Παρασκευή 28 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
Μεθοδεύσεις - "πακέτο" και "σφήνες"!

Με υπόγειες μεθοδεύσεις και αλληλλοϋπονομεύσεις μεταξύ τους, που στόχο έχουν να εκβιάσουν τους οπαδούς τους, οι εταίροι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ προωθούν την κεντροαριστερή συνεργασία τους στο Δήμο της Αθήνας και ευρύτερα. Κι ενώ, επίσημα, οι ηγεσίες των συνεταίρων έχουν δώσει το χρίσμα στην Μ. Δαμανάκη, ως κοινής υποψήφιας για το Δήμο Αθήνας, στο παρασκήνιο εξελίσσονται μεθοδεύσεις που πάνε να δημιουργήσουν "τετελεσμένα" και να εκβιάσουν "ανταλλάγματα", η κάθε πλευρά για τον εαυτό της.

Ετσι, χτες ήρθαν στο φως νέα σενάρια που προωθούνται στα πλαίσια των Νομαρχιακών Οργανώσεων Αθήνας του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, που φαίνονται να παζαρεύουν ανταλλάγματα για την αλληλοϋποστήριξη υποψηφίων τους ενόψει των δημοτικών εκλογών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ επίσημα ο ΣΥΝ προβάλλει πως, τάχα, δε συζητάει συνεργασία - "πακέτο" για στήριξη κοινών υποψηφίων δημάρχων από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, προχτές το βράδυ η Νομαρχιακή Β' Αθήνας του ΣΥΝ αποφάσισε και υπέβαλε "πακέτο" για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στους δήμους Β' Περιφέρειας Αθήνας, αρκεί το ΠΑΣΟΚ να δεχτεί να στηρίξει επτά υποψηφίους του ΣΥΝ για αντίστοιχο αριθμό δήμων (αναφέρονται συγκεκριμένα οι δήμοι Καισαριανής, Αλίμου, Ν. Σμύρνης, Πετρούπολης, Κηφισιάς, Βύρωνα και Ν. Πεντέλης)! Παράγοντες του ΠΑΣΟΚ μάλιστα σχολίαζαν πως "ενώ Κεντρικά ο ΣΥΝ λέει ότι δε συζητά και δε θέλει πακέτα, πώς γίνεται να προτείνει περιφερειακά ο ίδιος συμφωνία - πακέτο;".

Κοντά σ' όλα αυτά, κι ενώ ο Δ. Μπέης δηλώνει ότι θα διεκδικήσει να κατέβει υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ κόντρα στην Δαμανάκη, χτες ορισμένες εφημερίδες έκαναν λόγο για "υποψηφιότητα - σφήνα Γλέζου" που, όπως έγραφαν, ενθαρρύνεται από παράγοντες του ΔΗΚΚΙ και το... αντιΣημιτικό ΠΑΣΟΚ! Από το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, απαντούσαν κατηγορηματικά ότι "η υποψηφιότητα Γλέζου είναι ανύπαρκτη". Από την άλλη, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας,απέφυγε να τοποθετηθεί σχετικά, λέγοντας: "Δε θέλω να κάνω σχόλιο γιατί θεωρώ ότι είναι άκαιρη η τοποθέτηση των κομμάτων" και παρέπεμψε σε συνεδρίαση του κόμματός του στις 7 Δεκέμβρη "για συνολικές θέσεις για τους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης - πλατφόρμα προς το λαό της Ελλάδας", όπως είπε. Κατά τα άλλα, δήλωσε: "Την τακτική μας σε σχέση με πρόσωπα και συνδυασμούς θα την προσδιορίσουμε το '98", για να προσθέσει: "Ασφαλώς το ΔΗΚΚΙ θα κάνει προσεκτικές κινήσεις, με στόχο να υπάρξει ένα κοινωνικό, προοδευτικό μέτωπο ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό που υποσκάπτει και τους θεσμούς μεταξύ των οποίων και η Αυτοδιοίκηση".

Ο ίδιος ο Μ. Γλέζος, δήλωσε "διαθέσιμος", ενώ με γραπτή δήλωσή του προβάλλει πως: "Οι προτάσεις και οι αποφάσεις για υποψηφιότητες στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές ανήκουν στους πολίτες. Και, όπως πιστεύω, προσθέτει, μοναδικό τους κριτήριο πρέπει να είναι η πίστη των υποψηφίων στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης και στο ρόλο των δημοτών στα κοινά, δηλαδή στη συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων". Βεβαίως, ο ίδιος, που δήλωνε αντίθετος στον "Ι. Καποδίστρια", αποφεύγει να εξηγήσει πώς επιδιώκει τη στήριξη κομμάτων και κομματικών παραγόντων που ψήφισαν και στηρίζουν το νόμο για την κατάργηση των κοινοτήτων...

Ας σημειωθεί, σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ,πέραν της θέσης πως η υποψηφιότητα Γλέζου συνιστά για την ηγεσία του ανύπαρκτο θέμα, συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστήριζαν ότι, έτσι κι αλλιώς, υποψήφια στην Αθήνα θα είναι η Μ. Δαμανάκη. Απέκλειαν μια αρνητική απόκλιση της ΝΕ Α' Αθήνας του κόμματος, αφού, όπως υποστηρίζουν, η "αντισημιτική" πλειοψηφία δε θα τολμήσει να έρθει σε σύγκρουση με την απόφαση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Πάντως, όπως έλεγαν, σε κάθε περίπτωση η Νομαρχιακή είναι υποχρεωμένη να προτείνει τρεις υποψηφιότητες στο Εκτελεστικό Γραφείο που θα πάρει την τελική απόφαση, η οποία φαίνεται είναι ειλημμένη. Σημείωναν τέλος, ότι από την ηγεσία του Κόμματος αναμένονται και άλλες εκδηλώσεις φαινομένων υπονόμευσης μέχρι τον επόμενο Φλεβάρη, οπότε η Νομαρχιακή θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ