Παρασκευή 28 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα συγκεκριμένα άρθρα της πρότασης

Αρθρο 1

Με το άρθρο αυτό χορηγείται από 1.1.97 στους υπαλλήλους του δημοσίου, των ΝΠΔΔ, στους εργαζόμενους των ΟΤΑ, καθώς και στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε οποιονδήποτε εργοδότη της χώρας με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου, διορθωτική αύξηση που καλύπτει τις απώλειες του εισοδήματός τους κατά την περίοδο 1990 - '96. Ως αποδοχές για τον υπολογισμό της διορθωτικής αύξησης λαμβάνονται οι βασικοί μισθοί και τα δραχμικά επιδόματα.

Αρθρο 2

Με το άρθρο αυτό επανακαθιερώνεται από το 1997 η αρχή της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) των αποδοχών των προσώπων του προηγούμενου άρθρου, η οποία θα γίνεται στην αρχή του επόμενου τετραμήνου σύμφωνα με το ποσοστό μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου τετραμήνου, όπως το ποσοστό αυτό καθορίζεται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας. Το ποσό της ΑΤΑ ενσωματώνεται στους βασικούς μισθούς και τα δραχμικά επιδόματα. Ως αποδοχές για τον υπολογισμό της ΑΤΑ λαμβάνονται υπόψη εκείνες που προκύπτουν μετά τη διορθωτική αύξηση του προηγούμενου άρθρου.

Αρθρο 3

Με το άρθρο αυτό παρέχεται η διορθωτική αύξηση του άρθρου 1 και επανακαθιερώνεται η ΑΤΑ του άρθρου 2 και στις συντάξεις του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ, του ΤΣΑ, του ΝΑΤ και του δημοσίου.

Αρθρο 4

Με το άρθρο αυτό προβλέπεται ότι από 1.1.97 το κατώτατο όριο συντάξεων του ΙΚΑ του ΤΕΒΕ και του ΤΣΑ λόγω γήρατος ή αναπηρίας είναι ίσο με τα είκοσι κατώτατα ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη και το κατώτατο όριο συντάξεων λόγω θανάτου των παραπάνω Οργανισμών ίσο με τα δεκαοκτώ ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, όπως το ημερομίσθιο αυτό διαμορφώνεται κάθε φορά από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Αρθρο 5

Στο άρθρο αυτό προβλέπεται ότι α) το κατώτατο όριο των συντάξεων των διαφόρων κλάδων συνταξιούχων του ΝΑΤ είναι ίσο προς το ένα εικοστό δεύτερο (1/22) επί είκοσι του κατώτατου βασικού μισθού των εν ενεργεία ασφαλισμένων, όπως αυτός καθορίζεται από την εκάστοτε κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας και β) από 1.1.97 οι συντάξεις των συνταξιούχων ναυτικών που συνταξιοδοτούνται από το ΝΑΤ θα είναι ίσες προς το 80% του βασικού μισθού των εν ενεργεία ασφαλισμένων του παραπάνω ταμείου ναυτικών.

Αρθρο 6

Στο άρθρο αυτό προβλέπεται ότι από 1.1.97 οι πλήρεις συντάξεις του δημοσίου, των συνταξιοδοτουμένων με ανάλογες προς τις συνταξιοδοτικές του δημοσίου διατάξεις και των συνταξιούχων από τα ειδικά ταμεία του άρθρου 9 του νόμου 1976/1991, είναι ίσες προς το 80% του συνόλου των αποδοχών, αφαιρουμένων των υπερωριών των εν ενεργεία υπαλλήλων.

Αρθρο 7

Στο άρθρο αυτό ορίζεται ότι κάθε διάταξη που αντιτίθεται στις διατάξεις του παρόντος νόμου καταργείται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ