Παρασκευή 28 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συζήτηση στο CNN για Κυπριακό - Ελληνοτουρκικά

Ο υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος, ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, απάντησε σε ερωτήσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ρ. Ντενκτάς

Η νέα γενιά θέλει να προχωρήσει μπροστά, να μη μείνει κολλημένη στο παρελθόν και θέλει να υπάρξει συνεργασία για την επίλυση του Κυπριακού, την ένωση της διαιρεμένης Κύπρου, την ένταξη της Κύπρου με τη συνεργασία των Τουρκοκυπρίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αυτό ήταν το μήνυμα που θέλησε να μεταφέρει στη διεθνή κοινότητα, απαντώντας σε ερωτήσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, μέσω του διεθνούς τηλεοπτικού δικτύου CNN, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Α. Παπανδρέου.

Σε ζωντανή συνέντευξη από το Λονδίνο, διάρκειας μισής ώρας, που μεταδόθηκε σ' ολόκληρο τον κόσμο από το διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γεώργιος Α. Παπανδρέου, πρόβαλε τις ελληνικές θέσεις και απάντησε σε ερωτήσεις του Ντενκτάς, ο οποίος τηλεφώνησε ως ακροατής από την Κωνσταντινούπολη όπου βρισκόταν, το κανάλι στην Ατλάντα, προκειμένου να υποβάλει τις ερωτήσεις του.

Και ο Πάγκαλος στο CNN

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, μίλησε και ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, σε ζωντανή συνέντευξη που έδωσε το πρωί στο Διεθνές Τηλεοπτικό Δίκτυο CNN, στην εκπομπή "This Morning".

Απαντώντας σε ερώτηση πότε η Ελλάδα θα υποστηρίξει τις τουρκικές προσπάθειες για ένταξη στην ΕΕ, ο Θ. Πάγκαλος είπε: "Πρώτα απ' όλα, θα σας πω ότι έχουμε λάβει μία ομόφωνη απόφαση, μόλις πριν δυο μέρες, ότι η Τουρκία δε θα ενταχθεί στην ΕΕ στο άμεσο μέλλον. Και αυτό για προφανείς λόγους. Οι οικονομικές της δυνατότητες, η κοινωνική διάρθρωση και το πολιτικό της σύστημα, δεν της επιτρέπουν να το κάνει".

"Οπως γνωρίζετε - συνέχισε - η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι μόνο μία κοινή αγορά, είναι μία κοινή επιχείρηση που οι Ευρωπαίοι κατασκευάζουν όλα αυτά τα χρόνια, με στόχο τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή κοινότητα. Και αυτό δεν είναι τόσο εύκολο να γίνει".

Σε παρατήρηση της δημοσιογράφου του CNN ότι αν η Τουρκία ήταν μέλος της ΕΕ, αυτό θα βοηθούσε στη σταθερότητα της περιοχής, ο Θ. Πάγκαλος απάντησε: "Νομίζω ότι η Τουρκία μπορεί να είναι θετική για τη σταθερότητα της περιοχής, αν αρχίσει να συμπεριφέρεται σαν όλους τους άλλους. Τι εννοώ; Για παράδειγμα, όλοι μας στην Ευρώπη έχουμε αποδεχτεί τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης. Είναι ένα δικαστήριο που διευθετεί διαφορές μεταξύ κρατών. Οπως όλοι στο Λονδίνο, υποθέτω, αποδέχονται τη δικαιοδοσία των βρετανικών δικαστηρίων. Η Τουρκία δεν το έχει κάνει αυτό. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το κάνουν οι Τούρκοι, αν δε θέλουν να είναι αποβλητέοι. Πρέπει να αποδεχτούν να ζουν όπως όλοι οι υπόλοιποι λαοί της ΕΕ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ