Παρασκευή 28 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Αναπτύσσεται το αντιΝΑΤΟικό κίνημα

Διεθνές συμπόσιο στην Πράγα για την "ουδετερότητα" στην Ευρώπη

Στην Πράγα της Τσεχίας πραγματοποιήθηκε στις 24 και 25 Νοέμβρη, με διοργανωτές την ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική εταιρία πληροφοριών "Res publica" και το ίδρυμα NINO PASTI (Ιταλία), διεθνές σεμινάριο για την "Ουδετερότητα στην Ευρώπη σαν εναλλακτική λύση ή αυταπάτη". Συμμετείχαν εκπρόσωποι φιλειρηνικών, οικολογικών, αντιπυρηνικών οργανώσεων και προσωπικοτήτων από την Αυστρία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία, την Ουκρανία, τη Σουηδία, τη Σλοβενία, τη Γερμανία, καθώς από τη χώρα μας η ΕΕΔΥΕ. Η συνάντηση, όπως διαβεβαίωναν οι διοργανωτές, είχε σαν σκοπό να ανοίξει τη συζήτηση για τη δυνατότητα της ουδετερότητας και μάλιστα μπροστά σε μια πολύ δυσμενή εξέλιξη, όπως είναι η αναμενόμενη ένταξη της Τσεχίας στο ΝΑΤΟ. Από τη συζήτηση και την αντιπαράθεση, αποδείχτηκε ότι υπάρχουν σημαντικές δυνάμεις στην Τσεχία, οι οποίες, συνειδητοποιώντας τις αρνητικές εξελίξεις που διαγράφονται με την είσοδό της στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, αρχίζουν να παίρνουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης των πολιτών και οργάνωσης αγώνων. Ο Ρ. Κλάιν εκπροσωπώντας τους "Πολίτες ενάντια στο ΝΑΤΟ", μια ευρύτατη πρωτοβουλία που συσπειρώνει 40 οργανώσεις στη χώρα, απαίτησε την τήρηση των αρχών της Συμφωνίας του Ελσίνκι και τη μη δημιουργία νέων διαχωριστικών γραμμών στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι η μόνη απάντηση που πρέπει να δοθεί είναι η μη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ. Μίλησε για την πυρηνική ουδετερότητα, τη μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου και τη δημιουργία ζωνών ελεύθερων από πυρηνικά, στην Ευρώπη. Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι μόνα ισχυρά λαϊκά, φιλειρηνικά κινήματα με την πίεσή τους προς τις εξαρτημένες κυβερνήσεις μπορούν να καταφέρουν να επιβάλλουν τέτοια προοπτική.

Ιδιαίτερη επίσης σημασία είχε η θέση της εκπροσώπου του "Αντιιμπεριαλιστικού Φόρουμ της Γερμανίας", Αντρέα Σόεν,η οποία μίλησε για το πλέγμα των σχέσεων που επιβάλλουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με την επέκταση των σφαιρών επιρροής σε οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο. Χαρακτηριστικά ανέφερε, για την Τσεχία τις εξαγορές - συγχωνεύσεις της "Ζίμενς - Τέσλα" στις τηλεπικοινωνίες, της "Φολκσβάγκεν - Σκόντα" και το ξεπούλημα του ενεργειακού τομέα, καταλήγοντας ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι μια συμμαχία με εχθρούς μέσα και έξω που χρειάζεται η αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών για να ανατραπεί.

Στην παρέμβασή του, από την πλευρά της ΕΕΔΥΕ ο Δ. Καραγιάννης,υπογράμμισε ότι το πραγματικό δίλημμα δεν είναι ουδετερότητα ή όχι, αλλά υποταγή στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα ή πάλη για την ανατροπή της. Κλείνοντας κάλεσε όλους να δυναμώσουν τους καθημερινούς αγώνες ενάντια στη "νέα τάξη" και να συσπειρωθούν γύρω από το υπάρχον φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ