Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
Ανεπαρκείς οι δαπάνες για Υγεία - Πρόνοια

Στα θέματα της Υγείας αναφέρθηκε στην ομιλία του ο βουλευτής Χ. Χαραλάμπους και τόνισε ότι οι δαπάνες Υγείας και Πρόνοιας που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2009 παραμένουν καθηλωμένες στα περσινά επίπεδα, δηλαδή στο 2,5% του ΑΕΠ και ως εκ τούτου είναι ανεπαρκέστατες για να εξυπηρετήσουν ένα δωρεάν, αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας, πολύ δε περισσότερο σύγχρονο.

Η διαχρονική υποχρηματοδότηση, είπε, είναι συνειδητή πολιτική επιλογή που υπηρετεί την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Πρόνοιας και τη διευκόλυνση των επενδύσεων σ' αυτούς τους τομείς. Είναι χαρακτηριστική, τόνισε, η επικέντρωση του Προϋπολογισμού στα περίφημα ΣΔΙΤ, στις συμπράξεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για την ανέγερση νέων νοσοκομειακών και προνοιακών μονάδων, όπως το νέο Νοσοκομείο της Πρέβεζας, το Ογκολογικό και το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη και αλλού.

Πραγματικά, συνέχισε, προκαλεί κατάπληξη η επιμονή της κυβέρνησης στα ΣΔΙΤ, όταν είναι πια γενικά παραδεκτό, όχι από τους κομμουνιστές μόνο, αλλά από όλους, ότι τα ΣΔΙΤ στοιχίζουν πέντε φορές - ίσως και παραπάνω - περισσότερο από ό,τι να φτιάξεις ένα έργο με τους κλασικούς τρόπους. Ο σφαγιασμός, είπε ο Χ. Χαραλάμπους, των κρατικών δαπανών για την Υγεία και Πρόνοια θα οξύνει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων και των κέντρων υγείας. Θα οξύνει τα προβλήματα των εργαζομένων στην Υγεία, των ασθενών και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Οι εγγεγραμμένες δαπάνες για νέες προσλήψεις είναι ανεπαρκέστατες, είπε ο βουλευτής και κατήγγειλε: «Εδώ πραγματικά αυτό που παίζεται είναι πρωτοφανέρωτο, μια τεράστια κοροϊδία στις πλάτες και του ελληνικού λαού, αλλά και των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας. Οταν επί μονίμου βάσεως ο υπουργός Υγείας διακηρύσσει ότι το 2009 θα γίνουν 5.500 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού ή 2.000 νοσοκομειακών γιατρών, αλήθεια με ποιες δαπάνες; Για να μας παίξουν ξανά το παιχνίδι του καλού και του κακού αστυνόμου; Ο καλός υπουργός Υγείας που θέλει να προσλάβει και ο κακός υπουργός Οικονομίας που δεν του εγκρίνει τις δαπάνες; Ακόμα και το κονδύλι των εφημεριών είναι ανεπαρκέστατο για να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων, αφού η ΟΕΝΓΕ υπολογίζει - με τους πιο μέτριους υπολογισμούς - ότι χρειάζονται για το 2009 περίπου 400 εκατομμύρια για τις εφημερίες, ενώ το υπουργείο γράφει μόλις 350 εκατομμύρια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ