Σάββατο 20 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΣΟΚ
"Το ξύλο και η βία δε μας βγαίνουν και άσχημα"!

Νέο γύρο καταστολής προϊδεάζουν τα όσα, σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ", διεμείφθησαν στη χτεσινή κυβερνητικο - κομματική συνεδρίαση, ενώ ορίστηκε έκτακτη συνεδρίαση την Τρίτη στο Μαξίμου, με θέμα το σχεδιασμό αντιμετώπισης των λαϊκών αντιδράσεων, που θα επιφέρουν οι κυβερνητικές επιλογές σε εργασιακές σχέσεις, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ και συγκοινωνίες μέσα στο καλοκαίρι

Σε μια εφ' όλης της ύλης εισήγηση προχώρησε χτες ο Κ. Σημίτης στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής και Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, με αναφορές στη Σύνοδο Κορυφής του Κάρντιφ, στις δημοσιονομικές εξελίξεις στην ΕΕ, στην κατάσταση που διαμορφώνεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

Εκεί όμως που επικέντρωσαν την προσοχή τους οι συσκεπτόμενοι ήταν η διαμόρφωση ενός τέτοιου πολιτικού σχεδιασμού, ώστε να "ληφθούν μέτρα" εκ των προτέρων για να αποκρουστούν οι λαϊκές αντιδράσεις ενόψει των επελάσεων κατά των εργασιακών σχέσεων, των ΕΛΤΑ, του ΟΣΕ και των συγκοινωνιών, το αμέσως επόμενο διάστημα. Στα πλαίσια δε της προπαγάνδας που θα ακολουθηθεί είναι και το επιχείρημα πως, όσα κάνει σήμερα το ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων και της κατάργησης των κοινωνικών - εργασιακών δικαιωμάτων, είναι.... "χάδια μπροστά σε αυτά που έκαναν οι σοσιαλιστές Μιτεράν και Γκονζάλες"!

Μάλιστα, το περίγραμμα των μεθοδεύσεων της κυβέρνησης, που προϊδεάζουν για ακόμα μεγαλύτερη χρήση των κατασταλτικών μηχανισμών, θα καθοριστεί σε ειδική συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, που ορίστηκε για την ερχόμενη Τρίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου... Ας σημειωθεί ότι, όπως έλεγαν κυβερνητικοί παράγοντες χτες, εκτιμήθηκε ότι τελικά "όλο αυτό το κλίμα ξύλου και βίας δε μας πάει και άσχημα"!!!

"Δεν είμαστε απομονωμένοι"...

Σύμφωνα με την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου προς τους δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των "θετικών αποτελεσμάτων" που είχε για την Ελλάδα η πρόσφατη Σύνοδος της ΕΕ, ενώ μίλησε για "πρόοδο" που σημειώθηκε στην προοπτική της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Σε ό,τι αφορά τα θέματα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος, ο Κ. Σημίτης ισχυρίστηκε ότι "τα δικά μας θέματα ακούστηκαν με προσοχή από τους εταίρους" και αποκάλεσε "ψευδή εικόνα" και "εντύπωση" την καταγραφή του γεγονότος ότι οι υπόλοιποι "14" έθεσαν έναντί τους την Ελλάδα... Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διευρύνοντας αυτού του τύπου την επιχειρηματολογία, έφτασε να μιλήσει χτες μέχρι και για "ευμενή αντίδραση" των εταίρων της κυβέρνησης, στο Κάρντιφ...Σχετικά με τα οικονομικά και τις δημοσιονομικές εξελίξεις στην ΕΕ, ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως οι ίδιοι πόροι συνιστούν ένα "μεγάλο θέμα", που δεν μπορεί να κλείσει ενόψει των εκλογών στη Γερμανία, το φθινόπωρο. Ο Κ. Σημίτης έκανε παρουσίαση των διαφορών που καταγράφηκαν γύρω από το θέμα μεταξύ των ισχυροτέρων χωρών της ΕΕ, ενώ διέβλεψε ότι μέχρι το Μάρτη του 1999, οπότε και έχει προγραμματιστεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής από τη Γερμανία, θα υπάρξουν έντονες διαβουλεύσεις γύρω από το θέμα.

Ενδεχόμενη
"ένταση διαρκείας"

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Δ. Ρέππα, ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δεν απέκλεισε το "φαινόμενο της έντασης" των τελευταίων ημερών "να έχει συνέχεια", και υποστήριξε ότι από ελληνικής πλευράς χρειάζεται "ψυχραιμία" και "αποφασιστικότητα". "Δεν πρέπει να παγιδευτούμε" στην όξυνση που επιδιώκει η Τουρκία, φέρεται να είπε ο Κ. Σημίτης, που εκτίμησε ότι λόγω της "μεταβατικής φάσης" και της παρατεταμένης εκλογικής περιόδου στη γείτονα, πολιτικές δυνάμεις της Τουρκίας μπορεί να επενδύσουν στα Ελληνοτουρκικά για να ενισχύσουν την παρουσία τους στην εσωτερική της πολιτική σκηνή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση αποφασίστηκε να χαμηλώσουν όσο γίνεται οι τόνοι γύρω από το τηλεφώνημα Κλίντον, ώστε να μη... δυσανασχετήσει η "σύμμαχος", ενώ σημειώθηκε ότι η προπαγάνδιση αυτού του περιβόητου "όχι" προς τον Κλίντον μπορεί να αξιοποιηθεί και να ενισχυθεί εν ευθέτω χρόνω για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.

Πάση θυσία
στην ΟΝΕ

Σε ό,τι αφορά την εσωτερική πολιτική σκηνή, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά των "μικρών συντεχνιακών ομάδων", όπως τις αποκάλεσε, που αντιμάχονται την κυβερνητική πολιτική. Εριξε βάρος στην προπαγάνδιση της "αναγκαιότητας" των διαρθρωτικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση, ενώ επανέλαβε τα περί "στήριξης" που παρέχει στο ΠΑΣΟΚ η πλειοψηφία του λαού... Σταθερή επανάληψη του πρωθυπουργικού λόγου ήταν η εμμονή του στο "πρωταρχικό στόχο" της κυβέρνησης, που δεν είναι άλλος από τη συμμετοχή της χώρας στην ΟΝΕ. Αξιοσημείωτη είναι η τακτική προσεταιρισμού διά της "κολακείας" του "συνδικαλιστικού κινήματος". "Το συνδικαλιστικό κίνημα δέχεται στη συντριπτική του πλειοψηφία ως σωστή την πορεία" της κυβέρνησης, υποστήριξε σχετικά ο Δ. Ρέππας, ως... συμπέρασμα της συνεδρίασης (σ.σ.: συμπέρασμα που προφανώς αφορούσε τις κυβερνητικοδίαιτες συνδικαλιστικές ηγεσίες). Μάλιστα δεν παραλείφθηκε να τονιστεί ότι το συνδικαλιστικό κίνημα και η πλειοψηφία των εργαζομένων πρέπει να εμφανίζονται ως "συνεργάτες και συμπαραστάτες της κυβέρνησης", σε αντιπαράθεση με τη "μειοψηφία που διακατέχεται από συντεχνιακές συμπεριφορές και απόψεις"...

Τέλος, στη συνεδρίαση έγινε λόγος για "καλύτερη ανάπτυξη των εσωκομματικών διαδικασιών" και για "καλύτερη ενημέρωση του κόμματος επί της κυβερνητικής πολιτικής", ενώ, όπως έλεγαν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, προσδιόριζαν ως απόσταγμα της συνεδρίασης την απόφαση πως "προχωράμε ακάθεκτοι"...

Ν. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ