ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Ιούνη 1998
Σελ. /36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΤΥΝΗΣΙΑ 1-0
Κέρδισε ο μονόφθαλμος...

Αποθέωση της... λογικής του παραλόγου στο χτεσινό παιχνίδι Κολομβίας - Τυνησίας, όπου οι τυπικά γηπεδούχοι κέρδισαν με 1-0. Αμφότερες οι ομάδες έδειχναν ανήμπορες να προσφέρουν καλό θέαμα. Κυρίαρχο στοιχείο του αγώνα το στατικό ποδόσφαιρο, η αργή ανάπτυξη και τα πολλά λάθη. Ισως όμως αυτό το τελευταίο να είναι και η εξήγηση για την πλειάδα φάσεων μπροστά στις δύο εστίες. Μπορεί λοιπόν οι προϋποθέσεις να μην υπήρχαν, τ' αποτέλεσμα όμως περίσσεψε.

Η Τυνησία έδωσε χώρο... Με καλή άμυνα στηρίχτηκε στις αντεπιθέσεις, κυρίως με μακρινές μπαλιές. Ολα όμως πήγαιναν στράφι όταν έφταναν στην τελική προσπάθεια. Είτε απέκρουε ο Κολομβιανός τερματοφύλακας, είτε το δοκάρι, όπως σε κεφαλιές των Σελίμι (28), Μπουαζίζι (43), είτε τις περισσότερες φορές τα... θαλάσσωναν μόνοι τους. Π.χ. ο Σελίμι όταν στη γωνία της μικρής περιοχής μπέρδεψε τα πόδια του.

Αντίθετα οι Κολομβιανοί, με τον Βαλντεράμα ουσιαστικά περιπατητή, αρκούνταν σε κάποιες στιγμιαίες εξάρσεις. Ετσι έχασαν κάποιες ευκαιρίες από επιπολαιότητα ή λόγω του Τυνήσιου "κίπερ". Ομως η "χρυσή" αλλαγή, όπως αποδείχτηκε, του Βαλένσια με τον Πρεσιάδο και μια... αναλαμπή του Βαλντεράμα έδωσαν τους τρεις βαθμούς στην Κολομβία. Ο ξανθομάλλης μέσος έκλεψε την μπάλα από τον Μπεν Σλιμάνε και με κάθετη μπαλιά "έβγαλε" στην περιοχή τον Πρεσιάδο, που με σουτ διαμόρφωσε το τελικό σκορ.

Εύκολο το έργο του Γερμανού διαιτητή Χάινεμαν που "κιτρίνισε" τους Σάντα, Κλέιτον, Μπουαζίζι.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ: Μοντραγόν, Παλάσιος, Σάντα, Μπερμούδες, Καμπέρα, Σέρνα (61 Μπολάνο), Λοσάνο, Ρινκόν (57 Αριστισάμπαλ), Βαλντεράμα, Βαλένσια (57 Πρεσιάδο), Ντε Αβιλα.

ΤΥΝΗΣΙΑ: Ελ Ουαέρ, Σ. Τραμπελσί, Σουσάν, Ταμπέτ (76 Μποντμπάνε), Κλέιτον, Μπεγιά (73 Μπεν Αχμέντ), Μπουαζίζι, Σιχί, Σουαγιέ, Σελίμι (67 Μπεν Γιούνες), Μπεν Σλιμάνε.

Επεισόδια από νεοναζί

Πανικός στη ΦΙΦΑ από το κύμα βίας

Ούτε τη μέρα του φερ - πλέι, όπως είχε ανακηρύξει την Κυριακή 21 Ιούνη η ΦΙΦΑ, δε σεβάστηκαν οι Γερμανοί χούλιγκαν, που μετά τους Αγγλους συναδέλφους τους πήραν τη σκυτάλη στη δημιουργία επεισοδίων.

Ετσι την Κυριακή το μεσημέρι τα έσπασαν στη Λανς, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ένας Γάλλος αστυνομικός, που βρίσκεται σε κώμα μετά από επίθεση που δέχτηκε με σιδηρολοστό στο κεφάλι, καθώς και ένας Βραζιλιάνος οπερατέρ που βρέθηκε στο μάτι... του κυκλώνα. Σύμφωνα με τη γαλλική Αστυνομία, η αρχή των επεισοδίων αλλά και η επίθεση στον αστυνομικό οφείλονται σε συμμορία νεοναζί που ταξίδευσαν στη Λανς με αποκλειστικό σκοπό τη δημιουργία τέτοιων καταστάσεων.

Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι έγιναν 10 συλλήψεις. Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Ζακ Σιράκ, καταδίκασε τα επεισόδια και εξέφρασε τη λύπη για το σοβαρό τραυματισμό του αστυνομικού, ενώ ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Γερμανός καγκελάριος, Χέλμουτ Κολ, που χαρακτήρισε μελανό σημείο της διοργάνωσης τα επεισόδια και ζήτησε συγνώμη για τους ταραξίες της χώρας του.

Πάντως, εάν στη Λανς οι αστυνομικές αρχές φάνηκαν κάπως απροετοίμαστες για την αντιμετώπιση των Γερμανών φιλάθλων, δε συνέβη το ίδιο και στην Τουλούζ, όπου επρόκειτο να διεξαχθεί ο αγώνας της Αγγλίας με τη Ρουμανία. Βλέπετε, τα δείγματα που είχαν δώσει οι Αγγλοι την περασμένη βδομάδα είχαν κάνει την Αστυνομία της πόλης να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα.

Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της τοπικής Αστυνομίας, τρεις από τους περίπου 100 Αγγλους οπαδούς που έφτασαν στην πόλη συνελήφθησαν γιατί επιχείρησαν να δημιουργήσουν επεισόδια και κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα της Τουλούζ, χωρίς όμως ακόμη να τους απαγγελθεί κατηγορία, αν και πιθανότατα θα απελαθούν από τη Γαλλία, αφού είναι "χαρακτηρισμένοι" στην κατηγορία Γ, την υψηλότερη όσον αναφορά την... προδιάθεσή τους για δημιουργία επεισοδίων. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τους υπόλοιπους Αγγλους οπαδούς να δημιουργήσουν μικρής έκτασης επεισόδια λίγο πριν την έναρξη του παιχνιδιού με τη Ρουμανία.

Ολα αυτά που έγιναν ανάγκασαν τους παράγοντες της ΦΙΦΑ να συγκαλέσουν έκτακτη σύσκεψη με θέμα τα απανωτά κρούσματα βίας, αφού οι αρχικές ανησυχίες έχουν ήδη αρχίσει να μετατρέπονται σε... πανικό.

Στη σύσκεψη της ΦΙΦΑ έλαβαν μέρος ο πρόεδρος της διεθνούς ομοσπονδίας Σεπ Μπλάτερ και έξι ακόμη υψηλόβαθμοι παράγοντες της διεθνούς ομοσπονδίας.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - Η TV

Ιταλία - Αυστρία (Παρίσι, Σεν Ντενί, 5.00 μμ ΕΤ 1)

Χιλή - Καμερούν (Ναντ, Μποζουάρ, 7.00 μμ μαγνητοσκόπηση ΝΕΤ)

Βραζιλία - Νορβηγία (Μασσαλία, Βελοντρόμ, 10.00 μμ ΕΤ 1)

Σκοτία - Μαρόκο (Σεντ Ετιέν, Ζ. Γκισάρ, 12.15μμ μαγνητοσκόπηση ΝΕΤ).

ΣΚΟΤΙΑ - ΜΑΡΟΚΟ
Ο νικητής βλέπει πρόκριση

Την τύχη που στο πρώτο παιχνίδι με τη Νορβηγία τους γύρισε την πλάτη θέλουν να έχουν σήμερα μαζί τους οι Μαροκινοί αφού στο παιχνίδι με τη Σκοτία παίζουν το τελευταίο χαρτί για να διατηρήσουν ακέραιες τις ελπίδες τους για πρόκριση.

Τη νίκη όμως αναζητούν και οι Σκοτσέζοι, αφού αν καταφέρουν να πάρουν τους τρεις βαθμούς και η Νορβηγία ηττηθεί από τη Βραζιλία τότε μπαίνουν για τα καλά στο κυνήγι της δεύτερης θέσης.

Από τους Σκοτσέζους θα λείψει ο Μπίλι Μακίνλεϊ που δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον τραυματισμό. Ο προπονητής των Σκοτσέζων Γκρεγκ Μπράουν υπολογίζει πολύ τους Μαροκινούς, αφού όπως τόνισε είναι πολύ δυνατή ομάδα και το απέδειξαν στο πρώτο παιχνίδι με τους Νορβηγούς όπου αναδείχτηκαν ισόπαλοι 2 - 2.

Πανέτοιμοι για τη μεγάλη μάχη δηλώνουν και οι Μαροκινοί. Οι Αφρικανοί πιστεύουν ότι σήμερα θα δείξουν το καλό τους πρόσωπο που δεν μπόρεσαν να το κάνουν στον αγώνα με τη Βραζιλία. Οπως τόνισε ο τεχνικός της ομάδας Ανρί Μισέλ, για να γίνει αυτό χρειάζεται και λίγη τύχη, γιατί χωρίς αυτή καμιά ομάδα δεν μπορεί να προχωρήσει.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Παλιοί λογαριασμοί...

Ενας στους δύο καίγεται... στο σημερινό παιχνίδι της Βραζιλίας με τη Νορβηγία, αφού οι πρώτοι έχουν ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση, ενώ οι δεύτεροι, αν χάσουν, λένε "αντίο" στη Γαλλία.

Και αν νομίζετε ότι οι Βραζιλιάνοι θα είναι αδιάφοροι. τότε κάνετε μεγάλο λάθος... Η κόντρα των δυο αντιπάλων έχει αρχίσει πολύ πριν από την επίσημη έναρξη του παιχνιδιού, με πρωταγωνιστές τους δυο τεχνικούς Μάριο Ζάγκαλο και τον Εγκιλ Ολσεν, αφού θα 'λεγε κανείς ότι κρατάει χρόνια (ή, για να ακριβολογήσουμε, μήνες) αυτή η κολόνια. Αιτία η βαριά ήττα των Βραζιλιάνων με 2 - 4 στο φιλικό παιχνίδι, που έγινε το Φλεβάρη στο Οσλο και έχει ανοίξει τους Ασκούς του Αιόλου ανάμεσα στους δυο αντιπάλους. Κάτι που φάνηκε και από τις δηλώσεις των δυο προπονητών μέσα στη βδομάδα που περιείχαν αρκετή δόση ειρωνείας προς την αντίπαλη πλευρά.

Ο Μάριο Ζάγκαλο δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον αναχρονιστικό τρόπο παιχνιδιού, όπως υποστήριξε, της Νορβηγίας. "Μετά το παιχνίδι θα πάω εγώ και οι παίκτες μου σε μασέρ, γιατί από τις πολλές ψηλές μπαλιές των αντιπάλων μας σίγουρα θα μας έχει πιαστεί ο λαιμός", δήλωσε ο Ζάγκαλο.

Απαντώντας ο Εγκιλ Ολσεν στον Ζάγκαλο υποστήριξε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι είναι καλύτερος προπονητής από τον Βραζιλιάνο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μπορεί να αξιοποιήσει με τα συστήματά του πολύ καλύτερα τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του κόσμου που διαθέτει η Βραζιλία.

ΧΙΛΗ - ΚΑΜΕΡΟΥΝ
Τελευταία ευκαιρία

Τη νίκη, που και για τους δυο αποτελεί μονόδρομο, αναζητούν Χιλή και Καμερούν, που κοντράρονται στο δεύτερο σημερινό παιχνίδι του 2ου ομίλου.

Ο αγώνας είναι κρίσιμος και για τους δύο, αφού ο νικητής (εάν φυσικά υπάρξει) θα μπει για τα καλά στο χορό της πρόκρισης στον επόμενο γύρο.

Ο προπονητής των Χιλιανών, Νέλσον Ακόστα, δηλώνει αισιόδοξος και πιστεύει ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την απόδοση του Σιέρα, που τον θεωρεί παίκτη - "κλειδί".

Από την άλλη πλευρά ο τεχνικός του Καμερούν, Κλοντ Λε Ρουά, τα έβαλε με την τύχη του, αφού σε ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι έχει να αντιμετωπίσει ένα βουνό από προβλήματα. Και αυτό γιατί μετά τον τραυματισμό του Φόε, που του στέρησε τη συμμετοχή του σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, τώρα θα πρέπει να κάνει τα σχέδιά του χωρίς να υπολογίζει και τον Ραϊμόν Καλά, που είναι τιμωρημένος λόγω καρτών.

Ο Ακόστα θα παρατάξει τους: Τάπια, Ρέγιες, Φουέντες, Μάργκας, Βιγιαροέλ, Σιέρα, Ακούνα, Παράγες, Ρόχας, Ζαμοράνο, Σάλας, ενώ ο Λε Ρουά θα ξεκινήσει με τους: Σονγκό, Πενσέ, Σονγκ, Νιάνκα, Ντο, Μαχούβε, Ολέμπε, Μπομά, Βόμε, Τζομπ, Ομάμ Μπιγίκ.

ΙΤΑΛΙΑ - ΑΥΣΤΡΙΑ
Σε δίλημμα ο Μαλντίνι

Ενας βαθμός χωρίζει την Ιταλία από την πρόκριση στο β γύρο. Από την άλλη οι Αυστριακοί καίγονται για τη νίκη στο σημερινό παιχνίδι, για να εξασφαλίσουν την πρόκριση στον επόμενο γύρο.

Ο Τσέζαρε Μαλντίνι όμως ζητά από τους παίκτες του να παίξουν για τη νίκη. "Αν παίξουμε για την ισοπαλία, νομίζω ότι τότε είμαστε χαμένοι σίγουρα, γι' αυτό πρέπει να κυνηγήσουμε τη νίκη πάνω απ' όλα", επισήμανε στις δηλώσεις του ο τεχνικός των Ιταλών.

Στον αγωνιστικό τομέα ο Τσέζαρε Μαλντίνι προβληματίζεται για μια θέση στην επίθεση της ομάδας του, αφού την τελευταία στιγμή θα αποφασίσει αν θα χρησιμοποιήσει ως παρτενέρ του Βιέρι τον Ρομπέρτο Μπάτζιο ή τον Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο.

Στην αντίπερα όχθη, παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν γευτεί τη νίκη οι Αυστριακοί (δυο ισοπαλίες), δηλώνουν αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουν τελικά να πάρουν μια από τις δυο θέσεις που οδηγεί στον επόμενο γύρο.

Ο προπονητής των Αυστριακών, Χέρμπερτ Προχάσκα, που δεν αντιμετωπίζει αγωνιστικά προβλήματα, ζήτησε από τους παίκτες του να είναι ήρεμοι.

Αποκεφαλισμοί προπονητών

Πριν από τέσσερα χρόνια στο Μουντιάλ των ΗΠΑ ο Αλμπέρτο Παρέιρα είχε γράψει ιστορία, καθώς οδήγησε την Εθνική Βραζιλίας στην κατάκτηση του τροπαίου. Φέτος ξαναπέρασε στην ιστορία, καθώς έγινε ο πρώτος προπονητής που απολύθηκε πριν καν ολοκληρωθούν οι αγώνες της πρώτης φάσης. Ο Βραζιλιάνος τεχνικός που κοουτσάριζε την ομάδα της Σαουδικής Αραβίας απαλλάχτηκε από τα καθήκοντά του, μετά από εισήγηση του προέδρου της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της χώρας. Αιτία, βέβαια, οι άσχημες εμφανίσεις των Αράβων, που τους έφεραν νωρίς νωρίς να αποχαιρετίσουν ουσιαστικά τη Γαλλία. Την ίδια τύχη είχε και ο τεχνικός της Νότιας Κορέας, Μπουμ Κουν Τσα, αφού μετά τη βαριά ήττα από την Ολλανδία με 0 - 5 οι παράγοντες της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου συνεδρίασαν εκτάκτως και αποφάσισαν την αντικατάστασή του από τον Πιονγκ Σου. Η εσπευσμένη απόφαση για αντικατάσταση του Κουμ Τσα προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση, αφού ο Κορεάτης τεχνικός αποτελεί το μεγάλο ποδοσφαιρικό όνομα της χώρας, με μεγάλη καριέρα ως παίκτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ