Τρίτη 4 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Πόλεμος εντυπώσεων με ασκήσεις και απειλές

Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη παραβιάζουν το FIR της Λευκωσίας και την ίδια ώρα αεροσκάφη του Ισραήλ ετοιμάζονται για περιπολίες πάνω από την Κύπρο

Το ρωσικό ενδιαφέρον για τις κυπριακές πηγές ενέργειας περιπλέκει κι άλλο το κουβάρι των ανταγωνισμών στην Ανατ. Μεσόγειο
Το ρωσικό ενδιαφέρον για τις κυπριακές πηγές ενέργειας περιπλέκει κι άλλο το κουβάρι των ανταγωνισμών στην Ανατ. Μεσόγειο
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Σταθερή στην πολιτική των απειλών, που αφορούν στη σύνδεση των διαπραγματεύσεων και την προοπτική λύσης του Κυπριακού με τις ερευνητικές γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αιχμή την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από τη Λευκωσία το 2012, παραμένει η Τουρκία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, σε δηλώσεις του για το θέμα εξέφρασε «φόβους» ότι επίκειται «έναρξη διαδικασίας, η οποία θα καταστήσει αδύνατη την ένωση στην Κύπρο», με υπαίτιο την ΕΕ, και αποτελέσματα «που όλοι θα αναγκαστούν να δεχθούν». Ο Α. Γκιουλ διεμήνυσε πως «δεν πρέπει να αμφιβάλλει κανείς ότι η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να υπερασπιστεί όλα τα εθνικά συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στο μεταξύ, το τουρκικό ερευνητικό «Πίρι Ρέις», αν και υποτίθεται ότι χτες θα ολοκλήρωνε τις έρευνές του, όπως ανακοινώθηκε από τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, δεν επέστρεψε στην Τουρκία, αλλά θα συνεχίσει τις έρευνές του σε νέες συντεταγμένες.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα αναμένονται στη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», στην Κύπρο, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία, όπως υποστηρίζεται, ακόμα και αν δεν προσγειωθούν θα κάνουν κύκλους πάνω από την Κύπρο «για να στείλουν μήνυμα στην Τουρκία». Τα κυπριακά ΜΜΕ αναφέρονται και στο ρόλο του ρωσικού αεροπλανοφόρου που αναμένεται στην περιοχή, μαζί με πολεμικά πλοία, αν και επίσημα η Μόσχα δεν επιβεβαιώνει την πληροφορία.

Τα τουρκικά μαχητικά συνέχισαν τις παραβιάσεις σε παράνομα δεσμευμένες περιοχές, εντός του FIR της Κυπριακής Δημοκρατίας, πραγματοποιώντας νυχτερινές αεροπορικές ασκήσεις, με τη συμμετοχή F-16, F-4 Terminator 2020 και αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου CN-325-100 και C-160. Η Κυπριακή Δημοκρατία κατήγγειλε την πρακτική της Τουρκίας στον ICAO, με την αποστολή ΝΟΤΑΜ, αναφέροντας ότι η δέσμευση των περιοχών έγινε παράνομα και χωρίς τη συγκατάθεσή της, ενώ το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς έχει ήδη θέσει σε ετοιμότητα τις αντιαεροπορικές του δυνάμεις. Σε ετοιμότητα φέρεται να έχει θέσει και το Ισραήλ αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Στην περιοχή, περιπολούν επίσης δύο ισραηλινές κορβέτες και πετούν ισραηλινά μαχητικά.

Εντονο το ρωσικό ενδιαφέρον

Οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και το ενδιαφέρον της Ρωσίας να συμμετάσχει στο ενεργειακό παιχνίδι οξύνουν τα πνεύματα και μεταξύ Μόσχας - Αγκυρας. Η ρωσική στάση υπέρ της Λευκωσίας έχει να κάνει με το ενδιαφέρον της Μόσχας σχετικά με το δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για έρευνες, που αναμένεται να προκηρυχθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι τα τέλη του 2011. Η ρωσική «Gazprom» φέρεται να ενδιαφέρεται τόσο για τα νέα οικόπεδα όσο και για την εκμετάλλευση του οικοπέδου 12. Ενδιαφέρον για το νέο γύρο αδειοδοτήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ εκφράζεται επίσης από τις γαλλικές «Total» και «Gaz de France», την αμερικανική «Chevron» και τη νορβηγική «Norway's Statoil».

Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης για αποστολή ρωσικού στρατιωτικού στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία ανακοίνωσε τη διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της «Gazprom Export», η εταιρεία έλαβε επίσημη ανακοίνωση από την κρατική αντίστοιχη εταιρεία της Τουρκίας για τερματισμό της αγοράς φυσικού αερίου μετά από 25 χρόνια, λέγοντας ότι δεν επιθυμεί ανανέωση του σχετικού συμβολαίου που λήγει το Δεκέμβρη και ζητώντας μείωση της τιμής κατά 20%. Ο Τ. Γιλντίζ, σε μία προσπάθεια να χαμηλώσει τους τόνους, επικαλείται θέμα κόστους και υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ρήξη στις σχέσεις των δύο χωρών.

Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την πλευρά της επιμένει στην πολιτική διατήρησης χαμηλών τόνων, καθώς, όπως δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, «η κυβέρνηση δε θα δώσει το δικαίωμα στην Τουρκία να οδηγήσει τα πράγματα εκεί που η ίδια επιθυμεί, αλλά θα ενεργήσει με προσεκτικές κινήσεις και ψυχραιμία». Χτες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, σχετικά με την κλιμακούμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπλέκεται κι άλλο το κουβάρι των ανταγωνισμών (2013-08-24 00:00:00.0)
Φουντώνει ο ανταγωνισμός (2012-05-12 00:00:00.0)
Στα Κατεχόμενα η υπογραφή συμφωνίας με τη «Shell» (2011-11-19 00:00:00.0)
Για τα μονοπώλια η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων (2011-10-25 00:00:00.0)
Πιέζει για τις γεωτρήσεις μέσω Κυπριακού (2011-10-06 00:00:00.0)
Ενταση και αυξημένη στρατιωτική συγκέντρωση (2011-09-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ