Παρασκευή 28 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Γοργοπόταμος

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου είναι μια από τις κορυφαίες στιγμές της αντίστασης κατά του ναζισμού σ' ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι ένα γεγονός απ' αυτά που υποχρέωσαν ακόμη και τους εχθρούς της Εθνικής Αντίστασης να ομολογήσουν ότι "οι ήρωες πολεμούν σαν Ελληνες". Είναι ταυτόχρονα ένα κατόρθωμα, που έχει βαριά και ανεξίτηλη πάνω του τη σφραγίδα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ανεκτίμητης προσφοράς του ΚΚΕ. Τα παραπάνω ίσως να ακούγονται τετριμμένα και αυτονόητα. Και όμως, σκεφθείτε πόσα απ' τα "αυτονόητα" γίνεται προσπάθεια να ξεχαστούν, να αλλοιωθούν, να παραχαραχτούν στις μέρες μας.

Πρόχειρα μπορούμε να απαριθμήσουμε τις τελευταίες επιχειρήσεις σ' αυτόν τον τομέα. Ετσι λοιπόν έχουμε τις προσπάθειες των επίδοξων, ξένων και ντόπιων ιστοριογράφων, να μειώσουν τη σημασία και το ρόλο της Οχτωβριανής Επανάστασης, να αποσιωπήσουν το εξεγερτικό μήνυμα του Πολυτεχνείου, να ξεριζώσουν από το σώμα της Εθνικής Αντίστασης την καρδιά του, το ΚΚΕ. Αυτά μόνο απ' όσα είδαμε, διαβάσαμε, ακούσαμε τις τελευταίες μέρες. Ο κοινός παρονομαστής σ' αυτές τις προσπάθειες είναι φανερός, να εξαφανίσουν από την ιστορία κάθε επαναστατική ιδέα, κάθε ιδέα ανατροπής του καπιταλιστικού συστήματος, κάθε ιδέα αντίστασης. Ο στόχος είναι να αποτυπωθεί στη συνείδηση των εργαζομένων, στη συνείδηση των λαών αυτό που κυνικά προαναγγέλλουν, ότι δήθεν ήρθε το "τέλος της ιστορίας".

Είναι φυσικό λοιπόν, όλη αυτή η επιχείρηση, για να έχει αποτελέσματα, πρέπει να στρέφεται κατά των δυνάμεων εκείνων που αποτελούν την ιστορική απόδειξη του αντίθετου, του κομμουνιστικού κινήματος, για τη χώρα μας, του ΚΚΕ. Ολες οι προσπάθειες λοιπόν για την παραχάραξη της νεοελληνικής ιστορίας έχουν στο στόχαστρό τους το ΚΚΕ. Θέλουν να σβήσουν από την ιστορική μνήμη του ελληνικού λαού ότι το ΚΚΕ σφράγισε με την παρουσία και τη δράση του όλες τις λαμπρές σελίδες αυτής της ιστορίας, αποτέλεσε και αποτελεί θεματοφύλακα των καλύτερων παραδόσεων του λαού μας.

Μιας όμως και μιλάμε για το Γοργοπόταμο πρέπει να σημειώσουμε την εκστρατεία των τελευταίων ημερών με επίκεντρο στο πρόσωπο του αρχικαπετάνιου του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη. Φθάνουν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι η Εθνική Αντίσταση όχι μόνο δεν καθοδηγήθηκε από το ΚΚΕ αλλά και ότι το ΚΚΕ στράφηκε... εναντίον της Αντίστασης και των αγωνιστών της. Ματαιοπονούν. Δεν είναι τυχαίο ότι στη μνήμη και στη συνείδηση του ελληνικού λαού η Εθνική Αντίσταση είναι ταυτισμένη με το ΚΚΕ. Εξάλλου αυτό το "απέδειξε" η ίδια η άρχουσα τάξη της χώρας μας, όταν στο μετεμφυλιακό πογκρόμ θεώρησε συνώνυμη την ιδιότητα του κομμουνιστή με αυτήν του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

Στις σημερινές συνθήκες που απαιτούν μια νέα αντίσταση, την αντεπίθεση για την ολοκλήρωση αυτών που έμειναν ανεκπλήρωτα από το έπος της Εθνικής Αντίστασης, ο Γοργοπόταμος αποκτά το χαρακτήρα του συμβόλου, που συντρίβει τις μυλόπετρες του συμβιβασμού, του φόβου μπροστά στην "παντοκρατορία" της νέας τάξης, της ματαιότητας του αγώνα. Πράξη τιμής, πράξη χρέους λοιπόν, η συμμετοχή στο γιορτασμό για να πούμε ότι η ιστορία συνεχίζεται μέχρι "να βρουν τα όνειρα εκδίκηση", ότι θα συνεχίσουν τα βουνά της πατρίδας μας να αντιλαλούν: "Ο ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΑΜΑΝΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ, ΣΤ' ΑΡΜΑΤΑ, ΣΤ' ΑΡΜΑΤΑ ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΙΛΙΑΚΡΙΒΗ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ