Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αγώνας ενάντια στην πολιτική διαχείρισης της κρίσης σε όφελος του κεφαλαίου

Το ΚΚΕ απέναντι στην πολιτική που μετακυλίει τις συνέπειες της κρίσης στις πλάτες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, έγκαιρα και με δεδομένο ότι είχε προβλέψει το ξέσπασμά της, με απόφαση της ΚΕ, κάλεσε τα μέλη του Κόμματος, τα στελέχη, τους φίλους και οπαδούς, τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ, να συσφίξουν τους δεσμούς τους ακόμα πιο δυνατά με συνεργαζόμενους και άλλους αγωνιστές, να δώσουν μαχητικό «παρών» στους τόπους δουλειάς, στους χώρους μάθησης, στον τόπο κατοικίας. Να πρωτοστατήσουν στην ανάπτυξη των αγώνων, να πάρουν μέρος σε κάθε μορφή πάλης και αγώνα που προβάλλει αντιμονοπωλιακούς στόχους, που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων, να εκφράσουν ένα κατηγορηματικό «όχι» στο κάλεσμα των κομμάτων της πλουτοκρατίας και των άλλων επιτελείων της, να φορτωθούν για μια ακόμη φορά τα βάρη της κρίσης στα λαϊκά στρώματα. Το ΚΚΕ πρόβαλλε συγκεκριμένο συνεκτικό πλαίσιο πάλης για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των αναγκών του λαού:

  • Αμεση αντίδραση κατά των απολύσεων, στήριξη των απολυμένων για επαναπρόσληψη, αλλά και μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους.
  • Οργάνωση δράσης για αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, μέτρα κατά της ακρίβειας.
  • Δράση για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων, που δοκιμάζονται και από τις συνέπειες της κρίσης, εξαιτίας της πολιτικής να επενδύονται τα αποθεματικά των Ταμείων σε αμοιβαία κεφάλαια κλπ. Ιδιαίτερο βάρος για την υπεράσπιση Ταμείων που έχουν ιδιαίτερα οξυμένο πρόβλημα όπως είναι το ΟΑΕΕ, το Ταμείο Πρόνοιας, το ΝΑΤ.
  • Αγώνας για τη μείωση των επιτοκίων, την προστασία των λαϊκών στρωμάτων που έχουν στεγαστικά δάνεια, αντιμετώπιση του κινδύνου κατασχέσεων κλπ.
  • Εντατικός αγώνας, κοινή δράση εργατοϋπαλλήλων και μικρών επιχειρηματιών κατά της επέκτασης του ωραρίου.
  • Αμεση οργάνωση κινητοποιήσεων και στήριξη αγώνων που είναι σε εξέλιξη για το ζήτημα της Υγείας και των σοβαρών ελλείψεων στα νοσοκομεία.
  • Συνέχιση της καμπάνιας του Κόμματος για τα ΤΕΙ, τα ΚΕΣ, τα ιδιαίτερα προβλήματα των ΕΠΑΛ (Επαγγελματικά Λύκεια), ΕΠΑΣ(Επαγγελματικές Σχολές), των σχολών ΟΑΕΔ.
  • Πρωτοβουλίες και αγωνιστικές δραστηριότητες κατά των νέων ιδιωτικοποιήσεων.
  • Στήριξη της δράσης του αγωνιζόμενου αγροτικού κινήματος, για τα οξυμένα προβλήματα των εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων των αγροτικών προϊόντων, μείωση του κόστους παραγωγής, αύξηση των αγροτικών συντάξεων κλπ.
  • Υπεράσπιση των μικροεπιχειρηματιών, στήριξη του συνταξιοδοτικού οργανισμού τους, κατάργηση των φορομπηχτικών μέτρων.
  • Δράση για την επιτυχία των συλλαλητηρίων, των απεργιακών κινητοποιήσεων, όλων των μορφών του αγώνα που οι εργαζόμενοι αποφασίζουν, κλιμακώνοντας τις απαιτήσεις και την αποτελεσματικότητα πίεσης.

Τόνισε επίσης, ότι η οικονομική κρίση αναδείχνει τα ιστορικά όρια του καπιταλιστικού συστήματος, την αναρχία της παραγωγής, τη δυσαναλογία της ανάπτυξης μεταξύ τομέων και κλάδων, την αντίθεση μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης, που οξύνεται καθώς μειώνεται το βιοτικό επίπεδο της εργατικής τάξης και περιορίζεται η καταναλωτική της δύναμη. Αναδεικνύει την ανάγκη της κοινωνικοποίησης και συνεταιριστικοποίησης, του πανεθνικού σχεδιασμού, του εργατικού, κοινωνικού ελέγχου. Η κρίση και η διαχείρισή της μπορεί να οδηγήσει στην εκτίναξη του κινήματος, αλλά και στη μεγαλύτερη ενσωμάτωσή του. Το ζήτημα είναι να συμβάλλουμε στην ανασύνταξη του εργατικού, του γενικότερου λαϊκού κινήματος ώστε να οργανωθεί η πάλη εργατών, φτωχών αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας των λαϊκών στρωμάτων, των γυναικών, των μεταναστών ενάντια στα μονοπώλια και στην εξουσία τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τον «Ριζοσπάστη» (2013-03-02 00:00:00.0)
Πλαίσιο αντίστασης και αντεπίθεσης (2010-09-14 00:00:00.0)
Διέξοδος η συμπόρευση με το ΚΚΕ (2009-01-29 00:00:00.0)
Ενταση της δράσης για τη λαϊκή συμμαχία και την αντεπίθεση (2008-11-30 00:00:00.0)
Απάντηση στην κρίση με όξυνση της ταξικής πάλης (2008-11-30 00:00:00.0)
«Εμπρός για κοινή δράση»! (2001-05-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ