Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΑΕ
Παρά την κρίση μάζεψαν 6,6 δισ. ευρώ

Κέρδη - πρόκληση για τις «εισηγμένες» στο 9μηνο. Υπερσυσσώρευση κερδών άνω των 46 δισ. ευρώ στην 8ετία 2001-2007

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζουν να συσσωρεύουν κέρδη οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι και αυτό παρά τη συνεχιζόμενη κρίση, τις αναταράξεις και αβεβαιότητες που εκφράζονται σχετικά με την απρόσκοπτη λειτουργία του καπιταλιστικού - εκμεταλλευτικού συστήματος.

Χειροπιαστή απόδειξη δίνουν οι επίσημοι ισολογισμοί που δημοσίευσαν οι εισηγμένες ΑΕ στο χρηματιστήριο της Αθήνας. Τα καθαρά κέρδη (μετά από φόρους) για το 9μηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη του 2008 διαμορφώθηκαν σε περισσότερα από 6,6 δισ. ευρώ. Ο «αντίλογος» που με πρόσχημα την κρίση επιχειρούν να προβάλουν οι εκπρόσωποι και οι διάφορες ενώσεις συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεγελάσει τα λαϊκά στρώματα. Η εμφανιζόμενη πτωτική τάση στα ποσοστά της κερδοφορίας τους είναι πραγματικότητα. Η ουσία όμως βρίσκεται στη μάζα των κερδών που συνεχίζουν και αποσπούν από τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο.

Για λόγους συγκρισιμότητας των μεγεθών ας σταθούμε στο γεγονός ότι τα καθαρά κέρδη για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις (6,6 δισ. ευρώ) - και μόνο για το 9μηνο του 2008 - είναι πολλαπλάσια από:

  • Το κονδύλι με τα 2,7 δισ. ευρώ που προβλέπεται στον κρατικό προϋπολογισμό - για ολόκληρο το 12μηνο του 2008 - για δαπάνες κοινωνικής προστασίας (ΕΚΑΣ, οικογενειακά επιδόματα - Πρόνοια, ασφαλιστικό κεφάλαιο αλληλεγγύης γενεών, κ.ά.)
  • Το κονδύλι 350 εκατ. ευρώ που προβλέπεται για ολόκληρο το 2009 να δοθεί στο ταμείο της φτώχειας είναι μηδαμινό σε σχέση με τη μάζα των επιχειρηματικών κερδών, κ.ά.

Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι ο κοινωνικά παραγόμενος πλούτος είναι και άφθονος και υπεραρκετός έτσι ώστε να καλύψει ολόπλευρα όλες τις σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων. Η κρίση που έχει χτυπήσει σήμερα το καπιταλιστικό σύστημα είναι γέννημα-θρέμμα της ίδιας της λειτουργίας του και των μηχανισμών αναπαραγωγής του. Είναι αποτέλεσμα της υπερσυσσώρευσης κερδών που συντελέστηκε σε όλα τα προηγούμενα χρόνια σε συνδυασμό με την αδυναμία των λαϊκών στρωμάτων να αγοράσουν τα εμπορεύματα που πουλάνε οι κεφαλαιοκράτες.

Τα κροκοδείλια δάκρυα από την πλευρά της πλουτοκρατίας για την εμφανιζόμενη πτωτική τάση της κερδοφορίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεγελάσουν: Επί της ουσίας ο λόγος που κλαίγονται είναι μόνο και μόνο γιατί σήμερα η μάζα των κερδών οπισθοχώρησε στα προ 2ετίας επίπεδα (του 2006). Γι' αυτή την οπισθοχώρηση φρόντισαν έγκαιρα να κινητοποιήσουν όλους τους μηχανισμούς τους: ΕΕ, εθνικές κυβερνήσεις, κεντρικές τράπεζες, κλπ., όλο το τελευταίο διάστημα έδωσαν, στην κυριολεξία, τα ρέστα τους. Σε τελευταία ανάλυση το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η διασφάλιση των όρων αναπαραγωγής του εκμεταλλευτικού συστήματος, η απρόσκοπτη συνέχεια και η διασφάλιση της κερδοφορίας των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, για την επόμενη φάση του οικονομικού κύκλου και για τα πολλά επόμενα χρόνια.

Η υπερσυσσώρευση κερδών ήδη έχει γίνει πραγματικότητα και για τις εισηγμένες ΑΕ στο χρηματιστήριο της Αθήνας.

Από αυτή την πραγματικότητα και με βάση τους επίσημους ισολογισμούς των εισηγμένων ΑΕ ας σταχυολογήσουμε τα παρακάτω:

  • Στο 12μηνο του 2007 η μάζα των καθαρών κερδών (μετά από φόρους) διογκώθηκε σε 11,3 δισ. ευρώ (από 8,1 δισ. ευρώ για το 2006) παίρνοντας αύξηση 39%! Την ίδια περίοδο στους εργάτες, με τις πλάτες των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου, έδιναν «αύξηση» 77 λεπτά τη μέρα. Με απλά λόγια, από τα απολογιστικά στοιχεία αυτής και μόνο της χρονιάς προκύπτουν ανάγλυφα οι ταξικές αντιθέσεις: Στη μια πλευρά καταγράφεται υπερσυσσώρευση κερδών. Στον αντίποδα η πραγματικότητα των εργατικών -λαϊκών στρωμάτων που «ελέω» εφαρμοζόμενης πολιτικής αδυνατούν να αγοράσουν τα εμπορεύματα που πουλάνε οι κεφαλαιοκράτες.
  • Στην αμέσως προηγούμενη περίοδο η συγκέντρωση κερδών (πάντα για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις) εξελίχτηκε ως εξής: 2004: 4,5 δισ. ευρώ, 2005: 6,5 δισ. ευρώ, 2006: 8,1 δισ. ευρώ.
  • Σε αυτό το πλαίσιο τα κέρδη της περιόδου 2004-2007 (κυβερνήσεις ΝΔ) διαμορφώθηκαν στο αστρονομικό ύψος των 30 δισ. ευρώ!
  • Στην αμέσως προηγούμενη 3ετία 2001-2003 (κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ) είχαν αποσπάσει ακόμη 16,4 δισ. ευρώ.
  • Η υπερσυσσώρευση κερδών για την περίοδο 2001-2007 διαμορφώθηκε σε 46,4 δισ. ευρώ...
Κέρδη και στην κρίση

Οι σημερινοί κλαυθμοί της πλουτοκρατίας έχουν να κάνουν με την εμφανιζόμενη πτωτική τάση της κερδοφορίας της απλά και μόνο σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά (2007). Γι' αυτό και μόνο βάζουν στα σκαριά και νέα αντεργατικά μέτρα. Σε αυτό το πλαίσιο οι μεγαλοεπιχειρηματίες αξιώνουν ελαστικότερα ωράρια, περικοπές στα μεροκάματα, κλπ. Και βέβαια βρίσκουν και τα κάνουν καθώς έχουν την πλάτη και των κυβερνήσεων και κυρίως της ΕΕ.

Η διάρθρωση των κερδών για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Αθήνας (επεξεργασία στοιχείων «Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ») στο 9μηνο Γενάρη -Σεπτέμβρη 2008 εμφανίζει τα παρακάτω:

  • Τα καθαρά κέρδη (μετά από φόρους) διαμορφώθηκαν σε 6,64 δισ. ευρώ (από 8,25 δισ. ευρώ το 9μηνο του 2007). Η εμφανιζόμενη πτώση - σε σύγκριση με το 2007 - είναι 19,5%, ποσοστό που είναι πολύ χαμηλότερο από τα ποσοστά της αύξησης που έπαιρναν τα προηγούμενα χρόνια.
  • Οι τράπεζες απέσπασαν 3,54 δισ. ευρώ (από 4,49 δισ. ευρώ πέρυσι) εμφανίζοντας μείωση 21,1%. Η εξέλιξη έχει να κάνει και με τη διάρθρωση ορισμένων από τα χαρτοφυλάκιά τους, την «έκθεσή» τους σε παράγωγα του χρηματοπιστωτικού τζόγου και άλλη τραπεζική πραμάτεια. Οι τράπεζες απέσπασαν το 53,3% από την πίτα της συνολικής κερδοφορίας. Στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκεται ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας (1,2 δισ. ευρώ) ή ποσοστό 18% από τα συνολικά κέρδη. Αυτή τη δράκα των κεφαλαιοκρατών έρχεται να στηρίξει η κυβέρνηση με το κρατικό πακέτο των 28 δισ. ευρώ.

Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ