Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ
Το ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτών θα ενταθεί

Στα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας και της φτωχομεσαίας αγροτιάς αναφέρθηκε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης, τονίζοντας ότι «από τα κονδύλια του φετινού προϋπολογισμού φαίνεται ότι θα συνεχιστεί η συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής και θα συγκεντρωθεί η αγροτική γη σε λιγότερα χέρια, θα συνεχιστεί και θα αυξηθεί η διατροφική εξάρτηση του λαού μας.

Τα ελλείμματα, είπε, στο αγροτικό ισοζύγιο θα συνεχίσουν την ανηφόρα, θα επιταχυνθεί το ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτών ενώ, από την άλλη μεριά, θα απογειωθούν τα κέρδη των βιομηχάνων, των τραπεζών, των πολιτικών τροφίμων.

Αυτός ο προϋπολογισμός, συνέχισε, παρά τα όσα είπε ο υπουργός Γεωργίας, δε δίνει στο παραμικρό λύση στο χρεοκοπημένο ΕΛΓΑ αφού δίνει 270 εκατομμύρια ευρώ όταν τα τοκοχρεολύσια αγγίζουν τα 340 εκατομμύρια. Για μας, είπε, η χρεοκοπία του ΕΛΓΑ είναι μια συνειδητή πολιτική χρόνων τώρα απ' όλες τις κυβερνήσεις, από τη Νέα Δημοκρατία σήμερα, από το ΠΑΣΟΚ χτες, για να γίνει εύκολη υπόθεση η ιδιωτικοποίηση των γεωργικών ασφαλίσεων στο μέλλον.

Τα κονδύλια, συνέχισε, του φετινού Προϋπολογισμού για τη γεωργία και την κτηνοτροφία μπορεί να είναι αυξημένα κατά 7%, όμως αυτό από μόνο του δεν μπορεί να αναστρέψει, να ανακόψει τον κατήφορο, τη συρρίκνωση της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής. «Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση» ανέφερε και τόνισε ότι δεν είναι λύση οι προκαταβολές των επιδοτήσεων, αν και αυτές είναι καθηλωμένες σε τιμές του 2002. Το ΚΚΕ, συνέχισε, είναι ριζικά αντίθετο με την αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης και κομμάτων του ευρωμονόδρομου και πρόσθεσε ότι στα πλαίσια αυτής της πολιτικής κινείται και ο Προϋπολογισμός και είναι «εργαλείο» για την εφαρμογή της.

Το ΚΚΕ, ανέφερε, στηρίζει τους αγώνες των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων που έχουν ταξικά πλαίσια διεκδίκησης, που βάζουν εμπόδια στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής, που ξεσκεπάζουν τις αιτίες που τη δημιουργούν. Το ΚΚΕ θα συγκρουστεί, θα αποκαλύψει τη δημαγωγία των κομμάτων του ευρωμονόδρομου που σκορπούν μοιρολατρία, που καλλιεργούν αυταπάτες, που λένε στους αγρότες ότι μπορεί να υπάρξει φιλοαγροτική πολιτική μέσα στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, ότι είναι θέμα διαχείρισης. Θέλουν να βγάλουν «λάδι» την Ευρωπαϊκή Ενωση και να ενοχοποιούν τις ελληνικές κυβερνήσεις. «Χαϊδεύουν τα αυτιά» των αγροτών, όπως «χαϊδεύουν τα αυτιά» των κουκουλοφόρων.

Καταλήγοντας τόνισε: «Εμείς λέμε καθαρά ότι υπάρχει και άλλος δρόμος για την ολόπλευρη ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και της αγροτικής οικονομίας προς όφελος του λαού. Η ανάπτυξη αυτή θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικρομεσαίων αγροτών που θα καταπολεμούν το μικρό και πολυτεμαχισμένο κλήρο, θα αξιοποιούν όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, θα ανταποκρίνονται και θα καλύπτουν τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες του λαού μας, θα σέβονται το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία και θα αντιμετωπίζουν τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα των αγροτών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ