Παρασκευή 28 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με σημαία το νεοφιλελευθερισμό

Κυριολεκτικά "τα 'δωσε όλα" στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο ο Κ. Καραμανλής με την ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο

"Ο Κ. Σημίτης διακρίνεται από δειλία, ατολμία, δεν μπορεί. Εμείς είμαστε τολμηροί, αποτελεσματικότεροι, αξιόπιστοι και σας σεβόμαστε"!. Σ' αυτά τα λόγια συμπυκνώνεται το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ, με την ομιλία του, προχτές το βράδυ στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Μια ομιλία με την οποία κυριολεκτικά "τα έδωσε όλα" στην οικονομική ολιγαρχία και τα μεγάλα αφεντικά, προκειμένου να πείσει ότι αυτός και το κόμμα του είναι πιστοί και συνεπείς διεκπεραιωτές των συμφερόντων τους και άρα πρέπει να τους "εμπιστευτούν". Ταυτόχρονα, όμως, πάσχισε να πείσει ότι η υποταγή των πάντων στο κεφάλαιο είναι... προς όφελος των εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων.

Περιγράφοντας τις "λύσεις" που προτείνει το κόμμα του για την οικονομία, κατέστησε ολοφάνερο ότι έχει κάνει σημαία του το νεοφιλελευθερισμό και τις πλέον σκληρές αντιλαϊκές επιλογές.

Ξεκινώντας από τις αποκρατικοποιήσεις τόνισε ότι εκτός από τα "φυσικά μονοπώλια" (δίκτυα ΔΕΗ, ΟΤΕ, φυσικού αερίου και σιδηρόδρομοι) "δεν υπάρχει κανένας λόγος οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα να μην αφήνεται ανοιχτή στον ανταγωνισμό". Στα παραδείγματα για τις συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις που πρέπει να γίνουν, ανέφερε τις κρατικές τράπεζες, τις αστικές συγκοινωνίες, την "Ολυμπιακή Αεροπορία" - άμεσα οι θυγατρικές και αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή στο εξωτερικό για την ΟΑ - άμεσο κλείσιμο του ΟΑΕ και ξεπούλημα των "προβληματικών". Επιχειρώντας να πείσει για τις προωθημένες νεοφιλελεύθερες απόψεις του δε δίστασε να τονίσει ότι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες των ιδιωτών πρέπει ακόμα και όταν αποτυγχάνουν "να ενισχύονται" (!), να επιδοτούνται δηλαδή από το κράτος, ενώ κάτι τέτοιο απαγορεύεται βέβαια για τις κρατικές.

Η δεύτερη πρότασή του στοχεύει στη δραστική περικοπή των δημοσίων (κοινωνικών) δαπανών και η τρίτη στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, με αιχμή τη θέσπιση κινήτρων στους δημόσιους υπαλλήλους για απόδοση "και κυρώσεις για τη μη απόδοση".

Ιδιαίτερα, σημασία έδωσε ο Κ. Καραμανλής στο θέμα των επενδύσεων, μόνο και μόνο για να υποστηρίξει ότι το κόμμα του μπορεί να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις και τα "κίνητρα" στους επιχειρηματίες, εγχώριους και ξένους, για την απρόσκοπτη δράση τους. Αφού ισχυρίστηκε ότι επενδύσεις δε γίνονται, γιατί υπάρχει "ασταθές περιβάλλον, έλλειψη εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις, φορολογικά αντικίνητρα", πρόσθεσε ότι οι παρακινήσεις του πρωθυπουργού στον επιχειρηματικό κόσμο να επενδύσει δεν εισακούονται, γιατί "δεν υπάρχει ούτε ο οφειλόμενος σεβασμός προς τον επιχειρηματικό κόσμο" (!). Επιπλέον, έμμεσα υποσχέθηκε ότι θα απαλλάξει από τους όποιους φόρους το κεφάλαιο, προκειμένου"να γίνει η χώρα σημείο έλξης επενδυτικού ενδιαφέροντος". Ως δεδομένο θεώρησε ακόμα ότι μέσα στις διαρθρωτικές αλλαγές, που πρέπει να γίνουν είναι"η μεγαλύτερη ελαστικότητα στην αγορά εργασίας". Οσον αφορά την εισοδηματική πολιτική, δημαγωγικά υποστήριξε ότι πρέπει να καλύπτονται οι απώλειες από τον πληθωρισμό, αλλά, έσπευσε να συμπληρώσει ότι αποτελεί επίδειξη λαϊκισμού και δημαγωγίας, "εάν οποιοσδήποτε βγει και τάξει εύκολες παροχές σε οποιονδήποτε Ελληνα και βεβαίως στους εργαζόμενους".

"Διαφορές"

Η βασική διαφορά που υπάρχει, κατά τον πρόεδρο της ΝΔ, μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ είναι η στάση τους απέναντι στο κράτος. Η ηγεσία της ΝΔ δεν έχει βέβαια διαφορετική αντίληψη από αυτή του Κ. Σημίτη για το ρόλο του κράτους - "κράτος στρατηγείο" θέλει ο πρωθυπουργός, "κράτος σε ρόλο ρυθμιστή και επόπτη" ζήτησε και ο Κ. Καραμανλής - αλλά "υπερέχει" έναντι του κυβερνώντος κόμματος, γιατί "δεν έχει εξαρτήσεις από ένα κομματικό κράτος που συντηρεί έναν κομματικό στρατό". Η ύπαρξη της "κομματικής νομενκλατούρας" εξηγεί την "αποτυχία" της κυβέρνησης, γιατί δεν μπορεί να συγκρουστεί μαζί της, αφού σε αυτή στηρίχτηκε για να ανέβει στην εξουσία και τη χρησιμοποιεί και σήμερα για να διατηρηθεί σε αυτή.

Απαντώντας στο ερώτημα "ποιος μπορεί να τα κάνει όλα αυτά", που ο ίδιος έθεσε, αρχικά δήλωσε ότι "είναι πασιφανές ότι ο κ. Σημίτης δεν μπορεί". Ταυτόχρονα, επιχείρησε να πείσει ότι και το κόμμα του μπορεί να εξασφαλίσει την "κοινωνική συνοχή", γιατί οι απόψεις του κόμματός του είναι πλειοψηφία, αλλά και γιατί τα εσωκομματικά της ΝΔ "θεραπεύτηκαν" και ο ίδιος εγγυάται ότι "δε θα επιτρέψει να εμφανιστούν ποτέ ξανά".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ