Τρίτη 11 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το αμερικανικό «Carl Vinson» στα ανοιχτά της Κορέας

Ενισχύοντας την «ετοιμότητα» και «παρουσία» των ΗΠΑ στην περιοχή

Το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ, μέσα Μάρτη, στο νοτιοκορεατικό λιμάνι Μπουσάν
Το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ, μέσα Μάρτη, στο νοτιοκορεατικό λιμάνι Μπουσάν
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΕΟΥΛ.--

«Η αμερικανική διοίκηση στον Ειρηνικό διέταξε την ομάδα κρούσης του (αεροπλανοφόρου) "USS Carl Vinson" να κινηθεί βόρεια, ως ένα συνετό μέτρο για τη διατήρηση της ετοιμότητας και της παρουσίας (των ΗΠΑ) στο δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό», δήλωσε το Σαββατοκύριακο ο εκπρόσωπος της διοίκησης Ντέιβ Μπέναμ. «Υπ' αριθμόν 1 απειλή στην περιοχή παραμένει η Βόρεια Κορέα, εξαιτίας του ριψοκίνδυνου, ανεύθυνου και αποσταθεροποιητικού προγράμματος βαλλιστικών δοκιμών της και της ενίσχυσης του πυρηνικού της οπλοστασίου», συνέχισε το στέλεχος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, επιβεβαιώνοντας ότι η περιοχή της Ασίας αποτελεί ένα ακόμα πεδίο ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης.

Το «Vinson» βρισκόταν στα νοτιότερα της περιφέρειας και πριν κάποιες μέρες συμμετείχε σε ετήσιες κοινές ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας. Οπως διευκρίνισε και ο Μπέναμ, το αεροπλανοφόρο επρόκειτο να κατευθυνθεί νοτιότερα, από τη Σιγκαπούρη που ελλιμενιζόταν, προς λιμάνια της Αυστραλίας, αλλά τελικά πήρε εντολές για να πλεύσει βορειότερα.

Χτες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, τόνισε με αφορμή τους πρόσφατους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στη Συρία: «Το μήνυμα που μπορεί να λάβει το κάθε κράτος είναι το εξής: εάν παραβιάζετε το διεθνές δίκαιο, εάν δεν τηρείτε τις διεθνείς συμφωνίες, εάν δεν τηρείτε τις δεσμεύσεις που έχετε αναλάβει ή εάν αποτελείτε απειλή για τους άλλους, σε κάποια χρονική στιγμή είναι ενδεχόμενο να βρεθείτε αντιμέτωποι με την αντίδρασή μας. Αναφορικά με τη Βόρεια Κορέα, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι ο αντικειμενικός σκοπός μας είναι μία Κορεατική Χερσόνησος χωρίς πυρηνικά όπλα». Μάλιστα, ο Τίλερσον μίλησε για τη Χερσόνησο και στη διάρκεια της συνέντευξής του στο δίκτυο CBS, μιλώντας για την ανάγκη «ανάληψης δράσης» που εκτίμησε ότι αντιλαμβάνεται και το Πεκίνο.

Η «παρουσία» των ΗΠΑ σε Ασία - Ειρηνικό αναμένεται να ενισχυθεί δραστικά και μέσα από την εγκατάσταση του υπερσύγχρονου αντιπυραυλικού συστήματος THAAD, κάτι που η Ουάσιγκτον επιταχύνει σε συνεργασία με τη Σεούλ αλλά και το Τόκιο, αξιοποιώντας ως πρόσχημα την «απειλή» της Πιονγιάνγκ. Επίσης, οι αμερικανικές περιπολίες στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, που συνεχίζονται εδώ και κάμποσους μήνες στο όνομα υπεράσπισης της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, επίσης αποτυπώνουν την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με το αμερικανικό κεφάλαιο να ενισχύει τις αξιώσεις του, με το «βλέμμα στραμμένο» καταρχήν στα ανερχόμενα διεθνώς κινεζικά μονοπώλια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ