Πέμπτη 2 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ ΠΡΟΣ ΣΥΝ
Περάστε στο τραπέζι μας...

Τις διαδικασίες οι οποίες θα τους επιτρέψουν να περάσουν από τον ανεπίσημο στον επίσημο κομματικό διάλογο για την προώθηση της κεντροαριστερής συνεργασίας τους, αναζητούν οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ.Στην κατεύθυνση αυτή, προχτές το βράδυ, σε κοινή εκδήλωση που οργάνωσαν τα γνωστά "δίκτυα και όμιλοι" πολιτών, ΟΠΕΚ, ΠΟΛΙΤΕΙΑ και ΔΙΚΤΥΟ, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης απηύθυνε επίσημη πρόταση στην ηγεσία του ΣΥΝ να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι για να τα βρουν σαν συγγενή κόμματα.

"Αύριο το πρωί, είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Σκανδαλίδης, το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ και η ΠΓ του ΣΥΝ μπορούν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα. Μπορούμε να τα συζητήσουμε όλα..." υπογράμμισε, για να προσθέσει χτες με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό: "Σ' αυτήν τη φάση το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να ξεκινήσει διάλογο, οποιαδήποτε στιγμή το θελήσει ο Συνασπισμός. Μπορούμε κι εμείς να πάρουμε την πρωτοβουλία, αλλά θα πρέπει να υπάρχει το υπόβαθρο μιας θετικής απάντησης και όχι κινήσεις στον αέρα". Από την πλευρά του ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Γ. Πασχαλίδης πρότεινε να οριστούν από τα δύο κόμματα (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) "ομάδες επαφής πολιτικού διαλόγου (για) να συζητήσουμε τα πάντα". Ζήτησε επίσης να ξεπεραστούν "οι επιφυλάξεις, οι ανασφάλειες, οι φοβίες των κομματικών και συνδικαλιστικών χώρων", λέγοντας πως "δεν είναι επιτρεπτό να σταθούν εμπόδιο στην ουσιαστική συζήτηση για την προγραμματική ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου". Τους φόβους για ενδεχόμενο διεμβολισμού του ΣΥΝ από τη σημιτική πλευρά, εξέφρασε ο Ν. Μπίστης,μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, αναφέροντας πως "ο όρος κεντροαριστερά χρησιμοποιήθηκε ως ιδεολόγημα πολλαπλής χρήσεως, ακόμα χειρότερα ως επικοινωνιακή πολιτική διεμβολισμού της Αριστεράς"...

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος,με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, φανερά αμήχανος, πρόβαλε πως: "Με την πολιτική που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση δεν υπάρχει κανένα περιθώριο διαλόγου και καμιάς σύγκλισης" και έκανε λόγο για "συνειδητή διγλωσσία με στόχο τη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων".

Στη σχετική "συζήτηση" παρενέβησαν, χτες, και άλλα στελέχη του ΣΥΝ. Ο Ν. Χουντής,μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, εγκαλεί τα στελέχη του κόμματός του που συμμετέχουν, λέγοντας ότι "δεν εξυπηρετεί την εικόνα και την πολιτική του ΣΥΝ η συμμετοχή στελεχών του σε αυτές τις εκδηλώσεις". Ο Φ. Κουβέλης κατηγορεί "πρόσωπα του κόμματός του" για τη συγκεκριμένη τους τακτική σε σχέση με το διάλογο για την "κεντροαριστερά", ενώ ο Π. Λαφαζάνης σημειώνει πως "η "εκσυγχρονισμένη" επανάληψη των λογικών της "δημοκρατικής συμπαράταξης" της δεκαετίας του '80 μόνον ως κακόγουστη φάρσα μπορεί να εκληφθεί που προκαλεί γέλια μέχρι δακρύων σε κάθε πικραμένο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ