Τρίτη 11 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Δεν βλέπει μείωση μισθών από την εφαρμογή του μνημονίου!

Προκαλεί τους εργαζόμενους η αρμόδια επίτροπος, απαντώντας σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ
«Το πρόγραμμα στήριξης της σταθερότητας (σημ. δηλαδή το μνημόνιο) για την Ελλάδα δεν έχει ως προϋπόθεση τη μείωση των μισθών ή των αποδοχών των εργαζομένων (...) αποσκοπεί στην αποκατάσταση της βιώσιμης ανάπτυξης, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στη μείωση των ανισοτήτων και στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (...) οι μισθοί αναμένεται να αυξηθούν παράλληλα με την ανάκτηση της παραγωγικότητας της εργασίας».

Αυτή η προκλητική δήλωση ανήκει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε απάντησή της σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλου, σχετικά με τις νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Στην Ερώτησή του σχετικά με την «πορεία του κόστους εργασίας στην ΕΕ», ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, επικαλούμενος τα επίσημα στοιχεία της Εurostat, υπογράμμιζε πως «στην Ελλάδα το ωριαίο κόστος εργασίας έπεσε κατά 3,1% το γ' τρίμηνο του 2016, ενώ την ίδια περίοδο η ελληνική οικονομία παρουσίαζε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 1,8%, σύμφωνα με τις προσωρινές εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ. Με άλλα λόγια, οι εργαζόμενοι είδαν στο διάστημα Ιούλη - Αυγούστου 2016 μειώσεις στις αποδοχές τους, αν και η οικονομία ...μεγεθυνόταν».

«Αντίστοιχα, και τα στοιχεία του ΙΚΑ δείχνουν ότι το μέσο ημερομίσθιο μειώθηκε κατά 2% τον Απρίλιο του 2016, σε σχέση με τον Απρίλιο του 2015», πρόσθετε ο Σ. Ζαριανόπουλος και σχολίαζε πως «τα παραπάνω αποκαλύπτουν ποια είναι η "δίκαιη" καπιταλιστική ανάκαμψη που διαφημίζουν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι εταίροι της, ΕΕ και ΔΝΤ, ανάπτυξη που έχει κριτήριο τα κέρδη και τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων, που συμβαδίζει με τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα του 3ου μνημονίου που επιδεινώνουν τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων».

Κι ενώ η δυσβάσταχτη για τους εργαζόμενους πραγματικότητα βοά, η αρμόδιος επίτροπος απάντησε προκλητικά ότι στόχος του μνημονίου δεν είναι να μειωθούν οι μισθοί, όταν με ένα μόνο νόμο, την ΠΥΣ 6/2012, ο κατώτερος μισθός μειώθηκε κατά 22% και 32% για τους πάνω και κάτω των 25 ετών αντίστοιχα.

Σχολιάζοντας την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε ανακοίνωσή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει: «Η δήλωση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από κοινού με ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ - ESM κατέληξαν σε νέες περικοπές σε μισθούς, μέσω της μείωσης του αφορολόγητου, το 15ο πετσόκομμα συντάξεων και σειρά άλλων αντεργατικών μέτρων. Αυτοί δηλαδή που συνδιαμόρφωσαν τα προηγούμενα χρόνια τα τρία μνημόνια, προσποιούνται πως δεν είδαν και δεν άκουσαν για τις διαδοχικές μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και την κατάργηση κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων και υποκρίνονται πως επίσης δεν γνωρίζουν τίποτα για αυτές που είναι προ των πυλών. Παρά την υποκριτική στάση τους, ο στόχος τους δεν κρύβεται και δεν είναι άλλος από το να εξασφαλίσουν πιο φθηνή εργασία για τους επιχειρηματικούς ομίλους, κάνοντας τους εργαζομένους και τα λαϊκά στρώματα να στενάζουν στο βωμό της ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας.

Οσο για τη σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας, αυτή συνεπάγεται ουσιαστικά την "ντε φάκτο" κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων. Αποτελεί το περιβόητο "ευρωπαϊκό κεκτημένο", που πλασάρει ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού η σύνδεση μισθών - παραγωγικότητας περιλαμβάνεται στις κατευθυντήριες γραμμές του Συμβουλίου για την απασχόληση (...) Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, τα λαϊκά στρώματα έχουν σήμερα την πείρα να βγάλουν συμπεράσματα. Να δουν τη νέα παγίδα που τους στήνουν, να προτάξουν την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών, οργανώνοντας πιο αποφασιστικά την πάλη τους ενάντια σε παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ