Τετάρτη 7 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΙΤΗΡΑ - ΡΥΖΙ
Οργιάζει η κερδοσκοπία των εμποροβιομηχάνων

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Το πρόβλημα της ανελέητης κερδοσκοπίας των εμποροβιομηχάνων σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών και των καταναλωτών, με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στον τομέα των σιτηρών και του ρυζιού, έθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση που υπογράφει ο βουλευτής Γ. Ζιώγας.

Οπως τονίζεται σχετικά: «Η υποχρεωτική και προαιρετική αγρανάπαυση των σιτηρών, ο εκφυλισμός και κατάργηση της παρέμβασης, η αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή, η επιβολή χαμηλών ποσοστώσεων σε όσα προϊόντα υπάρχει ποσοστό επιδότησης συνδεδεμένο με την παραγωγή όπως ρύζι, σκληρό σιτάρι κ.ά., η συνεχής μείωση των γεωργικών κονδυλίων του κοινοτικού προϋπολογισμού και η μεταφορά σημαντικών ποσών στο δεύτερο πυλώνα που ψήφισαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μείωσαν την παραγωγή και τα αποθέματα των σιτηρών, αύξησαν κατακόρυφα τις τιμές και δημιούργησαν όλες τις προϋποθέσεις για κερδοσκοπία των εμποροβιομηχάνων και του χρηματιστηριακού κεφαλαίου σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών και των καταναλωτών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ρύζι στο οποίο την ίδια περίοδο που οι ρυζοπαραγωγοί πληρώνουν πρόστιμο συνυπευθυνότητας, επειδή ξεπέρασαν την ποσόστωση των 203.000 στρεμμάτων, οι τιμές στον καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 74% και οι εμποροβιομήχανοι εκβιάζουν τους ρυζοπαραγωγούς για να αποδεχτούν αναγραφή διπλάσιων τιμών από τις πραγματικές στα τιμολόγια αγοράς».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

  • Τι μέτρα θα πάρει για να προστατέψει τους καταναλωτές και τους μικρομεσαίους αγρότες από την κερδοσκοπία των εμποροβιομηχάνων.
  • Τι ενέργειες θα κάνει, για να αλλάξουν οι σχετικοί κανονισμοί της ΕΕ με στόχο να ευνοηθεί η παραγωγή διατροφικών προϊόντων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ