Σάββατο 20 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ
Οι αγρότες δε χωράνε στο σύγχρονο κόσμο

Με τον υπουργό Γεωργίας να προβλέπει "μαύρο" το μέλλον των αγροτών και τον αρχηγό της ΝΔ να χρησιμοποιεί τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου για δικομματική δημαγωγία, έγινε χτες η συζήτηση στη Βουλή σχετικά με το πόρισμα της επιτροπής για τα προβλήματα του αγροτικού τομέα.

Οι αγρότες δε χωράνε στο σύγχρονο κόσμο του παγκοσμιοποιημένου εμπορίου επισήμανε χτες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας, προσπαθώντας να υποστηρίξει την κυβερνητική πολιτική ξεκληρίσματος των αγροτών. Οπως ανέφερε, "η πίεση που θα αρχίσει με τη διαπραγμάτευση του 1999 στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου θα είναι σαφής. Και μια ολόκληρη Ευρωπαϊκή Ενωση, με επικεφαλής τον επίτροπό της και 15 κυβερνήσεις, δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλει διαφορετική πολιτική, γιατί είναι τέτοιος ο συσχετισμός δυνάμεων και τέτοια η απαίτηση του σύγχρονου κόσμου. Ο σύγχρονος κόσμος δεν αποτελείται κατά πλειοψηφία από τον αγροτικό κόσμο".

Παίρνοντας το λόγο, ο Κ. Καραμανλής τόνισε πως "στο τέλμα βρίσκονται όλα τα έργα υποδομής, όπως η εκτροπή του Αχελώου, ο Ταμιευτήρας Κάρλας και το Φράγμα Σμόκοβου". Ειδικά για τον ΕΛΓΑ, υποστήριξε πως "είναι μηχανισμός εξαπάτησης, είναι μηχανισμός ελαχιστοποίησης της αποτίμησης των ζημιών και επιμήκυνσης όσο το δυνατόν του χρόνου καταβολής των αποζημιώσεων στους αγρότες", καταγγέλλοντας, επίσης, ότι δεν υπάρχει εφαρμογή του πρόσφατου νόμου που ψηφίστηκε για την ενίσχυση των νέων αγροτών.

Απέδωσε στον πρωθυπουργό προσωπικά τη μέχρι τώρα διαπραγματευτική πορεία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όσον αφορά τα αγροτικά θέματα, λέγοντας ότι "ποτέ δεν ανέλαβε προσωπική πρωτοβουλία για την υπεράσπιση των συμφερόντων των αγροτών. Υπεκφεύγει σε τέτοιου είδους κορυφαία ζητήματα". Παράλληλα, ειδικά για τις διώξεις αγροτών, με την κατηγορία της συμμετοχής στις τελευταίες κινητοποιήσεις τους, είπε πως "η κυβέρνηση με τη μέθοδο των δικαστικών διώξεων εκβιάζει τους αγρότες εδώ και δύο χρόνια. Οι διώξεις πρέπει να αποσυρθούν".

ΣΥΝ: Πάνω απ' όλα η ευρωπαϊκή προοπτική

Στη λογική της προσκόλλησης στην "ευρωπαϊκή προοπτική" της γεωργίας, ήταν η τοποθέτηση του εισηγητή του ΣΥΝ Ευάγγελου Αποστόλου,ο οποίος άσκησε κριτική για το ότι τα μέχρι τώρα κοινοτικά κονδύλια "κατασπαταλήθηκαν σε καταναλωτικές ανάγκες" και όχι "σε διαρθρωτικές αλλαγές". Αποκάλεσε την Ατζέντα 2000 "νέα πρόκληση", για να ανταποκριθεί ο αγροτικός κόσμος και τόνισε πως "η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρέπει να αφήσει τη γεωργία της έρμαιο των ανεξέλεγκτων δυνάμεων της παγκόσμιας αγοράς", τονίζοντας ότι "η ευρωπαϊκή γεωργία δεν μπορεί να επιβιώσει σε καθεστώς ελεύθερου παγκόσμιου ανταγωνισμού, πλην ορισμένων εξαιρέσεων".

Τέλος, στη δική του ομιλία, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας,υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο "πώς απλά θα βελτιωθούν οι αριθμοί, αδιαφορώντας για το ότι πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι". Ζήτησε δε από την κυβέρνηση να αλλάξει νοοτροπία σχετικά με το πώς αντιμετωπίζει τους αγρότες και να εγκαταλείψει τη λογική του αυταρχισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ