Παρασκευή 28 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Β. ΜΠΟΥΤΑΣ
Καταστρέφετε την αγροτική οικονομία

Συνεχίστηκε η συζήτηση του προϋπολογισμού, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Για τρίτη μέρα συνεχίστηκε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση του προϋπολογισμού με τις τοποθετήσεις των ειδικών εισηγητών των κομμάτων και εκ μέρους του ΚΚΕ τοποθετήθηκε χτες ο βουλευτής Β. Μπούτας ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην αγροτική οικονομία και στα πλήγματα που αυτή δέχεται και από τον προϋπολογισμό αλλά και από τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική.

Ο Β. Μπούτας κατήγγειλε ότι ο αγροτικός τομέας βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα που δημιουργεί η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης ενώ φέτος με ιδιαίτερη ένταση συνεχίστηκε η αντιαγροτική πολιτική. Συγκεκριμένα τόνισε:

"Ζοφερότερο προδιαγράφεται το άμεσο μέλλον της γεωργίας στα πλαίσια της νέας συμφωνίας του ΠΟΕ (πρώην ΓΚΑΤΤ) και της Ατζέντας 2000 που εξειδικεύει τις κατευθύνσεις του Μάαστριχτ στην αγροτική οικονομία. Η εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της ΓΚΑΤΤ είχε σαν αποτέλεσμα το έλλειμμα του αγροτικού ισοζυγίου να εκτιναχτεί το 1996 στο ύψος των 858 εκατ. δολαρίων ενώ το αντίστοιχο έλλειμμα με τις χώρες της ΕΕ ξεπέρασε το 1 τρισ. 081 δισ. δολάρια".

Τα στοιχεία αυτά, είπε ο Β. Μπούτας, αποδεικνύουν ότι συνειδητά η Ευρωπαϊκή Ενωση και η κυβέρνηση καταστρέφουν την αγροτική οικονομία και μετατρέπουν τη χώρα μας στον καλύτερο καταναλωτή των αποθεμάτων των αγροτικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αποδεικνύουν επίσης ότι ο λεγόμενος πακτωλός χρημάτων της ΚΑΠ που έρχονται στη χώρα μας δεν έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα αλλά αποδιαρθρωτικό και υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα και το μέλλον της γεωργίας.

Οι επιδοτήσεις, υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, πηγαίνουν στους εμπόρους και βιομήχανους για να μεταφερθούν δήθεν στην κατανάλωση και δήλωσε:

"Επεσαν οι τιμές στο σιτάρι από 57 δρχ. στις 37 δρχ. το 1997 την ίδια όμως περίοδο οι τιμές των ζυμαρικών και του ψωμιού όχι μόνο δε μειώθηκαν αλλά αυξήθηκαν με μεγαλύτερους ρυθμούς. Το ίδιο συμβαίνει στο βαμβάκι, στη βιομηχανική ντομάτα κλπ. Οι ονομαστικές τιμές σε όλα σχεδόν τα αγροτικά προϊόντα (βαμβάκι, σιτηρά, ρύζι, λάδι, σταφίδα, οπωροκηπευτικά κ. ά. ) είναι μικρότερες από αυτές πριν την αναθεώρηση της ΚΑΠ το 1992 ενώ μείωση σημειώθηκε και στις επιδοτήσεις (σιτηρά, ρύζι, αιγοπρόβατα) με διάφορες προφάσεις".

Οι μειώσεις αυτές, είπε ο Β. Μπούτας, σε συνδυασμό με την ανελέητη αύξηση των αγροτικών εφοδίων, μηχανημάτων, τόκων στην ΑΤΕ, είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος. Ετσι ενώ μειώνεται ο αγροτικός πληθυσμός, το αγροτικό εισόδημα δε φτάνει ούτε στο 60% του εισοδήματος των άλλων τομέων. Οι επενδύσεις στη γεωργία συνεχίζουν να μειώνονται με ρυθμό 3,5% το χρόνο και αντιπροσωπεύουν μόνο το 5% των συνολικών επενδύσεων ενώ η γεωργία συμμετέχει με διπλάσιο ποσοστό στο ΑΕΠ.Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε και στο θέμα της παρακράτησης του φόρου των μισθωτών λέγοντας ότι αυτό που απλώς θα αλλάξει είναι ότι τον πρώτο μήνα του 1998 θα παρακρατηθεί το 1/14 του συνολικού ετήσιου φόρου που αναλογεί στον μισθωτό και έτσι δε θα υπάρχει το φαινόμενο των μεγάλων επιστροφών φόρου ή των μεγάλων χρεώσεων.

Επίσης ανακοίνωσε ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού 1997 θα ανέλθουν συνολικά στα 8 τρισ. 430 δισ. δρχ. και από αυτά έχουν ήδη το πρώτο δεκάμηνο εισπραχθεί 6 τρισ. 753 δισ. δρχ. ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν εισπραχθεί και τα υπόλοιπα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οργιάζει η κερδοσκοπία των εμποροβιομηχάνων (2008-05-07 00:00:00.0)
Εργαλεία των εμποροβιομηχάνων (2004-10-03 00:00:00.0)
Στη ρότα αφανισμού των φτωχών αγροτών (2003-07-13 00:00:00.0)
Στον «Καιάδα» της ΕΕ (2000-10-20 00:00:00.0)
Ξεκάθαρος στόχος το ξεκλήρισμα (1997-10-10 00:00:00.0)
Κακή η τύχη και της σιτοκαλλιέργειας με ΕΕ και ΓΚΑΤΤ (1996-09-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ