Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ
Ταξικό ζήτημα και το περιβάλλον

Στα θέματα του περιβάλλοντος και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναφέρθηκε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, τονίζοντας ότι στη χώρα μας η περιβαλλοντική πολιτική εξυπηρετεί τους νόμους της αγοράς, την «εθελοντική» δράση του καταστροφέα του περιβάλλοντος που είναι το κεφάλαιο και προωθούν την αντίληψη για συνευθύνη των εργαζομένων.

Το φυσικό, το οικιστικό, το πολιτιστικό και το εργασιακό περιβάλλον, η υγεία των εργαζομένων, είπε ο βουλευτής του Κόμματος, είναι τα θύματα αυτής της πολιτικής που διαμορφώνεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση και εξειδικεύεται στη χώρα μας από τους υποστηρικτές του Μάαστριχτ, της ΟΝΕ και των αιρετών της αυτοδιοίκησης. Πλευρές αυτού του προβλήματος, συνέχισε, που εμφανίζονται με ιδιαίτερη οξύτητα, είναι η καταστροφή των δασών, η ρύπανση των επιφανειακών και υπόγειων νερών, η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων, η καταπάτηση δημόσιων χώρων και παραλιών κ.ά.

Σοβαρές, τόνισε ο Ν. Γκατζής, είναι οι ευθύνες των ως τώρα κυβερνήσεων, αλλά και των αιρετών σε όλα τα επίπεδα της αυτοδιοίκησης που συμπλέουν με τις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές και πολλές φορές πρωτοστατούν στην εμπορευματοποίηση στοιχείων και πόρων του φυσικού περιβάλλοντος, στη διακίνηση και παραπέρα επιδείνωσή του. Η προστασία του περιβάλλοντος, είπε, δεν είναι ζήτημα τεχνικό, όπως πολλοί ισχυρίζονται αλλά βαθιά πολιτικό και ταξικό και δεν αντιμετωπίζεται ξεχωριστά από τα άλλα μεγάλα προβλήματα του λαού μας. Η πάλη, συνέχισε, ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του δικομματισμού, απαιτεί μια πολιτική διαμετρικά αντίθετη από τη βάρβαρη καπιταλιστική λογική της μεγιστοποίησης του ατομικού κέρδους και της ελεύθερης αγοράς που ευθύνεται για τη σημερινή υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων της χώρας μας, αλλά και του πλανήτη. Σχετικά με την τοπική αυτοδιοίκηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι και αυτός ο προϋπολογισμός προσπαθεί να την ενσωματώσει στα μέτρα και στις ανάγκες των αναδιαρθρώσεων του καπιταλιστικού εκσυγχρονισμού με τη στρατηγική των ιδιωτικοποιήσεων και των απελευθερωμένων αγορών σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Μπορούν, είπε, σήμερα οι ΟΤΑ να ιδρύουν επιχειρήσεις, να συμπράττουν με επιχειρήσεις μέσω ΣΔΙΤ, να λειτουργούν με κίνητρο το κέρδος. Αρμοδιότητες, πόροι λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, τομείς κοινωνικής πολιτικής προσαρμόζονται στην εμπορευματοποίηση και στη δυνατότητα να βάζει φόρους και τέλη. Η αντιπροσωπευτικότητα, τόνισε, περιορίζεται, ενώ ισχυροποιείται ο επιχειρηματικός χαρακτήρας λειτουργίας της με μάνατζερ και δείκτες αποτελεσματικότητας. Στα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης, είπε, με την αναθεώρηση του Συντάγματος, η πολιτεία αποδεσμεύτηκε από την υποχρέωση να εξασφαλίζει πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και δεσμεύτηκε απλά να παίρνει μέτρα εξασφάλισης των οικονομικών της τοπικής αυτοδιοίκησης θεσμοθετώντας τη δυνατότητα είσπραξης τοπικών εσόδων-φόρων. Απορρίπτουμε, κατέληξε, τις διάφορες παραλλαγές διοικητικής μεταρρύθμισης που μεθοδεύονται με τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2 και τόνισε ότι η αναστολή του που ανακοινώθηκε, δε μας εφησυχάζει γιατί οι αντιλαϊκοί στόχοι και οι κατευθύνσεις του παραμένουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ