S-300 στο νησί "αυξάνει τις εντάσεις" στην Κύπρο και στην περιοχή, συνέχισε ο Κίνκελ.

Η Γαλλία καταγγέλλει τις "στρατιωτικές χειρονομίες" που γίνονται στην Κύπρο από την πλευρά της Τουρκίας και της Ελλάδας και έκανε έκκληση για "εξομάλυνση" των σχέσεών τους "προς το συμφέρον των δύο χωρών και της περιοχής", δήλωσε χτες η Ανί Γκαζό - Σεκρέ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Δ. Χριστόφιας

Την ευχή και την ελπίδα να λυθούν πολιτικά όλα τα ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας,σχολιάζοντας τις πρόσφατες τουρκικές απειλές και παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου.

Ο Δ. Χριστόφιας εξέφρασε επίσης την ευχή να μείνει αλώβητη η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και προπάντων το κυριαρχικό της δικαίωμα να εξασφαλίζει τη νόμιμη αμυντική της θωράκιση, η οποία - όπως τόνισε - είναι αναγκαία λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι η παρουσία των ελληνικών αεροπλάνων στην Κύπρο είναι νόμιμη.

Παρατήρησε, ωστόσο, ότι πρέπει να θεωρείται σίγουρο πως, όποτε προσγειώνονται στην Κύπρο ελληνικά αεροπλάνα, θα πετά και θα προσγειώνεται στα Κατεχόμενα διπλάσιος αριθμός τουρκικών μαχητικών και κάλεσε την πολιτική ηγεσία στην Ελλάδα και στην Κύπρο να προβληματιστούν γι' αυτή την κατάσταση.

Ο Ντεμιρέλ επικρίνει τους Ευρωπαίους

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ,επικρίνοντας τις 14 χώρες -μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είπε ότι αυτές "επιτρέπουν στην Ελλάδα να τις διοικεί". Ο Ντεμιρέλ, μιλώντας χτες σε ημερίδα με θέμα "Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στο Κάρντιφ και το μέλλον των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ", αναφέρθηκε στα "εμπόδια που προβάλλει η Ελλάδα".

"Η ΕΕ πρέπει να λύσει το πρόβλημα αυτό", είπε ο Τούρκος Πρόεδρος και πρόσθεσε τα εξής: "Χωρίς να το θέλετε, συμμετέχετε στις αδικίες εναντίον μιας χώρας, με τρόπο που επιθυμεί μια άλλη χώρα. Δε νοείται θέμα συνεργασίας στην εχθρότητα. Η Ευρώπη όσο δε λύνει το πρόβλημα αυτό, ενθαρρύνει την Ελλάδα στις υποθέσεις που έχει με την Τουρκία. Εμείς βρίσκουμε όφελος στην ειρήνη, αλλά έτσι θα μας ωθήσετε σε εναντίωση μεταξύ μας".

Ο Ντεμιρέλ, αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε ότι "η γειτονική χώρα μπορεί να επιχειρήσει να παίξει με τα συμφέροντα της Τουρκίας, επειδή στηρίζει την πλάτη της στην ΕΕ".

Τέλος ο Ντεμιρέλ είπε ότι "προκειμένου η ΕΕ να λυτρωθεί από την εικόνα του οργανισμού που τελεί υπό την υποθήκη της Ελλάδας, πρέπει να ακολουθήσει πιο αποφασιστική στάση και να εξαλείψει εξ ολοκλήρου τις διακρίσεις που υπήρξαν σε βάρος της Τουρκίας στο Λουξεμβούργο".

Διάβημα στο ΝΑΤΟ

Η Ελλάδα διαμήνυσε χτες στο ΝΑΤΟ την ανησυχία της για την ένταση των τουρκικών προκλήσεων και την παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ πρέσβης κ. Σαββαϊδης,με επιστολή την οποία απέστειλε χτες προς το γενικό γραμματέα της Συμμαχίας κ. Σολάνα, εξέφρασε την ανησυχία της Ελλάδας για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά μέσω της επιστολής αυτής διατυπώνει την ανησυχία της στο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ για το κλίμα έντασης που δημιουργεί η συμπεριφορά της Τουρκίας, συμπεριφορά η οποία βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα αναφέρει η πρόσφατη δήλωση Σολάνα για την εφαρμογή των συμφωνιών Γιλμάζ - Παπούλια.

Ωστόσο, η Αγκυρα συνέχισε και χτες τις προκλήσεις και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ δήλωσε ότι η Τουρκία θα απαντά στην Ελλάδα βήμα προς βήμα στη διπλωματική και στρατιωτική διένεξή τους για την Κύπρο.

"Ο,τιδήποτε γίνεται για να προκαλέσει ή να εξασθενήσει τη δίκαιη υπόθεση των Τουρκοκυπρίων θα τύχει της δέουσας απάντησης από την Τουρκία", αναφέρει ο Τζεμ σε συνέντευξή του προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ρόιτερ", στην οποία ωστόσο αρνείται να διευκρινίσει με ποιο τρόπο η Τουρκία θα απαντήσει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πόλεμος εντυπώσεων με ασκήσεις και απειλές(2011-10-04 00:00:00.0)
Η Τουρκία κλιμακώνει απειλές και αντίποινα(2011-09-22 00:00:00.0)
Να γίνουν σεβαστά τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών(2001-07-17 00:00:00.0)
Ανησυχία για τις συνέπειες(1999-02-24 00:00:00.0)
Απειλές, προειδοποιήσεις, ένταση...(1998-05-15 00:00:00.0)
Ομαλοποίηση μακριά από την κηδεμονία των "συμμάχων"(1997-05-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ