Σάββατο 20 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Αντίσταση στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς

Παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ Αχιλ. Κανταρτζή και Β. Μπούτα στη συζήτηση της έκθεσης της Διακομματικής Επιτροπής για τα προβλήματα των αγροτών

Συζητήθηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής για το αγροτικό πρόβλημα, η οποία είχε συγκροτηθεί μετά το ξέσπασμα των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων το Δεκέμβρη του 1996. Η έκθεση περιλαμβάνει τέσσερις χωριστές προτάσεις, που κατέθεσαν τα κόμματα της Βουλής.

Αναφερόμενος στην προϊστορία της Επιτροπής αυτής ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αχιλ. Κανταρτζής,υπογράμμισε ότι το Δεκέμβρη του 1996 "έγινε προσπάθεια να καλλιεργηθούν αυταπάτες μέσα στην αγωνιζόμενη αγροτιά, ότι δήθεν με τη λειτουργία αυτής της Διακομματικής Επιτροπής ή με τα άλλα Συμβούλια Αγροτικής Πολιτικής θα δοθούν λύσεις στα προβλήματα που βασανίζουν την αγροτιά του τόπου μας".

Το ΚΚΕ, είπε, συμφώνησε με τη σύστασή της, χωρίς όμως να έχει αυταπάτες, και τόνισε:

"Δεν άφηναν περιθώριο για αυταπάτες η πολιτική, αλλά και η πρακτική την οποία ακολουθούσαν τα κόμματα και ήταν γνωστή. Ακόμη δεν άφηνε περιθώρια για αυταπάτες ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε τις αγροτικές κινητοποιήσεις η κυβέρνηση, στέλνοντας χιλιάδες αγρότες στα δικαστήρια, γιατί αντιπάλεψαν και αντιπαλεύουν μια ολέθρια πολιτική για τον τόπο μας.

Το ΚΚΕ κατέθεσε τη δική του πρόταση πορίσματος και βέβαια δεν ήταν δυνατόν να βγει κοινό πόρισμα, αφού είχε να κάνει με τη βασική επιλογή: Ποιο δρόμο δηλαδή θα ακολουθήσει η χώρα μας: Αυτόν που επιβάλλουν τα συμφέροντα των μεγαλοβιομηχάνων και η Ευρωπαϊκή Ενωση ή τον άλλο δρόμο, για μία ανάπτυξη προς όφελος της χώρας και του λαού μας;".

Ο βουλευτής του Κόμματος αναφέρθηκε στις ευθύνες που έχουν τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ για τα προβλήματα των αγροτών, αφού συμφωνούν στο να προωθηθούν οι αλλαγές που επιβάλλονται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, από την ΓΚΑΤΤ, από την "Ατζέντα 2000" και σπρώχνουν στο ξεκλήρισμα τη φτωχή και μεσαία αγροτιά του τόπου μας.

Αναπτύσσοντας τις προτάσεις του τόνισε ότι για το ΚΚΕ οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις οικογενειακού χαρακτήρα και οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί αποτελούν βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της γεωργίας. Με τις ποσοστώσεις, είπε, και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ανάπτυξη και γι' αυτό βασικό διεκδικητικό στοιχείο της χώρας, για όσο παραμένει μέσα στην ΕΕ, πρέπει να είναι η κατάργηση των περιορισμών και ιδιαίτερα εκεί που η χώρα μας είναι ελλειμματική. Καθοριστικός είναι ο ρόλος των συνεταιρισμών και για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του μικρού κλήρου. Πρέπει να προχωρήσουμε σε παραγωγικούς συνεταιρισμούς. Αυτοί μπορούν να εξασφαλίσουν στον μικρομεσαίο αγρότη τα πλεονεκτήματα των μεγάλων εκμεταλλεύσεων, να συμβάλλουν καθοριστικά στη μείωση του κόστους παραγωγής, με τη δραστηριοποίησή τους στην παραγωγή, αλλά και στις συλλογικές μεταποιητικές και εμπορικές δραστηριότητες.

Ο Β. Μπούτας

Η πρόταση για την Επιτροπή έγινε από το ΣΥΝ, για να βοηθηθεί η κυβέρνηση στη δύσκολη για αυτήν περίοδο των αγροτικών κινητοποιήσεων, τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας και υπογράμμισε ότι εκτός από το ΚΚΕ τα υπόλοιπα κόμματα θα μπορούσαν να καταλήξουν σε ένα κοινό πόρισμα, αφού υποδεικνύουν τον "ευρωπαϊκό μονόδρομο".

Το ΚΚΕ, τόνισε, είναι κοντά στο μικρό και μεσαίο αγρότη, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, η οποία διά του "πρόωρα συνταξιοδοτημένου μαρξιστή" υπουργού Γεωργίας υπηρετεί τα σχέδια της άρχουσας τάξης, με τη βοήθεια της ΝΔ και του ΣΥΝ, που αθωώνουν την ΕΕ από κάθε ευθύνη για το ξεκλήρισμα της αγροτιάς. Ο Β. Μπούτας υπογράμμισε ότι είναι λάθος η άποψη που εκφράζεται από τα άλλα κόμματα, πως η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική για τον αγροτικό τομέα, και ανέφερε μία σειρά από παραδείγματα που δείχνουν όχι μόνο την ύπαρξη μιας πολιτικής, αλλά τη χάραξη μίας συνειδητά αντιαγροτικής πολιτικής. Τέτοια παραδείγματα είναι οι νόμοι για τον ΟΓΑ, σύμφωνα με τους οποίους αυξάνονται οι εισφορές και μειώνεται η αγροτική σύνταξη, η απόφαση για αύξηση κατά 50% των εισφορών υπέρ του ΕΛΓΑ, η πρόταση για την κατάργηση των Οργανισμών Καπνού και Βάμβακος.

"Δεν είναι πολιτική όλα αυτά;", είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και τόνισε ότι τα άλλα κόμματα δεν το λένε, επειδή στην ουσία συμφωνούν με αυτή. Υπογράμμισε δε ότι, παρά το ότι μειώθηκαν οι τιμές σε μία σειρά αγροτικά προϊόντα, εντούτοις για τον καταναλωτή τα προϊόντα εξακολουθούν να είναι ακριβά.

Σχολιάζοντας τα όσα λέει η κυβέρνηση, ότι χρειάζεται να ανέβει η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων, είπε πως κάτι τέτοιο είναι υποκριτικό, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση μειώνει τις δαπάνες και δεν προχωράει στα απαραίτητα έργα υποδομής. Την ώρα, τόνισε, που ακόμα και οι ΗΠΑ επεξεργάστηκαν πρόγραμμα, με το οποίο ενισχύουν τους αγρότες τους.

Ο Στ. Τζουμάκας, διακόπτοντας τον Β. Μπούτα, είπε ότι στις δημοτικές το ΚΚΕ συνεργάζεται με τη ΝΔ, για να πάρει την απάντηση πως το ΚΚΕ στηρίζει αγωνιστές, σε ένα πρόγραμμα που είναι αντίθετο με τη σημερινή πολιτική. Αναφερόμενος ειδικότερα στην Καρδίτσα, είπε ότι "θα έχουμε ένα νομάρχη που όταν εσείς στέλνετε τα ΜΑΤ στους αγρότες, αυτός θα είναι επικεφαλής στα τρακτέρ". Τέλος, για τις δίκες των αγροτών, ανάφερε ότι είναι απαράδεκτο να κρατούνται όμηροι των δικαστηρίων χιλιάδες αγρότες, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα τους βρει και πάλι μπροστά της και το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για είναι πιο δυναμωμένος ο αγώνας τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγροτική ανάπτυξη προς όφελος του λαού(2013-03-30 00:00:00.0)
Το ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτών θα ενταθεί(2008-12-25 00:00:00.0)
Η πολιτική της ΕΕ συντηρεί τα προβλήματα(1998-12-12 00:00:00.0)
"Ο αγώνας είναι μονόδρομος"(1998-03-24 00:00:00.0)
Καταστροφική για την κτηνοτροφία η πολιτική της ΕΕ(1997-12-09 00:00:00.0)
Καταστρέφετε την αγροτική οικονομία(1997-11-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ