ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Ιούλη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΟΦΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ
Αντί κολυμβητήριο... ιδιωτικό γκαράζ

Το τμήμα του λόφου Λαμπράκη στη διασταύρωση των οδών Βουλιαγμένης και Αγκύλης στο Νέο Κόσμο, που φαίνεται στη φωτογραφία, δεν είχε φυτευτεί ως τώρα, καθώς όλοι ήξεραν ότι, σε συνέχεια των σχολικών και αθλητικών εγκαταστάσεων που φιλοξενούνται στο γεμάτο ζωή πάρκο της περιοχής, θα δημιουργούνταν δημοτικό κολυμβητήριο.

Τα παιδιά, τουλάχιστον 4.000, που κινούνται, παίζουν και συζητούν καθημερινά στο λόφο, το ήξεραν αυτό. Και το περίμεναν. Αλλωστε, υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια σχετική πρόβλεψη στα προγράμματα του Δήμου.

Ωστόσο, ανακοινώθηκε πριν από λίγο καιρό η χωροθέτηση εδώ ενός από τα υπόγεια πάρκινγκ, που ο Δ. Αβραμόπουλος εξήγγειλε ότι θα αναθέσει με το σύστημα της αυτοχρηματοδότησης να κατασκευάσουν εργολάβοι σε διαμερίσματα της Αθήνας.

Δίπλα απ' το γήπεδο μπάσκετ που φαίνεται στη φωτογραφία, στα παράθυρα του σχολείου. Πίσω ακριβώς υπάρχουν αρκετά ακόμα. Δύο Δημοτικά, δύο Νηπιαγωγεία, ο Παιδικός Σταθμός, δύο Γυμνάσια - Λύκεια και το Εσπερινό Γυμνάσιο και Λύκειο!

Το τμήμα του Λόφου, που ο δήμος ετοιμάζεται να χαρίσει στους εργολάβους, απαλλοτριώθηκε το '93. Για να γίνει κολυμβητήριο. Το οποίο ο Δ. Αβραμόπουλος στις διαφημιστικές μακέτες που παρουσίασε διατηρεί στην ...οροφή του πάρκινγκ!

Οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής - μεταξύ άλλων ο αθλητικός σύλλογος "Πρωτέας" και ο πολιτιστικός "Ορφέας" - την Τρίτη το βράδυ κατήγγειλαν την κοροϊδία και κάλεσαν τη γειτονιά σε ενεργοποίηση για να μην προχωρήσουν τα καταστροφικά σχέδια.

Η τύχη που είχαν ο ...υπεσχημένος, αλλά ανύπαρκτος χώρος πράσινου στην οροφή του πάρκινγκ της Ευελπίδων - για μια έρημο στρωμένη με τσιμεντόπλακες πρόκειται - αλλά και η πλατεία Εθνικής Αντίστασης - η οροφή του πάρκινγκ έχει βγει πιο ψηλά από το δρόμο - δείχνει ότι οι ζωγραφιές στα σχέδια αποτελούν χοντροκομμένο ψεύδος.

Αλλωστε, οι άνθρωποι έχουν το παράδειγμα μπροστά τους, στο δίπλα τετράγωνο. Σταμάτησαν με τους αγώνες τους το τσιμεντένιο τέρας, που πριν μερικά χρόνια πήγαινε να εξαφανίσει τον παραδοσιακό θερινό κινηματογράφο της περιοχής, τον "Ορφέα". Εβαλαν μπροστά να τον αποκαταστήσουν. Εφτιαξαν τα σχέδια, αναβίωσαν τη μικρή τους ιστορία. Θα ξαναμύριζε στη γειτονιά γιασεμί κι αγιόκλημα.

Στο δήμο ενθουσιάστηκαν, αλλά τα πέταξαν. Και όταν ο Λ. Κουρής εγκαινίασε το ...νέο "Ορφέα" - που τόσα χρόνια μετά δεν έχει λειτουργήσει - βρήκαν το ...κέντρο τσιμέντου της φωτογραφίας με το θάλαμο προβολής και το σινεμά, που δεν έχει κατασκευαστεί ακόμα, στην ταράτσα του κτιρίου. Το Σεπτέμβρη, φέρεται να ετοιμάζει εγκαίνια και ο Δ. Αβραμόπουλος. Και μετά περιμένουν στο δήμο να τους πιστέψουν για το κολυμβητήριο...

Δ ημοτικές Δ ιαδρομές Δ ιαπλεκομένων

Στα Κάτω Πατήσια, στο χώρο της παλιάς υφαντουργίας Δημητριάδη - γνωστής ως "Τρία Δέλτα" - προωθείται η ανέγερση πολυκατοικιών της εφημερίδας "Εξουσία", που φέρεται να ζητεί, μέσω τρίτου, ρυμοτομική διευθέτηση της περιοχής

Χαριστική πράξη στην οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, συνήργησαν το ΥΠΕΧΩΔΕ, ο Δήμος ΑΘήνας και το Συμβούλιο του 5ου Διαμερίσματος, για λογαριασμό της εφημερίδας "Εξουσία", καλείται να εγκρίνει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας!

Το θέμα φαίνεται ότι αφορά τα συγκροτήματα διαμερισμάτων που έχει υποσχεθεί η εφημερίδα στους αναγνώστες της - θεόρατα, καθώς φαίνεται στα σχέδια - τα οποία θα φυτευτούν στην Αχαρνών στα Κάτω Πατήσια, λες και δεν είναι ήδη ασφυκτικά δομημένη η συγκεκριμένη περιοχή.

Η εφημερίδα δε φαίνεται ευθέως στα υποβληθέντα έγγραφα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας. Εμφανίζεται ως αιτούσα της τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής η "Εριοϋφαντουργία Δημητριάδη - ΔΔΔ" και επίσης να της προσκυρωθεί "έναντι ευλόγου τιμήματος" αδιέξοδος δρόμος, ο οποίος δε διανοίχτηκε ποτέ, αλλά τέμνει τα οικόπεδά της, συνολικής έκτασης 11.018 τετραγωνικών μέτρων. Μόνο που το παλιό εργοστάσιο - γνωστό στους κατοίκους ως "τα Τρία Δέλτα" - που υπολειτουργούσε μέχρι πριν λίγο καιρό, φέρεται ναέχει αγοράσει μαζί με σειρά μικρότερων οικοπέδων του οικοδομικού τετράγωνο Αχαρνών, Νεϊγύ, Κουρτίδου και Κοκκινάκη ο εκδότης της "Εξουσίας". Για να μεταστεγάσει, λεγόταν, τις εκδοτικές του επιχειρήσεις. Στα σκαριφήματα ωστόσο, εμφανίζονται τώρα πολυκατοικίες του "Αθενς Βίλατζ" και είναι τα ίδια - όπως και το οικόπεδο - με αυτά που επιδεικνύονται στους ...πελάτες της εφημερίδας.

Χαρακτηριστική βιασύνη και διακριτικότητα επικράτησε όσο διάστημα μεθοδευόταν το "φάγωμα" του δρόμου. Και κανείς δεν ασχολήθηκε με την επερχόμενη οικοδομική επιβάρυνση της περιοχής και το αν αυτή είναι ανεκτή. Με την εισφορά σε γη και σε χρήμα για το δρόμο, μόνο που δεν πανηγύρισαν - όπως λένε οι πληροφορίες - οι αρμόδιοι στο Δήμο και το 5ο Διαμέρισμα. Ο πρόεδρός του, Γ. Σταματελάτος,"σκοτώθηκε" να περάσει με συνοπτικές διαδικασίες το θέμα απ' το συμβούλιο. Ενώ κάποιοι, από εκείνους που ανησύχησαν για τη σκοπιμότητα του εγχειρήματος, δέχτηκαν, μαθαίνουμε, τηλεφωνήματα από ενδιαφερόμενους να τους εξηγήσουν τι... υπηρεσία προσφέρεται στην περιοχή!

Το θέμα του αδιεξόδου εισάγεται σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αλλά κανείς δε ρώτησε τους κατοίκους της περιοχής για την τύχη των ίδιων των οικοπέδων. Αιτήματα δεν έχουν προβάλλει οι άνθρωποι, αφού φαίνεται πως δεν έχουν ιδέα για τις εξελίξεις. Είναι αυτονόητο ότι αντί της αντικατάστασης της μονάδας από συγκροτήματα πολυκατοικιών θα προτιμούσαν ο χώρος να απαλλοτριωθεί και να εξασφαλιστεί μια ανάσα πράσινου για την περιοχή.

Αλλά η πλειοψηφία του Δήμου Αθηναίων - που θα ασχοληθεί με το αδιέξοδο μόνο - άλλα αναμένεται να αποφασίσει στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως έχει κάνει ήδη - νομίμως - το ΥΠΕΧΩΔΕ "θεωρώντας κατ' αρχήν ότι με την προτεινόμενη αναδιάταξη αξιοποιείται καλύτερα ο εν λόγω κοινόχρηστος χώρος"...

Καμιά απορία. Αλλωστε δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την ανακατασκευή με στένεμα του οδοστρώματος, ενός συγκεκριμένου και όχι απ' τα χειρότερα πεζοδρομίου, σε ολόκληρη την περιοχή των Εξαρχείων. Αυτού της οδού Φειδίου, το οποίο όλως τυχαίως περνά μπροστά απ' τα γραφεία της "Απογευματινής". Μάλιστα κάτοικοι που διαμένουν εκεί κατήγγειλαν τότε ότι ελήφθη ειδική πρόβλεψη για την εξυπηρέτηση της εφημερίδας σε αντίθεση με τις εισόδους των δικών τους οικιών που υποβαθμίστηκαν!

Ο έλεγχος "αποκεντρώνεται"

Στις Περιφέρειες μεταφέρεται ο σχεδιασμός και η διαχείριση των έργων ύδρευσης, αποχέτευσης, βιολογικού καθαρισμού και διαχείρισης απορριμμάτων, που έχει στην αρμοδιότητά του το υπουργείο Εσωτερικών. Τα έργα αυτά, όπως ορίζεται σε κοινές υπουργικές αποφάσεις των υφυπουργών Εθνικής Οικονομίας και Εσωτερικών, Χρ. Πάχτα και Λ. Παπαδήμα αντίστοιχα, θα περιληφθούν στη Συλλογική Απόφαση Εργων Περιφέρειας (ΣΑΕΠ).

Τον έλεγχο και τη διαχείριση της ΣΑΕΠ, δηλαδή την επιλογή των έργων που θα ενταχθούν στη συγκεκριμένη απόφαση και τον τρόπο χρηματοδότησής τους, έχει το νεοσύστατο Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης που εδρεύει σε κάθε μία από τις 13 Περιφέρειες - όπως ορίζεται στο νόμο για την περιφερειακή συγκρότηση της χώρας. Κάτι που αυτόματα υποβαθμίζει το λόγο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης για τις ανάγκες σε έργα της κάθε περιοχής. Κι όμως αυτή τη μεταφορά αρμοδιοτήτων σε ένα όργανο (σ. σ Περιφέρεια) πλήρως ελεγχόμενο από την κεντρική εξουσία έχει βαφτίσει η κυβέρνηση αποκέντρωση.

"ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"
Η παρέμβαση απέτρεψε το σκάνδαλο

Η εμμονή της Κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση" απέτρεψε την ολοκλήρωση ενός σκανδάλου και υποχρέωσε το Δημοτικό Συμβούλιο να μην εκδώσει άδεια σε καταπατητή δημόσιου χώρου που ήθελε να κατασκευάσει στην πλαζ Βοτσαλάκια αναψυκτήριο 200 τετραγωνικών μέτρων, ενώ η αρχική συμφωνία με το δήμο ήταν για καντίνα 12 τετραγωνικών.

Οταν το θέμα ήρθε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παρά τη φορτική επιμονή δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας και την ένοχη σιωπή του δημάρχου Πειραιά Στ. Λογοθέτη,το Σώμα αναγκάστηκε να δεχτεί την εμπεριστατωμένη τοποθέτηση του συμβούλου της Κίνησης, Κώστα Τζατζάνη και να αρνηθεί, προς το παρόν τουλάχιστον, την έκδοση της σχετικής άδειας.

Νωρίτερα πάντως, οι δημοτικοί σύμβουλοι, τόσο της πλειοψηφίας που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, όσο και της μειοψηφίας που ανήκουν στη ΝΔ, αρνήθηκαν να υιοθετήσουν πρόταση του Κ. Τζατζάνη για έκδοση ψηφίσματος για την καταδίκη της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, αλλά και του αισχρού νομοσχεδίου που επαναφέρει τις εργασιακές σχέσεις στον προηγούμενο αιώνα. Ο Στ. Λογοθέτης δεν είπε τίποτα για το νομοσχέδιο, ενώ την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ την καταδίκασε μεν φραστικά, αλλά δεν πρότεινε την έκδοση ψηφίσματος από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο χώρος για το κολυμβητήριο που θα γίνει γκαράζ

Και ο... παραδοσιακός "Ορφέας"

ΜΑΡΟΥΣΙ
Πόλη στα μέτρα των πολυεθνικών

Σήμερα συζητείται στο Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, η πρόταση του Δήμου Αμαρουσίου για αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Με την αναθεώρηση αυτή, που αναφέρεται στην περιοχή της Λεωφόρου Κηφισίας, εφαρμόζεται ο νόμος 2052/92 της ΝΔ, ο οποίος προβλέπει ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο και με τον οποίο εξυπηρετούνται τα συμφέροντα μεγαλοεργολάβων και πολυεθνικών επιχειρήσεων (Βωβός, ΣΑΝΥΟ κ.ά.).

Με την αναθεώρηση αυτή, αυξάνονται οι συντελεστές δόμησης από 0,8 σε 1,2, οικοπεδοποιεί οδικό δίκτυο και χώρους πρασίνου και καταργεί και οικοπεδοποιεί ρέματα. Συγκεκριμένα, με την αύξηση του συντελεστή δόμησης στις περιοχές Σωρού, Αγίου Θωμά και Εργατικών Κατοικιών θεσμοθετείται ένα υπερτοπικό πολεοδομικό κέντρο, ενώ με το νέο ΓΠΣ καταργούνται κοινόχρηστοι χώροι στις περιοχές του Αμαλίειου και της πρώην εταιρίας ΗΒΗ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ