ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
"Συνέλευση" σε αστυνομικό κλοιό

Με την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και πλήθος ανδρών της Ασφάλειας υπό τον ...Νίκωνα Αρκουδαία, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση - παρωδία των μετόχων, που απλώς επικύρωσαν τη ληξιαρχική πράξη θανάτου της αρχαιότερης ελληνικής τράπεζας

Σε παρωδία εξελίχθηκε, όπως άλλωστε αναμενόταν, η τελευταία ετήσια Γενική Συνέλευση της Ιονικής Τράπεζας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, η τελευταία ίσως πράξη του δράματος, πριν από το ξεπούλημα στα ιδιωτικά συμφέροντα της αρχαιότερης ελληνικής τράπεζας. Από νωρίς το πρωί το ξενοδοχείο "Χίλτον" είχε ζωστεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ κλούβες είχαν παραταχτεί κατά μήκος της Βασιλίσσης Σοφίας και στους γύρω δρόμους.

Στο εσωτερικό του ξενοδοχείου και στην είσοδο της αίθουσας όπου και πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση, είχε τοποθετηθεί μία συμπαγής μάζα από την Ασφάλεια της Τράπεζας (με επικεφαλής τον Ν. Αρκουδέα), η οποία είχε επιφορτιστεί να ελέγχει την είσοδο των προσερχομένων. Προφανώς με άνωθεν εντολή οι ασφαλίτες δεν επέτρεψαν την είσοδο στους δύο εκπροσώπους των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ιονικής, στον πρόεδρο του συλλόγου Γ. Μαρκάκη και στο μέλος της διοίκησης των εργαζομένων Κ. Χρυσικό. Το βασικό επιχείρημα που επικαλούνταν ήταν ότι η διοίκηση της Τράπεζας είχε προσφύγει σε ασφαλιστικά μέτρα κατά των δύο εκπροσώπων των εργαζομένων και είχε εκδοθεί δικαστική απόφαση, σύμφωνα με την οποία απαγορευόταν η είσοδός τους στο χώρο διεξαγωγής της συνέλευσης. Το θέμα... λύθηκε τελικά, καθώς ο εισαγγελέας που έφτασε με καθυστέρηση δήλωσε ότι πέρα από τη δικαστική απόφαση, αν το σώμα των μετόχων αποφασίσει να κάνει δεκτή τη συμμετοχή των δύο συνδικαλιστών, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Πρόταση η οποία έγινε τελικά δεκτή και στη συνέλευση συμμετείχαν και 16 εργαζόμενοι με την ιδιότητα του κατόχου μετοχών της Τράπεζας.

Στο μεταξύ ο Σύλλογος των εργαζομένων κήρυξε 24ωρη απεργία για την Παρασκευή,επειδή η διοίκηση της τράπεζας άρχισε να παίρνει μέτρα κατα των εργαζομένων που είχαν απεργήσει με δυσμενείς μεταθέσεις και επειδή αποκλείστηκαν απο τη γενική συνέλευση της Τράπεζας.

Στα τραγελαφικά της υπόθεσης συμπεριλαμβάνεται και η έλευση του διοικητή της Τράπεζας Χ. Σταματόπουλου,ο οποίος εμφανίστηκε από άλλη είσοδο και με ισχυρή συνοδεία προσωπικής ασφάλειας, η οποία, για το φόβο των Ιουδαίων, είχε δημιουργήσει γύρω του κλοιό προστασίας.

Υπό αυτές τις συνθήκες βέβαια είναι κατανοητό ότι μόνο Γενική Συνέλευση δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Οι 18 - όπως ανακοινώθηκε - μέτοχοι, εκπρόσωποι ασφαλιστικών ταμείων που εκπροσωπούσαν 17,9 εκατομμύρια μετοχές σε σύνολο 28 εκατομμυρίων, δηλαδή το 64,14% του συνόλου, απλώς επικύρωσαν τη ληξιαρχική πράξη θανάτου της Ιονικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του απολογισμού του 1997, η πορεία της Τράπεζας κάθε άλλο παρά δικαιολογεί την επιχειρούμενη απαξίωσή της από την πλευρά της κυβέρνησης και των υποψήφιων αγοραστών της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της χρήσης 1997, οι χορηγήσεις ανήλθαν σε 546,4 δισ. δραχμές έναντι 443,1 δισ. δραχμών το 1996.

Οι καταθέσεις έφτασαν το 1,8 τρισ. δραχμές έναντι 1,3 τρισ. δραχμών το 1996.

Και το 1997 συνεχίστηκε το άνοιγμα νέων υποκαταστημάτων, με αποτέλεσμα η Ιονική να διαθέτει σήμερα 226 υποκαταστήματα σε όλα τα σημεία της Ελλάδας. Επίσης η αξία των ακινήτων που ήταν στην κατοχή της Τράπεζας με ημερομηνία 31/12/97 ανερχόταν σε 30,4 δισ. δραχμές.

Τέλος για μία ακόμη φορά τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 775,3 εκατομ. δραχμές έναντι 2,2 δισ. δραχμές το 1996.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Τζόγος 6 τρισ. το εξάμηνο!

Το αστρονομικό ποσό των 6 τρισ. δραχμών άγγιξε ο χρηματιστηριακός τζόγος που "παίχτηκε" το α εξάμηνο του 1998. Σύμφωνα με στοιχεία της Ιονικής Τράπεζας, τους έξι πρώτους μήνες του 1998 οι αγοραπωλησίες μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ανήλθαν σε 5,96 τρισ. δραχμές και είναι μεγαλύτερο από το συνολικό ποσό των αγοραπωλησιών μετοχών που έλαβε χώρα όλο το 1997. Τον προηγούμενο χρόνο η αξία των χρηματιστηριακών συναλλαγών ανήλθε σε 5,54 τρισ. δραχμές, ενώ το 1996 είχαν "παιχτεί"... μόνο 1,8 τρισ. δραχμές και το 1993 η αξία των συναλλαγών ήταν μόλις 625 δισ. δραχμές.

Οπως αναμενόταν, ο χρηματιστηριακός τζόγος εκτινάχτηκε στα ύψη μετά την υποτίμηση της δραχμής, τον προηγούμενο Μάρτη, όταν διεθνείς και Ελληνες κερδοσκόποι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τις χρυσοφόρες ευκαιρίες που τους προσέφεραν οι υποτιμημένες μετοχές.

Είναι ενδεικτικό ότι η αξία των συναλλαγών από 288,1 δισ. δραχμές το Γενάρη και 318 δισ. δραχμές το Φλεβάρη, το Μάρτη εκτινάχτηκε στο 1,1 τρισ. δραχμές, τον Απρίλη στα 1,7 τρισ. δραχμές, το Μάη στα 1,4 τρισ. δραχμές και τον Ιούνη στα 1,2 τρισ. δραχμές. Αν λάβουμε υπόψη ότι η υποτίμηση έγινε στις 15 Μάρτη, οι πιο προσοδοφόροι μήνες για τα κερδοσκοπικά κεφάλαια ήταν ο Μάρτης και ο Απρίλης, όπου αγόραζαν μαζικά μετοχές και ο γενικός δείκτης πυροδοτήθηκε προς τα επάνω. Η σχετική μείωση που παρατηρείται τους επόμενους δύο μήνες Μάη και Ιούνη, θα πρέπει να αποδοθεί σε ρευστοποιήσεις, καθώς όσοι τοποθέτησαν κεφάλαια σε μετοχές έσπευσαν να εισπράξουν τα κέρδη του τζόγου.

Κομφούζιο με τις μετοχές της ΕΛΠΕ

Κομφούζιο δημιουργήθηκε χτες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, όπου κατά την πρώτη μέρα των συναλλαγών της μετοχής των Ελληνικών Πετρελαίων, οι διαπραγματεύσεις έγιναν χωρίς... να έχουν μοιραστεί οι μετοχές στους ιδιοκτήτες τους. Μετοχές δεν είχε πάρει το σύνολο των λεγόμενων μικροεπενδυτών, αλλά και ορισμένοι θεσμικοί επενδυτές. Η κατάσταση που διαμορφώθηκε βέβαια έδειξε με τον καλύτερο τρόπο πώς γίνεται ο τζόγος στην οδό Σοφοκλέους, αφού παρά την απουσία ενός σημαντικού αριθμού μετόχων από τις συναλλαγές, τελικά άλλαξαν χέρια πάνω από 4,5 εκατομμύρια μετοχές. Πρόκειται για μετοχές που έσπευσαν να πουλήσουν ακόμα και σε διπλάσια τιμή οι πολυδιαφημισμένοι "θεσμικοί επενδυτές" του Γ. Παπαντωνίου, οι οποίοι - όπως αποδεικνύεται - το μόνο που έκαναν είναι να αποκτήσουν μετοχές της πρώην ΔΕΠ σε εξευτελιστική τιμή και να τις μοσχοπουλήσουν την πρώτη κιόλας μέρα στην οδό Σοφοκλέους.

Η τιμή της συγκεκριμένης μετοχής κάποια στιγμή κατά τη χτεσινή συνεδρίαση έφτασε τις 3.781 δραχμές ή κατά 99% υψηλότερα από την τιμή των 1.900 δραχμών που πλήρωσαν για να τις αγοράσουν οι "θεσμικοί επενδυτές". Η απουσία βέβαια των "θυμάτων", που κατά τεκμήριο είναι οι λεγόμενοι μικροεπενδυτές, οδήγησε σε ανακοπή της ξέφρενης πορείας της μετοχής η οποία τελικά έκλεισε με κέρδη... "μόνο" 30,7%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη χτεσινή κατάσταση υπήρξαν πολλές καταγγελίες στη διοίκηση του Χρηματιστηρίου, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υποστήριξαν πως η συνεδρίαση θα πρέπει να θεωρηθεί ως μη γενομένη, πράγμα που από πολλούς αρμόδιους παράγοντες θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο. Την όλη κατάσταση πάντως εξέταζε χτες μέχρι αργά η διοίκηση του Χρηματιστηρίου, ενώ ευθύνες για το θέμα αποδίδονται στην Ιονική Τράπεζα που είχε αναλάβει την υπόθεση της εισαγωγής των ΕΛΠΕ στο Χρηματιστήριο.

ΝΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΘ

Συνάντηση με τους εργαζόμενους της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε πρόσφατα ο υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης της ΝΑΣ Μιχάλης Σπυριδάκης, συνοδευόμενος από κλιμάκιο της παράταξης. Ο επικεφαλής της ΝΑΣ τόνισε, για άλλη μια φορά, την αντίθεση της παράταξης στην ιδιωτικοποίηση και τη μετοχοποίηση της ΔΕΘ και κάλεσε τους εργαζόμενους, συντονισμένα με τους συναδέλφους τους των άλλων οργανισμών και δημόσιων επιχειρήσεων που βγήκαν στο σφυρί, να αντιδράσουν στην πολιτική της κυβέρνησης που ξεπουλά τα πάντα.

Ο Μ. Σπυριδάκης ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που πήρε η ΝΑΣ μέσα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, στην κατεύθυνση ανατροπής της μετοχοποίησης της ΔΕΘ, αλλά και ενημερώνοντας τον κόσμο μέσα από τις περιοδείες στα χωριά και τις γειτονιές.

Τέλος, ξεκαθάρισε πως δεν είναι μονόδρομος το ξεπούλημα των δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων, το κλείσιμο εργοστασίων, το χτύπημα των εργασιακών, κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. "Μονόδρομος είναι, είπε, η συσπείρωση, η οργάνωση, η αντίσταση, ο αγώνας για τα δικαιώματα του λαού, για μια άλλη ουσιαστική πολιτική στην υπηρεσία του λαού".

Από παραδρομή στο φύλλο του Σαββάτου και στη συνέντευξη της δεύτερης σελίδας του "Ρ" γράφτηκε ότι ο Δ. Φέτσης είναι πρόεδρος της ΔΗΚΕΒΕ, ενώ στην πραγματικότητα είναι μέλος του προεδρείου της Κίνησης.

Κινητικότητα στην οικοδομική δραστηριότητα

Κατά 9,5% αυξήθηκε η οικοδομική δραστηριότητα το πρώτο τετράμηνο του 1998, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), η οικοδομική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα (μέτρηση όγκου σε χιλιάδες κυβικά μέτρα) την περίοδο Γενάρη - Απρίλη ανήλθε σε 18.465 χιλ κ.μ. έναντι 16.868 χιλ. κ. μ. το αντίστοιχο διάστημα του 1997.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας παρουσίασαν όλες οι περιφέρειες της χώρας. Στο Ν. Αττικής παρατηρήθηκε αύξηση 14,7%, στη Στερεά Ελλάδα και Εύβοια η οικοδομική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 19%, στη Θεσσαλία κατά 26,9%, όσο αυξήθηκε και στην Κρήτη, στη θράκη κατά 21,7%, στη Μακεδονία κατά 13,5% στα νησιά του Αιγαίου κατά 8,7%, ενώ ο χαμηλότερος ρυθμός αύξησης 0,7% παρατηρήθηκε στην Πελοπόννησο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ