ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Ιούλη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ ΠΡΟΣ ΣΥΝ
Περάστε στο τραπέζι μας...

Τις διαδικασίες οι οποίες θα τους επιτρέψουν να περάσουν από τον ανεπίσημο στον επίσημο κομματικό διάλογο για την προώθηση της κεντροαριστερής συνεργασίας τους, αναζητούν οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ.Στην κατεύθυνση αυτή, προχτές το βράδυ, σε κοινή εκδήλωση που οργάνωσαν τα γνωστά "δίκτυα και όμιλοι" πολιτών, ΟΠΕΚ, ΠΟΛΙΤΕΙΑ και ΔΙΚΤΥΟ, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης απηύθυνε επίσημη πρόταση στην ηγεσία του ΣΥΝ να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι για να τα βρουν σαν συγγενή κόμματα.

"Αύριο το πρωί, είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Σκανδαλίδης, το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ και η ΠΓ του ΣΥΝ μπορούν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα. Μπορούμε να τα συζητήσουμε όλα..." υπογράμμισε, για να προσθέσει χτες με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό: "Σ' αυτήν τη φάση το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να ξεκινήσει διάλογο, οποιαδήποτε στιγμή το θελήσει ο Συνασπισμός. Μπορούμε κι εμείς να πάρουμε την πρωτοβουλία, αλλά θα πρέπει να υπάρχει το υπόβαθρο μιας θετικής απάντησης και όχι κινήσεις στον αέρα". Από την πλευρά του ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Γ. Πασχαλίδης πρότεινε να οριστούν από τα δύο κόμματα (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) "ομάδες επαφής πολιτικού διαλόγου (για) να συζητήσουμε τα πάντα". Ζήτησε επίσης να ξεπεραστούν "οι επιφυλάξεις, οι ανασφάλειες, οι φοβίες των κομματικών και συνδικαλιστικών χώρων", λέγοντας πως "δεν είναι επιτρεπτό να σταθούν εμπόδιο στην ουσιαστική συζήτηση για την προγραμματική ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου". Τους φόβους για ενδεχόμενο διεμβολισμού του ΣΥΝ από τη σημιτική πλευρά, εξέφρασε ο Ν. Μπίστης,μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, αναφέροντας πως "ο όρος κεντροαριστερά χρησιμοποιήθηκε ως ιδεολόγημα πολλαπλής χρήσεως, ακόμα χειρότερα ως επικοινωνιακή πολιτική διεμβολισμού της Αριστεράς"...

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος,με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, φανερά αμήχανος, πρόβαλε πως: "Με την πολιτική που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση δεν υπάρχει κανένα περιθώριο διαλόγου και καμιάς σύγκλισης" και έκανε λόγο για "συνειδητή διγλωσσία με στόχο τη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων".

Στη σχετική "συζήτηση" παρενέβησαν, χτες, και άλλα στελέχη του ΣΥΝ. Ο Ν. Χουντής,μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, εγκαλεί τα στελέχη του κόμματός του που συμμετέχουν, λέγοντας ότι "δεν εξυπηρετεί την εικόνα και την πολιτική του ΣΥΝ η συμμετοχή στελεχών του σε αυτές τις εκδηλώσεις". Ο Φ. Κουβέλης κατηγορεί "πρόσωπα του κόμματός του" για τη συγκεκριμένη τους τακτική σε σχέση με το διάλογο για την "κεντροαριστερά", ενώ ο Π. Λαφαζάνης σημειώνει πως "η "εκσυγχρονισμένη" επανάληψη των λογικών της "δημοκρατικής συμπαράταξης" της δεκαετίας του '80 μόνον ως κακόγουστη φάρσα μπορεί να εκληφθεί που προκαλεί γέλια μέχρι δακρύων σε κάθε πικραμένο".

ΠΑΣΟΚ
Ολοι δηλώνουν "παρών" στις εξελίξεις

Σε μια διαρκή προσπάθεια να δηλώσουν "παρών", στις εσωκομματικές εξελίξεις και τις όποιες ανακατατάξεις προκαλέσουν οι δημοτικές εκλογές και το επερχόμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, έχουν επιδοθεί τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος το τελευταίο διάστημα. Χτες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό και, σύμφωνα με όσα είπε στους δημοσιογράφους, εξετάστηκαν θέματα που αφορούν την πορεία κυβέρνησης και κόμματος, όπου, σύμφωνα με δηλώσεις του Α. Τσοχατζόπουλου, υπάρχουν "θετικά" και "αρνητικά" σημεία... Οπως, δε, λεγόταν από το περιβάλλον του υπουργού, υπήρξε συμφωνία με τον πρωθυπουργού για νέο τετ - α - τετ μετά την επιστροφή του τελευταίου από τις ΗΠΑ, για μια εφ' όλης της ύλης εξέταση του εσωκομματικού ζητήματος...

Την ίδια ώρα οι δημόσιες βολές μεταξύ κυβερνητικών στελεχών συνεχίζονται, με τον Γ. Παπαντωνίου να ανταπαντά στην Β. Παπανδρέου (σ.σ.: χωρίς να την κατονομάζει) σε χτεσινή του δημόσια ομιλία, ότι αυτός είναι που ακολουθεί τη σωστή "γραμμή"...

Από την πλευρά του, ο Κ. Σκανδαλίδης επανέφερε το ζήτημα του ανασχηματισμού, ο οποίος, αν και "δεν είναι πανάκεια", όπως είπε, εντάσσεται στις "πολιτικές κινήσεις (που) θα μπορούσαν να επιταχύνουν τη φυγή προς τα μπρος, εφόσον και όποτε το αποφασίσει ο πρωθυπουργός". Παράλληλα, ζήτησε "να γίνει πιο ουσιαστική η λειτουργία των οργάνων και να υπάρχει συζήτηση με τη βάση του κόμματος"...

Στο μεταξύ, ο Κ. Σημίτης, που διαμηνύει διά του περιβάλλοντός του ότι δε θα δεχτεί να τεθεί υπό "επιτροπεία", έχει επιλέξει την παρουσία του σε δημόσιες φιέστες και περιοδείες. Ετσι, μετά την επίσκεψη στα Σπάτα, σήμερα προγραμματίζεται περιήγηση στα έργα του μετρό και το Σαββατοκύριακο περιοδεία στη Φθιώτιδα.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ανησυχούν οι βουλευτές για την τύχη τους!

Ανησυχία για την τύχη τους στις επόμενες βουλευτικές εκλογές (!) εξέφρασαν οι βουλευτές της Β Αθηνών της ΝΔ στον πρόεδρο του κόμματος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν χτες.

Το κυρίαρχο αίτημα που έθεσαν οι 9 παρόντες βουλευτές στον Κ. Καραμανλή, σύμφωνα με πληροφορίες ανέλαβε ο Γ. Βαρβιτσιώτης εξ ονόματος όλων, ήταν να "μετατεθούν" οι Κ. Μητσοτάκης και Τζ. Τζαννετάκης από τη Β Αθηνών σε άλλες εκλογικές περιφέρειες. Εχουμε εκλεγεί 13, αλλά στην ουσία είμαστε 11, φέρεται να είπε ο Γ. Βαρβιτσιώτης, για να ζητήσει στη συνέχεια να μην είναι και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί υποψήφιοι στην εκλογική "τους" περιφέρεια. Ταυτόχρονα, ζήτησαν από τον Κ. Καραμανλή να ξεκαθαρίσει από τώρα ποιοι από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα "μεταταγούν" στη Β Αθηνών, ώστε να "ξέρουν τι γίνεται". Ο Κ. Καραμανλής απέφυγε να απαντήσει και να δεσμευτεί και στα δύο αιτήματα.

Επίσης, ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους βουλευτές ζήτησαν πιο σκληρή αντιπολιτευτική τακτική (Ανδρεουλάκος), ενώ άλλοι έκαναν συγκεκριμένες προτάσεις για τη δράση στη Βουλή και στην περιφέρειά τους. Στην παρατήρησή τους ότι υπάρχει καθυστέρηση στην ανάδειξη των υποψηφίων δημάρχων στη Β Αθηνών, ο Κ. Καραμανλής απάντησε ότι το θέμα θα έχει λήξει μέχρι την Τρίτη.

Ο Μ. Εβερτ

Νέα παρέμβαση υπέρ της κυβέρνησης και των ιδιωτικοποιήσεων, έκανε χτες ο Μ. Εβερτ, επικαλούμενος κίνδυνο υποτίμησης της δραχμής! Μιλώντας στον "9,84", ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι "αν δεν προχωρήσουν αποφασιστικά οι ιδιωτικοποιήσεις από το Νοέμβριο θα αρχίσουν νέες πιέσεις στη δραχμή, και του χρόνου τέτοια εποχή, θα έχουμε νέες υποτιμήσεις". Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι μετά την προσφορά Λάτση για την Τράπεζα Κρήτης η πώληση της Ιονικής μπορεί να δυσχερανθεί!

"Ουδέν νεώτερον"...

Κανένα στοιχείο δεν έδωσε χθες ο πρόεδρος της Ιονικής Ι. Σταματόπουλος στην εξέτασή του από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή

Εμπρακτη απόδειξη του ότι τους όρους πώλησης της Ιονικής θα καθορίσουν τελικά οι υποψήφιοι αγοραστές της Τράπεζας, καθώς και το ότι η κυβέρνηση προχωράει με αδιαφάνεια και στα "τυφλά" προς την εκποίηση της Τράπεζας, αποτέλεσε η χθεσινή εξέταση του προέδρου της Ιονικής Ι. Σταματόπουλου, από την αρμόδια διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή.

Σε καίρια ερωτήματα, όπως το ποια είναι τα πάγια στοιχεία της Ιονικής (σύνολο αξίας) ο επί διετία πρόεδρός της δήλωσε "δε γνωρίζω", επιφυλασσόμενος να πληροφορήσει αργότερα τη Βουλή για το στοιχείο αυτό, ενώ για το τι θα γίνει με τους εργαζόμενους της επιχείρησης μετά την ιδιωτικοποίηση, παρέπεμψε στην Εμπορική Τράπεζα, που όπως είπε έχει το πακέτο των υπό πώληση μετοχών. Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μ. Κωστόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι "δεν πρόκειται για κάποιο μυστικό". Παράλληλα, σε ερώτηση του βουλευτή σχετικά με την άποψη του προέδρου της Ιονικής για την πώληση και τη συμμετοχή του στις διαδικασίες αυτές, ο Ι. Σταματόπουλος απάντησε ότι η Ιονική χρειάζεται επειγόντως κεφάλαια προκειμένου να χρηματοδοτήσει τον εκσυγχρονισμό της.

"902" TV
Ενημερωτικές εκπομπές

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του "902", σήμερα Πέμπτη 2 Ιουλίου, τις εκπομπές:

  • ,Δημοτικές εκλογές '98",στις 20.00 μμ, ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου συζητάει με τους:

Νώντα Λαμπρακάκη, πρόεδρο της ΠΟΕ - ΟΤΑ και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ.

Γιάννη Στρατηγό, ΓΓ της ΠΟΕ - ΟΤΑ και στέλεχος της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας", και

Βασίλη Πολυμερόπουλο αντιπρόεδρο της ΠΟΕ - ΟΤΑ και στέλεχος της ΔΑΚΕ.

Θέμα της συζήτησης: "Τα προβλήματα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση".

  • Στην εκπομπή "Από το Σήμερα στο Αύριο" στις 21.30, ο δημοσιογράφος Κώστας Καραχάλιος συζητάει με τους καλεσμένους του με θέμα: "Αμυντική Βιομηχανία".
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Πρόσκληση προς τους Αμερικανούς

Πρόσκληση προς τους Αμερικανούς, για να παίξουν ενεργά το ρόλο τους στα Ελληνοτουρκικά και να μπουν δυναμικά στο νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, αναμένεται να απευθύνει ο υπουργός ΑμυναςΑ. Τσοχατζόπουλος που αναχωρεί αύριο για τις ΗΠΑ, όπου θα παραμείνει για μια βδομάδα. Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται με όσα προκύπτουν από τη συνάντηση που είχε χτες ο υπουργός Αμυνας με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, ενόψει αυτού του ταξιδιού. Ο Α. Τσοχατζόπουλος, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση, μίλησε για "θέματα στρατηγικής σημασίας", που θα θιγούν κατά την επίσκεψη στις ΗΠΑ, αναφέροντας σαν τέτοια τα Ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και τις "πιθανές εξελίξεις κρίσης στην περιοχή μας".

Ειδικότερα για το εξοπλιστικό πρόγραμμα είπε ότι προγραμματίστηκε ΚΥΣΕΑ(Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας) για τις 24 Ιουλίου,δηλαδή μετά την επιστροφή του από την Αμερική, οπότε στη συνεδρίαση αυτή θα ληφθούν τελικές αποφάσεις "για μια σειρά προγράμματα που είναι ώριμα και έτοιμα για την τελική κατακύρωση". Να σημειωθεί ότι οι Αμερικάνοι διεκδικούν σχεδόν κατά αποκλειστικότητα το πρόγραμμα αυτό ύψους 4 τρισ. που εξαγγέλθηκε πριν δύο χρόνια. Χαρακτηριστικό της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι εμφανίζεται εκλιπαρούσα, προκειμένου να εξασφαλίσει την αποδέσμευση από τους Αμερικανούς ορισμένων τύπων οπλικών συστημάτων, οι οποίο στη συνέχεια σπεύδουν να ανακοινώσουν την... προσφορά τους στην Ελλάδα. Στο παιχνίδι αυτό έχει μπει ενεργά και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Ν. Μπερνς, ο οποίος λειτουργεί ανοιχτά και σαν εμπορικός αντιπρόσωπος αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΦΑΚΕΛΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΗΜ. ΤΑΞΗΣ
Συνεχίζονται οι καταθέσεις και οι παρεμβάσεις

Δύο ακόμη ανώτατοι αξιωματικοί της Αστυνομίας, ο Γ. Γιάννες,διευθυντής της Κρατικής Ασφάλειας και ο Γ. Σπηλιόπουλος,διευθυντής αστυνομικών υπηρεσιών στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, κατέθεσαν χτες στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Γ. Γεράκη,στα πλαίσια της έρευνας που διενεργεί για την παράνομη χορήγηση αδειών ελληνοποίησης αλλοδαπών, ενώ σήμερα αναμένεται να παραδοθεί το πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δ. Δωρή στον προϊστάμενό του Π. Δημόπουλο.

Ο Γ. Γεράκης φέρεται να έχει στα χέρια του μέχρι 200 φακέλους χορήγησης παράνομων αδειών παραμονής σε αλλοδαπούς, ενώ ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί της αστυνομίας αλληλοσπαράσσονται, δίνοντας διάφορες πληροφορίες σε βάρος των συναδέλφων τους.

Ο Δ. Δωρής έχει ολοκληρώσει την έρευνα και σήμερα θα παραδώσει στον προϊστάμενο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλο το πόρισμα της πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης που διενήργησε, προκειμένου να ελεγχθεί αν οι ενέργειες των δύο εισαγγελέων, Γ. Γεράκη και Π. Παναγιωτόπουλου, ήταν σύννομες, όταν πήγαν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και έκαναν κατάσχεση των 17 φακέλων. Ο εισαγγελέας Γ. Γεράκης επισκέφτηκε χτες τον Δ. Δωρή στο γραφείο του και έδωσε εξηγήσεις για την "έφοδο" στο υπουργείο.

Παρέμβαση έκανε χτες η Ενωση Αξιωματικών Αττικής, η οποία κάλεσε την πολιτική και φυσική ηγεσία να πάρουν ξεκάθαρη θέση για την κατάσταση που επικρατεί στο Σώμα και να προστατεύσουν τους χιλιάδες έντιμους αστυνομικούς από τη σκανδαλολογία, τη λασπολογία και τα αλληλοκαρφώματα των φατριών.

Επίσης η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι πρόσφατες ανακριτικές ενέργειες των εισαγγελικών λειτουργών ήταν καθ' όλα σύννομες και εντός των πλαισίων των υπηρεσιακών τους καθηκόντων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ