Παρασκευή 28 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αμυντική θωράκιση πέρα από τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Την ανάγκη αμυντικής θωράκισης της χώρας, πέρα από τις ανάγκες και τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, επισημαίνουν σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και Μπ. Αγγουράκης,που αναφέρεται στην πορεία υλοποίησης του νέου εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων.

"Σοβαρότατο ζήτημα, τονίζεται στην Ερώτηση, για την οικονομία, την άμυνα της χώρας, αλλά και το δυνάμωμα ή το "σπάσιμο" της εξάρτησης από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και οργανισμούς είναι τα εξοπλιστικά προγράμματα - ΕΜΠΑΕ 1996-2000.

Η αρνητική τοποθέτηση του ΚΚΕ κατά τη συζήτηση αυτών των προγραμμάτων δε σημαίνει έλλειψη ενδιαφέροντος για την άμυνα της χώρας. Σηματοδοτεί ακριβώς το αντίθετο, την ανάγκη αυτοτέλειας στην αμυντική θωράκιση της χώρας, μακριά και έξω από τους αμερικανονατοϊκούς σχεδιασμούς, που πλήττουν θανάσιμα την άμυνα της χώρας και καταργούν με ευθύνη και της κυβέρνησης κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αδιάψευστος μάρτυρας οι τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο, με τη σχεδιαζόμενη εφαρμογή της νέας δομής του ΝΑΤΟ.

Μετά τη συνάντηση του ΥΠΕΘΑ με το διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ (20/11/97), από δηλώσεις και δημοσιεύματα στον Τύπο, φαίνεται ότι προωθούνται άμεσα αγορές ύψους 2 τρισ. δρχ. Λέγεται ότι τη μερίδα του λέοντος εξασφάλισαν οι ΗΠΑ και κάποιες μικρές παραγγελίες Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία.

  • Εχουν πραγματοποιηθεί επιδείξεις ρωσικών αεροπλάνων τύπου Σουχόι 27/30, εξαγγέλλονται επιδείξεις Μιράζ 2000 - 5.
  • Η ανάθεση εκσυγχρονισμού των υπαρχόντων F - 4 (Φάντομ) στους Γερμανούς προσκρούει σε νέες οικονομικές απαιτήσεις.
  • Υπάρχουν δηλώσεις στρατιωτικών ηγετών για καταλληλότητα των οπλικών συστημάτων S-300 και άλλες για αγορά αμερικανικών "Πάτριοτ"".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Αμυνας:

  • Υπάρχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα προμηθειών του εξοπλιστικού προγράμματος ένα χρόνο μετά τη συζήτηση στη Βουλή και τι ακριβώς προβλέπει;
  • Αν υπάρχει πρόγραμμα, έχει διαμορφωθεί να υπηρετεί αποκλειστικά την Αμυνα της χώρας, με βάση τη μορφολογία του ελληνικού χώρου ή κινείται για την εξυπηρέτηση ΝΑΤΟικών αναγκών, όπως των πολυεθνικών δυνάμεων ταχείας αντίδρασης για τις λεγόμενες ειρηνευτικές και άλλες αποστολές;
  • Υπάρχουν πιέσεις, με διάφορους τρόπους, από τις ΗΠΑ ή αλλού για αγορές ή αποκλεισμούς και πώς τις αντιμετωπίζει η κυβέρνηση;
  • Ο προϋπολογισμός του 1998 δεν προβλέπει μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης της πολεμικής βιομηχανίας. Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μέτρο και ποιο είναι αυτό, ώστε τα επόμενα χρόνια να αναπτυχθεί ουσιαστικά η αμυντική βιομηχανία ή προσκρούει σε πιέσεις και σε συμφέροντα στρατιωτικο-βιομηχανικών συμπλεγμάτων και μιζαδόρων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ