Πέμπτη 2 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Παραδίδεται στα μεγάλα, ξένα και εγχώρια, μονοπώλια

Ατακτη υποχώρηση - κάτω από τις πιέσεις των μεγάλων συμφερόντων του χώρου - ακόμη και από τις δικές της εξαγγελίες για την καθιέρωση εθνικής ψηφιακής πλατφόρμας, που θα περιλάμβανε και τις αντίστοιχες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, κάνει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την παροχή συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών, το οποίο παρουσίασε χτες ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας.Η κυβέρνηση, δεκτική στις πιέσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών που ελέγχουν τα ΜΜΕ, υποχώρησε και "σχεδίασε" ένα νέο νόμο, ο οποίος ανοίγει το δρόμο στα μεγάλα, εγχώρια και ξένα, μονοπώλια να ελέγξουν και το χώρο της συνδρομητικής ραδιοτηλεόρασης, αλλά και το χώρο των τηλεπικοινωνιών, όπου και θα "παιχτεί" στο άμεσο μέλλον και το μεγάλο κερδοφόρο παιχνίδι. Από την άλλη πλευρά, αφοπλίζει την ΕΡΤ, στερώντας της το αποκλειστικό δικαίωμα, που είχε μέχρι τώρα, με το νόμο Βενιζέλου, για την εκπομπή κωδικοποιημένου τηλεοπτικού σήματος. Οι "κατασκευαστές" του νομοσχεδίου, επιδιώκοντας να αμβλύνουν τις εντυπώσεις από την κατάργηση των αποκλειστικών δικαιωμάτων του δημόσιου φορέα, δίνουν στην ΕΡΤ τη δυνατότητα να ιδρύσει θυγατρική εταιρία, στην οποία, όμως, η ΕΡΤ πάλι θα είναι μειοψηφία, επιτρέποντας ταυτόχρονα τη συμμετοχή ιδιωτών.

Το νομοσχέδιο, το οποίο ας σημειωθεί έχει γίνει κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση του νόμου Βενιζέλου, περιλαμβάνει διατάξεις που αναφέρονται στον τρόπο παροχής συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών αδειών. Και στο νόμο αυτό οι μεγαλομέτοχοι, που ελέγχουν και σήμερα τα ΜΜΕ, θα μπορούν να εισβάλλουν, με την άνεσή τους και με το νόμο, στη συνδρομητική, ψηφιακή, δορυφορική τηλεόραση. Και στο νέο νόμο, που θα περάσει από τη Βουλή και αυτός όπως ο νόμος Βενιζέλου εν μέσω καλοκαιριού, δεν περιορίζεται η συγκέντρωση, αλλά αντίθετα με μια σειρά από "ανοιχτά" παράθυρα, νομιμοποιείται η κυριαρχία των βαρόνων των ΜΜΕ και στο ψηφιακό τοπίο. Ενα από τα "παράθυρα" είναι και αυτό που αφορά τους συζύγους και τους συγγενείς εξ αγχιστείας, που ουσιαστικά μπορούν να μετέχουν σε εταιρία, αν αποδείξουν ότι διαθέτουν οικονομική και επιχειρηματική αυτοτέλεια σε σχέση με συγγενή τους, μέτοχο κατόχου αδείας. Από την εξαίρεση, επίσης, της ονομαστικοποίησης των μετοχών, εκτός από τις αλλοδαπές εταιρίες, εξαιρούνται και εταιρίες που είναι εισηγμένες σε ημεδαπό ή αλλοδαπό χρηματιστήριο αξιών.

Ο υπουργός θα έχει τον πρώτο λόγο για την παροχή αδειών, αφού από αυτόν θα εκδίδονται οι άδειες, μετά από σύμφωνη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Οι άδειες που θα δοθούν θα ισχύουν από 5 μέχρι 15 χρόνια. Φανερό είναι, επίσης, ότι πρόβλημα θα υπάρξει και στο πρόγραμμα, αφού περιορίζεται η ελληνική γλώσσα σε ένα 20% του υπολογιζόμενου σε μηνιαία βάση συνολικού χρόνου όλων των μεταδιδόμενων τηλεοπτικών προγραμμάτων. Ανοιχτό, επίσης, παραμένει ένα μεγάλο θέμα, που αφορά την πρόσβαση των συνδρομητών στα συνδρομητικά προγράμματα. Δεν είναι καθαρό εάν ή όχι θα υπάρχει ενιαίος αποκωδικοποιητής.

Το νομοσχέδιο δόθηκε χτες σε όλα τα κόμματα και στους αρμόδιους φορείς, όπως στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, στην ΕΣΗΕΑ και την ΠΟΕΣΥ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δορυφορική... άδεια (2008-07-30 00:00:00.0)
Από τη «λύση» στη... συμφωνία (2002-09-12 00:00:00.0)
«Εμφάνιση» της δεύτερης συνδρομητικής (2001-10-26 00:00:00.0)
Ραδιόφωνα και ψηφιακή στο ΕΣΡ (1999-09-15 00:00:00.0)
Δόθηκε η πρώτη άδεια ψηφιακής τηλεόρασης (1999-07-16 00:00:00.0)
ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ κυβέρνησης - μονοπωλίων (1998-09-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ