Σάββατο 20 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Από τον αγώνα πολιτικών κρατούμενων κατά της δικτατορίας (1967-1974)

Πριν από 29 χρόνια, στις 5.6.1969, οι 1.200 αγωνιστές στο φασιστικό στρατόπεδο Λακκί της Λέρου, τους οποίους κρατούσε ομήρους η εγκληματική δικτατορία, σε συνθήκες εξοντωτικής αυστηρής απομόνωσης, έστειλαν επιστολή - έκκληση προς τους 4 "Μεγάλους" της αντιφασιστικής νίκης του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου και ταυτόχρονα στη διεθνή ανθρωπότητα.

Η αποστολή της έγινε παράνομα, κάτω από τη μύτη των δεσμοφυλάκων μας, σε απερίγραπτα επικίνδυνες συνθήκες. (Ο επικεφαλής ασφαλίτης της Διοίκησης Φρουράς του στρατοπέδου, από το κακό του, για πολλές μέρες είχε χάσει τον ύπνο του).

Η έκκλησή μας μεταδόθηκε από το Ρ/Σ "Φωνή της Αλήθειας" και από πολλούς Ρ/Σ του εξωτερικού.

Διαβάστηκε σε συγκεντρώσεις που πραγματοποιηθήκανε σε πολλές χώρες, σε συνελεύσεις εργαζόμενων στα εργοστάσια κι έγιναν ανοιχτές ομιλίες και συζητήσεις.

Βοήθησε στην προβολή της καταγγελίας του δράματος του ελληνικού λαού και της σωτηρίας των πολιτικών κρατουμένων. Η φωνή διαμαρτυρίας μας, βρήκε μεγάλη απήχηση στην προοδευτική ανθρωπότητα - σ' όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης - και προκάλεσε θερμές εκδηλώσεις συμπαράστασης προς τον αγωνιζόμενο λαό μας, για την απαλλαγή του από τη φασιστική χούντα.

Η επιτυχία της επιστολής, είχε δημιουργήσει, αγωνιστική αισιοδοξία, στους έγκλειστους κρατούμενους, της δικτατορίας των "μαύρων Συνταγματαρχών".

ΜΑΡΙΝΟΣ ΠΕΤΡΟΥΝΙΑΣ

(ένας από τους 1.200)

Ορισμένα αποσπάσματα της έκκλησης

Εκκληση των 1.200 πολιτικών κρατούμενων του φασιστικού στρατοπέδου Λακκί Λέρου.

Προς

Τις 4 μεγάλες Δυνάμεις (Σ.Ε., ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία).

- Η φασιστική χούντα γέμισε τη χώρα με άντρα βασανιστηρίων και στρατόπεδα. Τα θύματά της είναι πάρα πολλά. Μα ο λαός αντιστέκεται και αναπτύσσει αγώνα, για να υπερασπίσει τη ζωή του και τις ελευθερίες του.

- Σ' αυτή τη βασανιστική πορεία, στρέφει ελπιδοφόρα βλέμματα προς εσάς, με το μεγάλο σας κύρος.

Τότε, στη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, η Ελλάδα έκανε αγόγγυστα το χρέος της, έγινε τρανό παράδειγμα και συνέβαλε αποφασιστικά στη νίκη.

Αυτή η μεγάλη προσφορά υμνήθηκε πολύ.

- Υποσχεθήκατε ν' αναλάβετε και να περιφρουρήσετε τη ζωή των λαών από τα φασιστικά χτήνη... για μια πολιτισμένη ανθρωπότητα και την εκτός νόμου θέση της βίας.

Ομως η Ελλάδα σήμερα έχει καθεστώς βίας - στυγνό φασισμό.

Εμείς είμαστε έγκλειστοι, σε στρατόπεδο πειθαρχημένης διαβίωσης, χιτλερικού τύπου, κάτω από αφόρητες συνθήκες, κλεισμένοι με συρματόπλεγμα.

- Η χούντα αφού δεν μπόρεσε να μας υποτάξει, να μας εξουδετερώσει πολιτικά, μας εξοντώνει μεθοδικά. Αποτέλεσμα, οι αλλεπάλληλοι θάνατοι συγκρατουμένων μας.

Ο ηλικιωμένος συγκρατούμενός μας Χ''βασιλειάδης, απεβίωσε από διάρροια, ο Καττής αυτοκτόνησε, ο Παπαδόπουλος έμεινε από την καρδιά του, γιατί δεν του παρασχέθηκε οξυγόνο, ο Μιχαηλίδης, νέο παιδί, απεβίωσε άξαφνα. Κατά τον ίδιο τρόπο χάθηκαν και μια σειρά άλλοι συγκρατούμενοί μας.

- Με τους ψυχικούς βασανισμούς, τις σωματικές μας κακοποιήσεις - βασανιστές ο διοικητής της Ασφάλειας Καραμπαχτσής και ο πάτρωνάς του δ/τής του στρατοπέδου Ιωαν. Χαϊδεμένος - οδηγούμαστε στο θάνατο. Αυτό θα το διαπιστώσετε και από τις εκθέσεις του ΔΕΣ που μας επισκέφθηκε.

- Μας έχουν πλήρως απομονωμένους.

- Σκεφτείτε, ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που διατηρεί γυναικείο στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Τέλος, δεν προλαβαίνουμε ούτε στο σπίτι μας να πάμε να πεθάνουμε, όταν είμαστε καταδικασμένοι από επάρατες αρρώστιες.

Ο δικηγόρος Γιώργος Χριστόπουλος, νοσηλευόμενος σε νοσοκομείο της Αθήνας, από καρκίνο, του δόθηκε απολυτήριο, έξι ώρες πριν να πεθάνει, όταν ήταν αδύνατη η μετακίνησή του κι έτσι δεν μπόρεσε να πεθάνει στο σπίτι του.

- Κατ' επανάληψη κάναμε αποχή συσσιτίου, απεργία πείνας κλπ. και απευθύναμε φωνή διαμαρτυρίας προς πάσα κατεύθυνση να καταγγείλουμε το συντελούμενο σε βάρος μας έγκλημα και να ζητήσουμε τη σωτηρία μας.

Ο κυριότερος παράγοντας, για το ότι ζούμε σήμερα και δε μας δολοφόνησαν αμέσως όλους - έχουμε χρέος να το πούμε - είναι η αποφασιστική στάση της Σ.Ε., του σοσιαλιστικού στρατοπέδου και σε συνέχεια η συμπαράσταση του ελληνικού λαού και της διεθνούς κοινής γνώμης.

- Κάνουμε έκκληση στο μεγάλο σας κύρος, να ενδιαφερθείτε.

Είναι απόλυτα στο χέρι σας, ν' αποκατασταθεί η ομαλότητα και στη χώρα μας. Είναι στο χέρι σας, να διαλυθούν τα στρατόπεδα, να αδειάσουν τα μπουντρούμια και οι φυλακές, να σταματήσουν τα βασανιστήρια.

Ολη η Ελλάδα είναι ένα στρατόπεδο.

Μην ξεχνάτε, τότε, μαζί χύσαμε το αίμα μας, για να λείψουν αυτά τα αίσχη, από το πρόσωπο της Γης.

Κάποτε θα σας τεθεί το ερώτημα από τους λαούς σας, τους κληρονόμους σας και θα γράψει η ιστορία.

- Είμαστε βέβαιοι, ότι στην έκκληση σωτηρίας μας, θα πράξετε το καθήκον σας που απορρέει από τις υψηλές σας ευθύνες και θα σταματήσετε την εξόντωσή μας.

Οι 1.200 πολιτικοί κρατούμενοι

στο στρατόπεδο Λακκί Λέρου

5 Ιούνη 1969

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από τον τρόμο στην αντίσταση...(2024-06-26 00:00:00.0)
«Για την ανάστασή σου λαέ μας...»(2023-04-15 00:00:00.0)
Υλικά από την αλληλογραφία του Ναπολέοντα Σουκατζίδη(2017-11-08 00:00:00.0)
Μορφωτική δουλειά μέσα στο στρατόπεδο(2017-06-03 00:00:00.0)
Να κλείσουν τώρα η Αμυγδαλέζα και όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών!(2014-11-21 00:00:00.0)
32 «G» στο Νταχάου(2003-04-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ