Σάββατο 20 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ
Αποδέχεστε τον ωμό εκβιασμό των ΗΠΑ;

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ προς το Συμβούλιο της ΕΕ σχετικά με το τηλεφώνημα άσκησης πιέσεων του Κλίντον, στο Κάρντιφ

Ερώτηση σχετικά με την ανεπίτρεπτη παρέμβαση των ΗΠΑ στις συζητήσεις της Συνόδου Κορυφής στο Κάρντιφ κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Εφραιμίδης στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το κείμενο της Ερώτησης είναι το ακόλουθο:

"Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του Κάρντιφ υπήρξε άμεση παρέμβαση, μέσω τηλεφωνικής συνδιάλεξης, του Προέδρου των ΗΠΑ κ. Κλίντον προς τον Ελληνα πρωθυπουργό κ. Σημίτη, με σκοπό την άσκηση πιέσεων στην Ελλάδα να αναθεωρήσει τη θέση της ως προς τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας. Η παρέμβαση του Προέδρου των ΗΠΑ χαρακτηρίζεται από την άμεση σύνδεση ανάμεσα στο θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ με το κλίμα στο Αιγαίο, υπογραμμίζοντας την ενδεχόμενη "ένταση στην περιοχή" σε περίπτωση μη αναθεώρησης των ελληνικών θέσεων.

Ερωτάται το Συμβούλιο αν άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δέχτηκαν παρόμοιες πιέσεις από τις ΗΠΑ, που έχουν σαν στόχο την υιοθέτηση της άποψης να θεωρηθεί η Τουρκία το 12ο υποψήφιο για τη διεύρυνση της ΕΕ κράτος, αν θεωρεί αποδεκτή την άμεση παρέμβαση τρίτης χώρας στις εσωτερικές διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αν αποδοκιμάζει τη στάση αυτή των ΗΠΑ ή όποιου άλλου προσπαθεί να επηρεάσει τις αποφάσεις της ΕΕ, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, ασκώντας μάλιστα ωμό εκβιασμό υπό την απειλή συνοριακών αναταραχών και συγκρούσεων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ